Ovt

Ovt

10.00-11.00: Presnetatie: Mathijs Deen Een reaktie van politicoloog Meindert Fennema op de uitspraak van minister Plasterk om het verbod op 'Mein Kampf' eventueel op te heffen. Deze week werd het comité van ex-moslims van Ehsam Jami opgericht. Een gesprek met godsdiensthistorici Peter van Rooden en Peter Raedts over afvalligheid door de eeuwen heen. Hoe ging met name het christendom de afgelopen 2000 jaar om met zijn 'afvalligen'. Met om + 10.30 de column van de journalist Henk Hofland Een gesprek met historicus en wetenschapsjournalist Peter Giesen over zijn onlangs verschenen boek 'Land van lafaards? Geschiedenis van de angst in Nederland'. Een boek over de geschiedenis van de angst maar ook over de geschiedenis van Nederland in de 20ste eeuw. Vroeger waren we bang voor de Russen en de kernbom, nu voor het terrorisme. 11.00-12.00: Op 16 september 1955 wordt in het Noord-Hollandse Wervershoof een molen ingezegend die elektriciteit moet gaan opwekken voor de PEN. Hiermee kreeg de molen een nieuwe functie. Een gesprekje met Dr. Ir. Karel Mulder, sinds 1998 Projectleider Onderwijs Duurzame Ontwikkeling TUD en in 1987 afgestudeerd op een onderzoek naar de controverse over het voortbestaan van de Hollandse windmolen, over het hergebruik van poldermolens. De VARA viert volgend jaar het 25 jarige bestaan van haar audiologo. Het muzikale thema is daarmee één van de oudste oorspronkelijk Nederlandse composities die nog in gebruik is. Wie kent het niet: ' Diiit iiis de Vaaraaa' . Marc Wiers deed onderzoek naar de VARA-jingle en vertelt over zijn bevindingen. Een gesprek met Jacob Slavenburg n.a.v. het verschijnen van zijn boek 'Het graf van Jezus, het mysterie van de tombe van Jezus, Maria Magdalena en Judas'. Over de in 1980 gevonden graftombe in Jeruzalem. 11.15 Het Spoor terug: De Spoor terugdocumentaire: "Nee, nee, Kalkar gaat niet door" De opkomst van de antikernenergiebeweging, deel 1 van een tweeluik Op 24 september 1977 staat het kleine Duitse stadje Kalkar, vlak over de grens bij Nijmegen, op zijn kop. Op die dag wordt massaal gedemonstreerd tegen de bouw van een snelle kweekreactor aldaar, waar ook de Nederland aan bijdraagt. Tienduizend politieagenten staan tegenover ruim 40.000 demonstranten. Het was het voorlopige hoogtepunt van een beweging die in de jaren zeventig een enorme bloeiperiode beleefde. Een reconstructie van de aanloop tot de demonstratiedag zelf en de nasleep. Samenstelling: Gerard Leenders en Kees van den Bosch

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Mein Kampf

vanaf 00:04:36

Een reaktie van politicoloog Meindert Fennema op de uitspraak van minister Plasterk om het verbod op ‘Mein Kampf’ eventueel op te heffen.

De Afvalligen

vanaf 00:15:14

Deze week werd het comité van ex-moslims van Ehsam Jami opgericht. Een gesprek met godsdiensthistoricus Peter van Rooden over afvalligheid door de eeuwen heen. Hoe ging met name het christendom de afgelopen 2000 jaar om met zijn ‘afvalligen’.

Column Henk Hofland

vanaf 00:31:59

De column van de journalist Henk Hofland. Vandaag over de angst tijdens de bombardementen in wo 2.

Geschiedenis van de angst

vanaf 00:38:02

Een gesprek met historicus en wetenschapsjournalist Peter Giesen over zijn onlangs verschenen boek ‘Land van lafaards? Geschiedenis van de angst in Nederland’. Een boek over de geschiedenis van de angst maar ook over de geschiedenis van Nederland in de 20ste eeuw. Vroeger waren we bang voor de Russen en de kernbom, nu voor het terrorisme.

Windmolen Wervershoof

vanaf 01:05:04

Op 16 september 1955 wordt in het Noord-Hollandse Wervershoof een molen ingezegend die elektriciteit moet gaan opwekken voor de PEN. Hiermee kreeg de molen een nieuwe functie. Een gesprekje met Dr. Ir. Karel Mulder, sinds 1998 Projectleider Onderwijs Duurzame Ontwikkeling TUD en in 1987 afgestudeerd op een onderzoek naar de controverse over het voortbestaan van de Hollandse windmolen, over het hergebruik van poldermolens.

De VARA-tune

vanaf 01:11:06

De VARA viert volgend jaar het 25 jarige bestaan van haar audiologo. Het muzikale thema is daarmee één van de oudste oorspronkelijk Nederlandse composities die nog in gebruik is. Wie kent het niet: Diiit iiis de Vaaraaa. Marc Wiers deed onderzoek naar de VARA-jingle en vertelt over zijn bevindingen.

Het graf van Jezus

vanaf 01:17:40

Een gesprek met Jacob Slavenburg n.a.v. het verschijnen van zijn boek ‘Het graf van Jezus, het mysterie van de tombe van Jezus, Maria Magdalena en Judas’. Over de in 1980 gevonden graftombe in Jeruzalem.

Spoor terug: Kalkar, deel 1

vanaf 01:25:49

De Spoor terugdocumentaire: "Nee, nee, Kalkar gaat niet door" De opkomst van de antikernenergiebeweging, deel 1 van een tweeluik Op 24 september 1977 staat het kleine Duitse stadje Kalkar, vlak over de grens bij Nijmegen, op zijn kop. Op die dag wordt massaal gedemonstreerd tegen de bouw van een snelle kweekreactor aldaar, waar ook de Nederland aan bijdraagt. Tienduizend politieagenten staan tegenover ruim 40.000 demonstranten. Het was het voorlopige hoogtepunt van een beweging die in de jaren zeventig een enorme bloeiperiode beleefde. Een reconstructie van de aanloop tot de demonstratiedag zelf en de nasleep. Samenstelling: Gerard Leenders en Kees van den Bosch

advertentie