Ovt

Ovt

Presentatie: Michal Citroen 10.00-11.00: Op 9 september 1900 werd de Bond van Staatspensionering opgericht door G.L. Janssen, alias Perio (1859-1932). Zijn achterkleinzoon Hans Verhoeff beschrijft het levensverhaal van zijn overgrootvader. Een gesprekje met hem over de gangmaker van het Staatspensioen, dat pas in 1956 door het kabinet Drees wordt ingevoerd als de Algemene Ouderdomswet AOW. Deze week werd bekend dat de Nederlandse Tanja Nijmeijer zich al jaren bij de Farc in Colombia heeft aangesloten. Wie zijn er in het verleden nog meer in de voetsporen van Che Guevara getreden, op zoek naar de revolutie?. Daarover praten oorlogscorrespondent Arnold Karskens en Jan van der Putten die jarenlang als journalist in Zuid-Amerika werkzaam was. Met om + 10.30 de column van de actrice, regisseuse, schrijfster Cox Habbema Zondagavond zendt de NCRV het eerste deel van de tweedelige minisereie Elizabeth I uit. Koningin Elizabeth I, dochter van Henry VIII en Anna Boleyn, was koningin van Engeland vanaf 17 november 1558 tot haar dood in 1603. Een gesprek met de historicus David Onnekink over Elizabeth en haar politieke houding in de Nederlanden. 11.00-12.00: 11.10 In het Spoor terug: Het slot van De Spoor terugdocumentaire: Kooplieden, kapers en kolonisten Een elfdelige documentaireserie over de geschiedenis van de Westindische Compagnie en de Atlantische handel in de 17e en 18e eeuw. Gerard Leenders en Kees Slager zochten - in gezel-schap van historici - in Nederland en op alle kusten van de Atlan-tische Oceaan de plek-ken op, waar `Kooplieden, kapers en kolonisten' ooit actief waren. Aflevering 11: De ondergang De Tweede WIC lijdt een kwijnend bestaan. Weliswaar krijgt zij nog inkomsten uit verhandelde goederen in het Atlantisch gebied, maar als in 1730 de verlenging van haar octrooi ter sprake komt is er felle oppositie tegen haar monopoliepositie en wordt vooral vanuit Zeeland de roep om vrije handel groter. Uiteindelijk geeft de WIC in 1737 haar monopoliepositie op de slavenhandel op. De eens zo machtige Compagnie is een beheersinstituut geworden. Eind 1791 valt het doek. Geïnterviewden: Alex van Stipriaan (Suriname); Doeke roos (Berbice); Henk den Heyer (Ghana); Piet Emmer (Amsterdam). (herh. 1998)

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Bond van Staatspensionering

vanaf 00:05:40

Op 9 september 1900 werd de Bond van Staatspensionering opgericht door G.L. Janssen, alias Perio (1859-1932). Zijn achterkleinzoon Hans Verhoeff beschrijft het levensverhaal van zijn overgrootvader. Een gesprekje met hem over de gangmaker van het Staatspensioen, dat pas in 1956 door het kabinet Drees wordt ingevoerd als de Algemene Ouderdomswet AOW.

FARC

vanaf 00:12:23

Deze week werd bekend dat de Nederlandse Tanja Nijmeijer zich al jaren bij de Farc in Colombia heeft aangesloten. Wie zijn er in het verleden nog meer in de voetsporen van Che Guevara getreden, op zoek naar de revolutie?. Daarover praten oorlogscorrespondent Arnold Karskens en Jan van der Putten die jarenlang als journalist in Zuid-Amerika werkzaam was.

Column Cox Habbema Athene

vanaf 00:35:53

Elizabeth I

vanaf 00:40:31

Zondagavond zendt de NCRV het eerste deel van de tweedelige miniserie Elizabeth I uit. Koningin Elizabeth I, dochter van Henry VIII en Anna Boleyn, was koningin van Engeland vanaf 17 november 1558 tot haar dood in 1603. Een gesprek met de historicus David Onnekink over Elizabeth en haar politieke houding in de Nederlanden.

Het Spoor Terug: WIC, deel 11: De Ondergang

vanaf 01:07:21

Een elfdelige documentaireserie over de geschiedenis van de Westindische Compagnie en de Atlantische handel in de 17e en 18e eeuw. Gerard Leenders en Kees Slager zochten - in gezel-schap van historici - in Nederland en op alle kusten van de Atlan-tische Oceaan de plek-ken op, waar `Kooplieden, kapers en kolonisten' ooit actief waren. Aflevering 11: De ondergang De Tweede WIC lijdt een kwijnend bestaan. Weliswaar krijgt zij nog inkomsten uit verhandelde goederen in het Atlantisch gebied, maar als in 1730 de verlenging van haar octrooi ter sprake komt is er felle oppositie tegen haar monopoliepositie en wordt vooral vanuit Zeeland de roep om vrije handel groter. Uiteindelijk geeft de WIC in 1737 haar monopoliepositie op de slavenhandel op. De eens zo machtige Compagnie is een beheersinstituut geworden. Eind 1791 valt het doek. Geïnterviewden: Alex van Stipriaan (Suriname); Doeke roos (Berbice); Henk den Heyer (Ghana); Piet Emmer (Amsterdam).(herh. 1998)

advertentie