Ovt

Ovt

10.00-11.00: Op 12 augustus 1967, nu 40 jaar geleden vond in Amsterdam de Love In plaats. Een van de bands die optrad op dat evenement was The New Electric Chamber Music Ensemble, die band sierde ook alle affiches voor deze manifestatie, die onder de titel Hai in de rai werd georganiseerd. Een gesprek met Wim Langenhoff aan de telefoon, lid van die band, die afgekort ook wel New Electric (NE) werd genoemd. Een achtdelige serie over Boeken die de wereld veranderden. Deel 6: Baby- en kinderverzorging & opvoeding - Benjamin Spock Met een column van Kees Fens Samenstelling: Gerard Leenders en Jos Palm Gasten: Wim Berkelaar, Rita Kohnstamm en Louis Tavechio 11.00-12.00: Begin jaren zeventig zond de VARA in het programma Stoomradio, de serie Ooggetuigen uit, waarin oude mensen vertelden over historische gebeurtenissen uit het begin van de twintigste eeuw die zij nog hadden meegemaakt. Deze zomer herhalen we in OVT acht van de mooiste van die ooggetuigen. Deel 6. Radioamateurs. Herinneringen aan de beginjaren van de VARA, waarin de omroep bouwpakketten onder haar leden verspreidde zodat die zelf radio's konden bouwen om naar hun omroep te kunnen luisteren. 11.15 In het Spoor terug: De Spoor terugdocumentaire: Kooplieden, kapers en kolonisten Een elfdelige documentaireserie over de geschiedenis van de Westindische Compagnie en de Atlantische handel in de 17e en 18e eeuw. Gerard Leenders en Kees Slager zochten - in gezelschap van historici - in Nederland en op alle kusten van de Atlantische Oceaan de plekken op, waar Kooplieden, kapers en kolonisten ooit actief waren. Aflevering 7: De slavenhandel Tot de verovering van Brazilië heeft de Westindische Compagnie zich nauwelijks beziggehouden met de slavenhandel. Sterker nog, vanaf het begin van de 17e eeuw werd er tegen geageerd door dominees, die handel in mensen niet vonden stroken met het calvinistische geloof. Maar als vanuit Brazilie het verzoek komt om negerslaven te mogen inzetten op de nieuw veroverde plantages, verandert de houding in de Republiek. Geïnterviewden: Ernst v.d. Boogaart (Brazilië); Laurens Priester (Zierikzee); Henk den Heyer (Fort Elmina Ghana; Angola)

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Amsterdam Love In 1967

vanaf 00:04:28

Op 12 augustus 1967, nu 40 jaar geleden vond in Amsterdam de Love In plaats. Een van de bands die optrad op dat evenement was The New Electric Chamber Music Ensemble, die band sierde ook alle affiches voor deze manifestatie, die onder de titel Hai in de rai werd georganiseerd. Een gesprek met Wim Langenhoff aan de telefoon, lid van die band, die afgekort ook wel New Electric (NE) werd genoemd.

Benjamin Spock

vanaf 00:12:40

Een achtdelige serie over Boeken die de wereld veranderden. Deel 6: Baby- en kinderverzorging & opvoeding – Benjamin Spock Met een column van Kees Fens Samenstelling: Gerard Leenders en Jos Palm Gasten: Wim Berkelaar, Rita Kohnstamm en Louis Tavechio

Stoomradio: Radioamateurs

vanaf 01:02:49

Begin jaren zeventig zond de VARA in het programma Stoomradio, de serie Ooggetuigen uit, waarin oude mensen vertelden over historische gebeurtenissen uit het begin van de twintigste eeuw die zij nog hadden meegemaakt. Deze zomer herhalen we in OVT acht van de mooiste van die ooggetuigen. Deel 6. Radioamateurs. Herinneringen aan de beginjaren van de VARA, waarin de omroep bouwpakketten onder haar leden verspreidde zodat die zelf radio’s konden bouwen om naar hun omroep te kunnen luisteren.

Spoor terug: WIC, deel 7, de slavenhandel

vanaf 01:15:50

De Spoor terugdocumentaire: Kooplieden, kapers en kolonisten Een elfdelige documentaireserie over de geschiedenis van de Westindische Compagnie en de Atlantische handel in de 17e en 18e eeuw. Gerard Leenders en Kees Slager zochten - in gezelschap van historici - in Nederland en op alle kusten van de Atlantische Oceaan de plekken op, waar Kooplieden, kapers en kolonisten ooit actief waren. Aflevering 7: De slavenhandel Tot de verovering van Brazilië heeft de Westindische Compagnie zich nauwelijks beziggehouden met de slavenhandel. Sterker nog, vanaf het begin van de 17e eeuw werd er tegen geageerd door dominees, die handel in mensen niet vonden stroken met het calvinistische geloof. Maar als vanuit Brazilie het verzoek komt om negerslaven te mogen inzetten op de nieuw veroverde plantages, verandert de houding in de Republiek. Geïnterviewden: Ernst v.d. Boogaart (Brazilië); Laurens Priester (Zierikzee); Henk den Heyer (Fort Elmina Ghana; Angola)

advertentie