Ovt

Ovt

10.00-11.00: 38 jaar geleden op 29 juli was op het Polygoonjournaal te zien hoe de Heinenoordtunnel ten zuiden van Rotterdam werd geopend. Verkeershistoricus Peter Eloy- Staal over het belang van deze tunnel. Een achtdelige serie over Boeken die de wereld veranderden. Deel 4: Im Westen nicht neues - Erich Maria Remarque Met een column van Kees Fens Samenstelling: Gerard Leenders en Jos Palm Gasten: Wim Berkelaar, Hans Ester en Willem Melching 11.00-12.00: Begin jaren zeventig zond de VARA in het programma Stoomradio, de serie Ooggetuigen uit, waarin oude mensen vertelden over historische gebeurtenissen uit het begin van de twintigste eeuw die zij nog hadden meegemaakt. Deze zomer herhalen we in OVT acht van de mooiste van die ooggetuigen: Deel 4. Belgische vluchtelingen. Herinneringen van- en aan de Belgische vluchtelingen die na de Duitse inval in België in 1914 in grote getale bij ons de grens over kwamen. 11.15 In het Spoor terug: De Spoor terugdocumentaire: Kooplieden, kapers en kolonisten Een elfdelige documentaireserie over de geschiedenis van de Westindische Compagnie en de Atlantische handel in de 17e en 18e eeuw. Gerard Leenders en Kees Slager zochten - in gezelschap van historici - in Nederland en op alle kusten van de Atlantische Oceaan de plekken op, waar Kooplieden, kapers en kolonisten ooit actief waren. Aflevering 5: De Zilvervloot Na de mislukking van het `Groot Desseyn' - het plan om Spaans/Portugese bezittingen in het Atlantisch gebied te veroveren - gaat de WIC steeds vaker over op kaapvaart. In september 1628 verovert Piet Heyn de Zilvervloot. Gesteund door dit succes wordt opnieuw een poging ondernomen om Brazilië te veroveren. Geïnterviewden: Doeke Roos (Guyana, Berbice, Kijkoveral); Aad Boomert (Tobago); Arne Zuidhoek (Cuba); Els van Eyk (Amsterdam); Piet Emmer (Amsterdam); Ernst van den Boogaart (Recife). (herhaling 1998)

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Heinenoordtunnel

vanaf 00:03:44

38 jaar geleden op 29 juli was op het Polygoonjournaal te zien hoe de Heinenoordtunnel ten zuiden van Rotterdam werd geopend. Verkeershistoricus Peter Eloy- Staal over het belang van deze tunnel.

Im Westen nichts neues - Erich Maria Remarque

vanaf 00:11:39

Een achtdelige serie over Boeken die de wereld veranderden. Deel 4: Im Westen nicht neues – Erich Maria Remarque Met een column van Kees Fens Samenstelling: Gerard Leenders en Jos Palm Gasten: Wim Berkelaar, Hans Ester en Willem Melching

Stoomradio: Belgische vluchtelingen

vanaf 01:03:05

Begin jaren zeventig zond de VARA in het programma Stoomradio, de serie Ooggetuigen uit, waarin oude mensen vertelden over historische gebeurtenissen uit het begin van de twintigste eeuw die zij nog hadden meegemaakt. Deze zomer herhalen we in OVT acht van de mooiste van die ooggetuigen: Deel 4. Belgische vluchtelingen. Herinneringen van- en aan de Belgische vluchtelingen die na de Duitse inval in België in 1914 in grote getale bij ons de grens over kwamen.

Spoor terug WIC, afl. 5: De Zilvervloot

vanaf 01:17:07

De Spoor terugdocumentaire: Kooplieden, kapers en kolonisten Een elfdelige documentaireserie over de geschiedenis van de Westindische Compagnie en de Atlantische handel in de 17e en 18e eeuw. Gerard Leenders en Kees Slager zochten - in gezelschap van historici - in Nederland en op alle kusten van de Atlantische Oceaan de plekken op, waar Kooplieden, kapers en kolonisten ooit actief waren. Aflevering 5: De Zilvervloot Na de mislukking van het `Groot Desseyn’ - het plan om Spaans/Portugese bezittingen in het Atlantisch gebied te veroveren - gaat de WIC steeds vaker over op kaapvaart. In september 1628 verovert Piet Heyn de Zilvervloot. Gesteund door dit succes wordt opnieuw een poging ondernomen om Brazilië te veroveren. Geïnterviewden: Doeke Roos (Guyana, Berbice, Kijkoveral); Aad Boomert (Tobago); Arne Zuidhoek (Cuba); Els van Eyk (Amsterdam); Piet Emmer (Amsterdam); Ernst van den Boogaart (Recife).

advertentie