Ovt

Ovt

10.00-11.00: Een gesprekje met Zacharias Sawor over een voetbalwedstrijd in Holten tegen een elftal van Papoea’s. Vandaag precies 46 jaar geleden. Met polygoonfragment uit 1961. Een achtdelige serie over Boeken die de wereld veranderden. Deel 8: Ik Jan Cremer - Jan Cremer Met een column van Kees Fens Samenstelling: Gerard Leenders en Jos Palm GastenWim Berkelaar, Xabdra Schutte en Bertram Mourits 11.00-12.00: Begin jaren zeventig zond de VARA in het programma Stoomradio, de serie Ooggetuigen uit, waarin oude mensen vertelden over historische gebeurtenissen uit het begin van de twintigste eeuw die zij nog hadden meegemaakt. Deze zomer herhalen we in OVT acht van de mooiste van die ooggetuigen. Deel 8. Rotterdam. Herinneringen van een 81 jaar oude vrouw aan het Rotterdam van voor het bombardement van 1940, met name aan de Coolsingel toen die nog niet gedempt was. 11.15 In het Spoor terug: De Spoor terugdocumentaire: Kooplieden, kapers en kolonisten Een elfdelige documentaireserie over de geschiedenis van de Westindische Compagnie en de Atlantische handel in de 17e en 18e eeuw. Gerard Leenders en Kees Slager zochten - in gezel-schap van historici - in Nederland en op alle kusten van de Atlan-tische Oceaan de plek-ken op, waar Kooplieden, kapers en kolonisten' ooit actief waren. Aflevering 9:Het begin van de teloorgang Nadat Luanda in 1648 door de Portugezen is heroverd, verliest de Westindische Compagnie ook het suikereiland Sao Tomé. Een paar jaar later, in 1654, valt ook haar grootste kolonie Brazilië. En weer tien jaar later moet de Compagnie Nieuw Nederland prijsgeven. De teloorgang is begonnen. Geïnterviewden: Henk den Heijer (Sao Tomé/Afrikaanse kust); Janny Venema (VS: Albany/New York); Ernst v.d. Boogaart (Brazilië: recife); Aad Boomert (Tobago); Doeke Roos (Curacao) (herh. 1998)

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Papoea voetbalwedstrijd in Holten

vanaf 00:03:12

Een gesprekje met Zacharias Sawor over een voetbalwedstrijd in Holten tegen een elftal van papoea’s. Vandaag precies 46 jaar geleden. Met polygoonfragment uit 1961.

Ik Jan Cremer

vanaf 00:11:36

Een achtdelige serie over Boeken die de wereld veranderden. Deel 8: Ik Jan Cremer – Jan Cremer Met een column van Kees Fens Samenstelling: Gerard Leenders en Jos Palm Gasten Wim Berkelaar, Xandra Schutte en Bertram Mourits

Stoomradio: Bombardement Rotterdam 1940

vanaf 01:04:14

Begin jaren zeventig zond de VARA in het programma Stoomradio, de serie Ooggetuigen uit, waarin oude mensen vertelden over historische gebeurtenissen uit het begin van de twintigste eeuw die zij nog hadden meegemaakt. Deze zomer herhalen we in OVT acht van de mooiste van die ooggetuigen. Deel 8. Rotterdam. Herinneringen van een 81 jaar oude vrouw aan het Rotterdam van voor het bombardement van 1940, met name aan de Coolsingel toen die nog niet gedempt was.

Spoor terug: WIC, deel 9: Het begin van de teloorgang

vanaf 01:17:14

De Spoor terugdocumentaire: Kooplieden, kapers en kolonisten Een elfdelige documentaireserie over de geschiedenis van de Westindische Compagnie en de Atlantische handel in de 17e en 18e eeuw. Gerard Leenders en Kees Slager zochten - in gezel-schap van historici - in Nederland en op alle kusten van de Atlan-tische Oceaan de plek-ken op, waar Kooplieden, kapers en kolonisten' ooit actief waren. Aflevering 9:Het begin van de teloorgang Nadat Luanda in 1648 door de Portugezen is heroverd, verliest de Westindische Compagnie ook het suikereiland Sao Tomé. Een paar jaar later, in 1654, valt ook haar grootste kolonie Brazilië. En weer tien jaar later moet de Compagnie Nieuw Nederland prijsgeven. De teloorgang is begonnen. Geïnterviewden: Henk den Heijer (Sao Tomé/Afrikaanse kust); Janny Venema (VS: Albany/New York); Ernst v.d. Boogaart (Brazilië: recife); Aad Boomert (Tobago); Doeke Roos (Curacao)

advertentie