Ovt

Ovt

10.00-11.00: Een achtdelige serie over Boeken die de wereld veranderden. Deel 1: De oorsprong der soorten van Charles Darwin Met een column van Kees Fens Samenstelling: Gerard Leenders en Jos Palm Gasten: Wim Berkelaar, Midas Dekkers en Ilse Bulhof 11.00-12.00: Begin jaren zeventig zond de VARA in het programma Stoomradio, de serie Ooggetuigen uit, waarin oude mensen vertelden over historische gebeurtenissen uit het begin van de twintigste eeuw die zij nog hadden meegemaakt. Deze zomer herhalen we in OVT acht van de mooiste van die ooggetuigen: Deel 1. Elektrisch licht. Herinneringen aan de invoering van de elektriciteit, met name aan het elektrisch licht. 11.15 In het Spoor terug: De Spoor terugdocumentaire: Kooplieden, kapers en kolonisten Een elfdelige documentaireserie over de geschiedenis van de Westindische Compagnie en de Atlantische handel in de 17e en 18e eeuw. Gerard Leenders en Kees Slager zochten - in gezelschap van historici - in Nederland en op alle kusten van de Atlantische Oceaan de plekken op, waar `Kooplieden, kapers en kolonisten¿ ooit actief waren. Aflevering 2: De ontstaansgeschiedenis (De Spaanse boycot) Rond 1600 breekt er een handelsoorlog uit tussen de Republiek en Spanje. Hollandse schepen veroveren het Afrikaanse Sao Tomé en drijven handel in het Caribisch gebied. De eerste ideëen voor een handelscompagnie worden uitgewerkt. Geïnterviewden: Aad Boomert (Punta Araya, Venezuela); Ruud Spruit (Westfries Museum, Hoorn); Piet Emmer (Statenzaal, Den Haag); Victor Enthoven (Vlissingen); Henk den Heyer (Sao Tomé);Albert Meijer (Rijksarchief, Middelburg); Charles Gehring (New Netherland Project, Albany ).

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Marshallhulp voor Nederlands honkbal

vanaf 00:03:04

8 Juli 1948 precies 59 jaar geleden. kregen de Nederlandse honkbalclubs als een soort Marshalhulp álles wat nodig is voor dit spel uit Amerika cadeau, overhandigd door de Amerikaanse Ambassadeur en gevolgd door een wedstrijd Amsterdam - Haarlem. Een gesprekje met Ge Hoogenbos, hij was er destijds bij in het Ajaxstadion, als één van de spelers van Haarlem.

De oorsprong der soorten van Charles Darwin

vanaf 00:11:52

Een achtdelige serie over Boeken die de wereld veranderden. Deel 1: De oorsprong der soorten van Charles Darwin Met een column van Kees Fens Samenstelling: Gerard Leenders en Jos Palm Gasten: Wim Berkelaar, Midas Dekkers en Ilse Bulhof

Stoomradio: elektrisch licht

vanaf 01:03:09

Begin jaren zeventig zond de VARA in het programma Stoomradio, de serie Ooggetuigen uit, waarin oude mensen vertelden over historische gebeurtenissen uit het begin van de twintigste eeuw die zij nog hadden meegemaakt. Deze zomer herhalen we in OVT acht van de mooiste van die ooggetuigen: Deel 1. Elektrisch licht. Herinneringen aan de invoering van de elektriciteit, met name aan het elektrisch licht.

Spoor terug: WIC, deel 2: De Ontstaansgeschiedenis (De Spaanse boycot)

vanaf 01:14:37

De Spoor terugdocumentaire: Kooplieden, kapers en kolonisten Een elfdelige documentaireserie over de geschiedenis van de Westindische Compagnie en de Atlantische handel in de 17e en 18e eeuw. Gerard Leenders en Kees Slager zochten - in gezelschap van historici - in Nederland en op alle kusten van de Atlantische Oceaan de plekken op, waar `Kooplieden, kapers en kolonisten¿ ooit actief waren. Aflevering 2: De ontstaansgeschiedenis (De Spaanse boycot) Rond 1600 breekt er een handelsoorlog uit tussen de Republiek en Spanje. Hollandse schepen veroveren het Afrikaanse Sao Tomé en drijven handel in het Caribisch gebied. De eerste ideëen voor een handelscompagnie worden uitgewerkt. Geïnterviewden: Aad Boomert (Punta Araya, Venezuela); Ruud Spruit (Westfries Museum, Hoorn); Piet Emmer (Statenzaal, Den Haag); Victor Enthoven (Vlissingen); Henk den Heyer (Sao Tomé);Albert Meijer (Rijksarchief, Middelburg); Charles Gehring (New Netherland Project, Albany ).

advertentie