Ovt

Ovt

10.00-11.00: Op 19 augustus 1939, vandaag precies 68 jaar geleden vestigde Koning Zog I uit Albanië zich als banneling in Versailles. Met stemfragment van zijn zoon Leka in 1997 bij terugkeer uit ballingschap. Een gesprekje met Jan van den Berghe, chroniquer van Europa’s verloren dynastieën. Een achtdelige serie over Boeken die de wereld veranderden. Deel 7: De Tweede Sexe - Simone de Beauvoir Met een column van Kees Fens Samenstelling: Gerard Leenders en Jos Palm Gasten: Wim Berkelaar, Karen Vintges en Willemien Ruigrok 11.00-12.00: Begin jaren zeventig zond de VARA in het programma Stoomradio, de serie Ooggetuigen uit, waarin oude mensen vertelden over historische gebeurtenissen uit het begin van de twintigste eeuw die zij nog hadden meegemaakt. Deze zomer herhalen we in OVT acht van de mooiste van die ooggetuigen. Deel 7: De Brand. Herinneringen aan het afbranden van Het paleis voor Volksvlijt in Amsterdam in 1929 11.15 In het Spoor terug: De Spoor terugdocumentaire: Kooplieden, kapers en kolonisten Een elfdelige documentaireserie over de geschiedenis van de Westindische Compagnie en de Atlantische handel in de 17e en 18e eeuw. Gerard Leenders en Kees Slager zochten - in gezelschap van historici - in Nederland en op alle kusten van de Atlantische Oceaan de plekken op, waar Kooplieden, kapers en kolonisten ooit actief waren. Aflevering 8: Het toppunt van de macht Met de verovering van fort Elmina aan de Goudkust en Luanda in Angolo heeft de Compagnie zich verzekerd van een constante slavenaanvoer naar Brazilie. Als in 1641 ook nog het eiland Sao Tome op de Portugezen wordt veroverd bereikt het Zuidatlantisch imperium van de WIC haar grootste omvang. De kolonie Brazilië bloeit en gouverneur Johan Maurits van Nassau maakt van Recife het Batavia van het westen. Maar de eerste scheuren in het machtsbolwerk worden al snel zichtbaar. Geïnterviewden: Henk den Heijer (Sao Tomé); Jannie Venema (Amerika); ernst van den Boomgaart (Brazilië); Piet Emmer; Horst Lademacher (Münster). (herh. 1998)

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Koning Zog I

vanaf 00:03:45

Op 19 augustus 1939, vandaag precies 68 jaar geleden vestigde Koning Zog I uit Albanië zich als banneling in Versailles. Met stemfragment van zijn zoon Leka in 1997 bij terugkeer uit ballingschap. Een gesprekje met Jan van den Berghe, chroniquer van Europa’s verloren dynastieën.

De tweede sexe - Simone de Beauvoir

vanaf 00:12:27

Een achtdelige serie over Boeken die de wereld veranderden. Deel 7: De Tweede Sexe – Simone de Beauvoir Met een column van Kees Fens Samenstelling: Gerard Leenders en Jos Palm Gasten: Wim Berkelaar, Karen Vintges en Willemien Ruigrok

Stoomradio: Ooggetuigen van de brand van het Paleis voor Volksvlijt

vanaf 01:02:47

Begin jaren zeventig zond de VARA in het programma Stoomradio, de serie Ooggetuigen uit, waarin oude mensen vertelden over historische gebeurtenissen uit het begin van de twintigste eeuw die zij nog hadden meegemaakt. Deze zomer herhalen we in OVT acht van de mooiste van die ooggetuigen. Deel 7: De Brand. Herinneringen aan het afbranden van Het paleis voor Volksvlijt in Amsterdam in 1929

Spoor terug: WIC, deel 8 Het toppunt van macht

vanaf 01:16:40

De Spoor terugdocumentaire: Kooplieden, kapers en kolonisten Een elfdelige documentaireserie over de geschiedenis van de Westindische Compagnie en de Atlantische handel in de 17e en 18e eeuw. Gerard Leenders en Kees Slager zochten - in gezelschap van historici - in Nederland en op alle kusten van de Atlantische Oceaan de plekken op, waar Kooplieden, kapers en kolonisten ooit actief waren. Aflevering 8: Het toppunt van de macht Met de verovering van fort Elmina aan de Goudkust en Luanda in Angolo heeft de Compagnie zich verzekerd van een constante slavenaanvoer naar Brazilie. Als in 1641 ook nog het eiland Sao Tome op de Portugezen wordt veroverd bereikt het Zuidatlantisch imperium van de WIC haar grootste omvang. De kolonie Brazilië bloeit en gouverneur Johan Maurits van Nassau maakt van Recife het Batavia van het westen. Maar de eerste scheuren in het machtsbolwerk worden al snel zichtbaar. Geïnterviewden: Henk den Heijer (Sao Tomé); Jannie Venema (Amerika); ernst van den Boomgaart (Brazilië); Piet Emmer; Horst Lademacher (Münster).

advertentie