Ovt

Ovt

10.00-11.00: Een gesprek met Reimer Strikwerda over zijn deze week verschenen boek 'Revolutie in het dierenrijk: De geschiedenis van de kunstmatige inseminatie in Nederland'. Met om + 10.25 de column van de journalist Henk Hofland. Een portret van de op 2 september 1997, nu precies 10 jaar geleden, overleden journalist Joop van Tijn, samengesteld door Coen Verbraak. Wat is de invloed van het Japanse interneringskamp in de Tweede Wereldoorlog geweest op het leven van Joop van Tijn, hoofd-redacteur van Vrij Nederland en presentator van het VPRO-radioprogramma Welingelichte kringen? Hierover komen aan het woord: Rinus Ferdinandusse, Ageeth Scherphuis, Max van Weezel, Jan Blokker, zoon David en broer Philip van Tijn. 11.00-12.00: De oudste grenssteen van Nederland was vorige week plotseling van zijn plek bij de zandafgraving De Lutte in Twente verdwenen. Vermoedelijk gestolen was de eerste reactie.. Regionaal historicus Dick Taat van de Overijsselse Grensstenen Verzamelaars club was met zijn vrienden van de grensstenen club de hele week in touw om het monument uit 1477 op te sporen en hun inspanningen zijn beloond. Een gesprek met hem over de afloop. In Museum Het Valkhof in Nijmegen start dit weekend de tentoonstelling '70's in Nijmegen: tien kreatieve aksiejaren'. Tegelijkertijd verschijnt een boek met dezelfde titel met 70 bijdragen over personen en gebeurtenissen uit die jaren zeventig in Nijmegen. Een gesprek met de schrijver Koos van Zomeren, in de jaren zeventig SP-coryfee in Nijmegen, die een bijdrage aan het boek heeft geleverd. De dichtbundel van Koos van Zomeren 'Ik heet welkom' verschijnt in september bij uitg. de Arbeiderspers. 11.15 In het Spoor terug: De Spoor terugdocumentaire: Kooplieden, kapers en kolonisten Een elfdelige documentaireserie over de geschiedenis van de Westindische Compagnie en de Atlantische handel in de 17e en 18e eeuw. Gerard Leenders en Kees Slager zoch-ten - in gezel-schap van histori-ci - in Nederland en op alle kusten van de Atlan-tische Oceaan de plek-ken op, waar `Kooplieden, kapers en kolonisten' ooit actief waren. Aflevering 10: De verovering van Suriname Bij de Vrede van Breda wordt beslist dat Suriname, in 1667 veroverd. Definitief in Nederlandse handen blijft. Maar met de WIC gaat het bergafwaarts: de schuldenlast stapelt zich op en in 1674 besluit de Staten-Generaal de Eerste WIC failliet te verklaren. Ze wordt vervangen door de Tweede, die zich uitsluitend op de handel richt; de jaren van kaapvaart en oorlog zijn definitief voorbij. Geïnterviewden: Alex van Stipriaan (Suriname); Harold Wessels (Breda); Doeke Roos (Guyana); Piet Emmer; oud-gouverneur Krämer (Willemstad, Curacao); Aad Boomert (Tobago). (herh. 1998)

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Kunstmatige inseminatie bij dieren

vanaf 00:05:27

Een gesprek met Reimer Strikwerda over zijn deze week verschenen boek ‘Revolutie in het dierenrijk: De geschiedenis van de kunstmatige inseminatie in Nederland’.

Column Henk Hofland Joop van Tijn

vanaf 00:21:03

Portret Joop van Tijn

vanaf 00:25:13

Een portret van de op 2 september 1997, nu precies 10 jaar geleden, overleden journalist Joop van Tijn, samengesteld door Coen Verbraak. Wat is de invloed van het Japanse interneringskamp in de Tweede Wereldoorlog geweest op het leven van Joop van Tijn, hoofd-redacteur van Vrij Nederland en presentator van het VPRO-radioprogramma Welingelichte kringen? Hierover komen aan het woord: Rinus Ferdinandusse, Ageeth Scherphuis, Max van Weezel, Jan Blokker, zoon David en broer Philip van Tijn.

Grenssteen De Lutte

vanaf 01:02:51

De oudste grenssteen van Nederland wasvorige week plotseling van zijn plek bij de zandafgraving De Lutte in Twente verdwenen. Vermoedelijk gestolen was de eerste reactie.. Regionaal historicus Dick Taat van de Overijsselse Grensstenen Verzamelaars club was met zijn vrienden van de grensstenen club de hele week in touw om het monument uit 1477 op te sporen en hun inspanningen zijn beloond. Een gesprek met hem over de afloop.

Seventies in Nijmegen

vanaf 01:06:21

In Museum Het Valkhof in Nijmegen start dit weekend de tentoonstelling ‘70’s in Nijmegen: tien kreatieve aksiejaren’. Tegelijkertijd verschijnt een boek met dezelfde titel met 70 bijdragen over personen en gebeurtenissen uit die jaren zeventig in Nijmegen. Een gesprek met de schrijver Koos van Zomeren, in de jaren zeventig SP-coryfee in Nijmegen, die een bijdrage aan het boek heeft geleverd.

Het Spoor terug: WIC, afl. 10, De verovering van Suriname

vanaf 01:16:49

De Spoor terugdocumentaire: Kooplieden, kapers en kolonisten Een elfdelige documentaireserie over de geschiedenis van de Westindische Compagnie en de Atlantische handel in de 17e en 18e eeuw. Gerard Leenders en Kees Slager zochten - in gezel-schap van historici - in Nederland en op alle kusten van de Atlantische Oceaan de plek-ken op, waar `Kooplieden, kapers en kolonisten' ooit actief waren. Aflevering 10: De verovering van Suriname Bij de Vrede van Breda wordt beslist dat Suriname, in 1667 veroverd. Definitief in Nederlandse handen blijft. Maar met de WIC gaat het bergafwaarts: de schuldenlast stapelt zich op en in 1674 besluit de Staten-Generaal de Eerste WIC failliet te verklaren. Ze wordt vervangen door de Tweede, die zich uitsluitend op de handel richt; de jaren van kaapvaart en oorlog zijn definitief voorbij. Geïnterviewden: Alex van Stipriaan (Suriname); Harold Wessels (Breda); Doeke Roos (Guyana); Piet Emmer; oud-gouverneur Krämer (Willemstad, Curacao); Aad Boomert (Tobago). (herh. 1998)

advertentie