Ovt

Ovt

10.00-11.00: Op 15 juli 1957, nu precies 50 jaar geleden, verongelukt de KLM Super Constellation ‘Neutron’ in Nieuw-Guinea. Na de de start vanaf Biak stort het toestel in zee. 58 Mensen komen om en tien mensen overleven de crash. Ze worden door de plaatselijke bevolking uit zee gered. De passagiers zijn vooral Nederlanders die werkten in Nieuw-Guinea en voor verlof naar huis gingen. Een gesprek met de jongste overlevende Hanny de Rijke, toen 8 jaar oud. Een achtdelige serie over Boeken die de wereld veranderden. Deel 2: De negerhut van Oom Tom van Harriet Beecher Stowe Met een column van Kees Fens Samenstelling: Gerard Leenders en Jos Palm Gasten: Wim Berkelaar, Maartje Janse en Chris Quispel 11.00-12.00: Begin jaren zeventig zond de VARA in het programma Stoomradio, de serie Ooggetuigen uit, waarin oude mensen vertelden over historische gebeurtenissen uit het begin van de twintigste eeuw die zij nog hadden meegemaakt. Deze zomer herhalen we in OVT acht van de mooiste van die ooggetuigen: Deel 2. Olieslager. Herinneringen aan de legendarische Belgische luchtvaartpionier Olieslager die met zijn vliegtuigje rond 1909 al door heel Nederland demonstraties gaf. 11.15 In het Spoor terug: De Spoor terugdocumentaire: Kooplieden, kapers en kolonisten Een elfdelige documentaireserie over de geschiedenis van de Westindische Compagnie en de Atlantische handel in de 17e en 18e eeuw. Gerard Leenders en Kees Slager zochten - in gezelschap van historici - in Nederland en op alle kusten van de Atlantische Oceaan de plekken op, waar `Kooplieden, kapers en kolonisten¿ ooit actief waren. Aflevering 3: Het Groot Desseyn Hollandse kooplieden gebruiken het 12-jarig Bestand om op verscheidene plekken in het Atlantisch gebied vaste voet aan wal te krijgen. Dat lukt in Afrika en Amerika. In 1621, als het Bestand is afgelopen, wordt eindelijk de Westindische Compagnie opgericht. Meer als oorlogsinstrument tegen Spanje dan als handelscompagnie. Dat blijkt uit `Het `Groot Desseyn¿, een plan om de macht van Spanje in het Atlantisch gebied te breken. Geïnterviewden: Henk den Heijer (Ghana/Angola); Charles Gehring (Albany); Doeke Roos (Guyana); Piet Emmer; Aad Boomert (Venezuela); Ernst v.d. Boogaart (Brazilië). (herhaling 1998)

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Ongeluk KLM-Neutron Biak 1957

vanaf 00:03:30

Op 15 juli 1957, nu precies 50 jaar geleden, verongelukt de KLM Super Constellation ‘Neutron’ in Nieuw-Guinea. Na de de start vanaf Biak stort het toestel in zee. 58 Mensen komen om en tien mensen overleven de crash. Ze worden door de plaatselijke bevolking uit zee gered. De passagiers zijn vooral Nederlanders die werkten in Nieuw-Guinea en voor verlof naar huis gingen. Een gesprek met de jongste overlevende Hanny de Rijke, toen 8 jaar oud.

De negerhut van Oom Tom van Harriet Beecher Stowe

vanaf 00:11:11

Een achtdelige serie over Boeken die de wereld veranderden. Deel 2: De negerhut van Oom Tom van Harriet Beecher Stowe Met een column van Kees Fens Samenstelling: Gerard Leenders en Jos Palm Gasten: Wim Berkelaar, Maartje Janse en Chris Quispel

Stoomradio: Olieslager

vanaf 01:02:59

Begin jaren zeventig zond de VARA in het programma Stoomradio, de serie Ooggetuigen uit, waarin oude mensen vertelden over historische gebeurtenissen uit het begin van de twintigste eeuw die zij nog hadden meegemaakt. Deze zomer herhalen we in OVT acht van de mooiste van die ooggetuigen: Deel 2. Olieslager. Herinneringen aan de legendarische Belgische luchtvaartpionier Olieslager die met zijn vliegtuigje rond 1909 al door heel Nederland demonstraties gaf.

Spoor terug: WIC, afl. 3: Het Groot Desseyn

vanaf 01:15:34

De Spoor terugdocumentaire: Kooplieden, kapers en kolonisten Een elfdelige documentaireserie over de geschiedenis van de Westindische Compagnie en de Atlantische handel in de 17e en 18e eeuw. Gerard Leenders en Kees Slager zochten - in gezelschap van historici - in Nederland en op alle kusten van de Atlantische Oceaan de plekken op, waar `Kooplieden, kapers en kolonisten’ ooit actief waren. Aflevering 3: Het Groot Desseyn Hollandse kooplieden gebruiken het 12-jarig Bestand om op verscheidene plekken in het Atlantisch gebied vaste voet aan wal te krijgen. Dat lukt in Afrika en Amerika. In 1621, als het Bestand is afgelopen, wordt eindelijk de Westindische Compagnie opgericht. Meer als oorlogsinstrument tegen Spanje dan als handelscompagnie. Dat blijkt uit `Het `Groot Desseyn¿, een plan om de macht van Spanje in het Atlantisch gebied te breken. Geïnterviewden: Henk den Heijer (Ghana/Angola); Charles Gehring (Albany); Doeke Roos (Guyana); Piet Emmer; Aad Boomert (Venezuela); Ernst v.d. Boogaart (Brazilië).

advertentie