Ovt

Ovt

10.00-11.00: Deze week kwamen er berichten dat de bewoners van het eiland Tristan da Cunha door een mysterieus virus werden bedreigd en er niet snel medicijnen konden worden ingevlogen omdat het eiland geen vliegveld heeft en alleen via de zee bevoorraadbaar is. Een gesprek met vpro-verslaggever Marnix Koolhaas die in 1997 een paar weken op het eiland heeft gewoond. Live vanuit studio Desmet met 'In Europa Salon'. Geert Mak praat met gasten over gebeurtenissen in het jaar dat vanavond centraal staat in de aflevering van In Europa. Afl. 5: 1916, de eerste wereldoorlog als wonder der techniek: tanks, vlammenwerpers, gas, vliegtuigen en plastische chirurgie. Met Paul Moeyes, auteur van het boek 'Buiten schot, Nederland tijdens de Eerste Wereldoorlog 1914-1918' En de journalist Peter Brusse, zoon van dagbladschrijver, journalist, chroniqueur M.J. Brusse (1873-1941). Over Nederland tijdens de Eerste Wereldoorlog. Met de column van de journalist Henk Hofland 11.00-12.00: 60 Jaar geleden werd de transistor uitgevonden. Aanleiding voor een gesprek met Cordula Rooijendijk, auteur van het boek ‘Alles moest nog worden uitgevonden’ over Nederlandse computers en hun makers, en hoe ze in zestig jaar tijd veranderden van kamervullende constructies tot chips zo klein als een zandkorrel. Deze week verschijnt het boek 'Het bewaren van de oorlog, De roerige beginperiode van het Rijksinstituut voor Oorlogsdocumentatie 1945-1960' van Jaap Cohen. Een gesprek met de auteur over de beginjaren van het RIOD, het latere NIOD. 11.25 Het Spoor terug: Het bloedbad van Rawagede Op 9 december is het zestig jaar geleden dat Nederlandse militairen een bloedbad aanrichtten in het Indonesische dorp Rawagede, even ten noord-oosten van Jakarta. Er vielen 431 slachtoffers in wat een pure terreuractie was. Een VN-commissie concludeerde al in 1948 dat de actie 'welbewust en meedogenloos' was. In Nederland werd de kwestie geseponeerd en voor de geschiedenis weg gemoffeld. Zes decennia later is er nog nooit een officieel excuus gekomen. Jeroen Wielaert bezocht het getroffen dorp met de Indonesische historicus Rushdie Hoesein en ontmoette er een overlevende. In Nederland ging hij de inspanningen na voor het inlossen van de ereschuld, het zwijgen voorbij.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Tristan da Cunha

vanaf 00:05:56

Deze week kwamen er berichten dat de bewoners van het eiland Tristan da Cunha door een mysterieus virus werden bedreigd en er niet snel medicijnen konden worden ingevlogen omdat het eiland geen vliegveld heeft en alleen via de zee bevoorraadbaar is. Een gesprek, vanuit eht Thialf schaatsstadion, met vpro-verslaggever Marnix Koolhaas die in 1997 een paar weken op het eiland heeft gewoond.

In Europa salon, afl. 5: 1916

vanaf 00:15:54

Live vanuit studio Desmet met 'In Europa Salon'. Geert Mak praat met gasten over gebeurtenissen in het jaar dat vanavond centraal staat in de aflevering van In Europa. Afl. 5: 1916, de eerste wereldoorlog als wonder der techniek: tanks, vlammenwerpers, gas, vliegtuigen en plastische chirurgie. Met Paul Moeyes, auteur van het boek 'Buiten schot, Nederland tijdens de Eerste Wereldoorlog 1914-1918' En de journalist Peter Brusse, zoon van dagbladschrijver, journalist, chroniqueur M.J. Brusse (1873-1941). Over Nederland tijdens de Eerste Wereldoorlog. En de column van de journalist Henk Hofland, zoon van een marine-officier uit wo 1.

IEU-OVT-09-05-07

vanaf 00:15:55

Column Henk Hofland: uitvindingen in WO 1

vanaf 00:32:36

De column van de journalist Henk Hofland, over de uitvindingen tijdens WO 1.

60 Jaar transistor

vanaf 01:04:59

60 Jaar geleden werd de transistor uitgevonden. Aanleiding voor een gesprek met Cordula Rooijendijk, auteur van het boek 'Alles moest nog worden uitgevonden' (uitg. over Nederlandse computers en hun makers, en hoe ze in zestig jaar tijd veranderden van kamervullende constructies tot chips zo klein als een zandkorrel. ‘Alles moest nog worden uitgevonden’- Cordula Rooijendijk, uitg. Atlas, isbn 9789045013671

Beginjaren van het RIOD

vanaf 01:11:11

Deze week verschijnt het boek 'Het bewaren van de oorlog, De roerige beginperiode van het Rijksinstituut voor Oorlogsdocumentatie 1945-1960' van Jaap Cohen. Een gesprek met de auteur over de beginjaren van het RIOD, het latere NIOD. Het bewaren van de oorlog De roerige beginperiode van het Rijksinstituut voor Oorlogsdocumentatie 1945-1960’ – Jaap Cohen, uitg. Boom, isbn 9789085065081

Het Spoor terug: Het bloedbad van Rawagede

vanaf 01:25:43

Het Spoor terug: Het bloedbad van Rawagede Op 9 december is het zestig jaar geleden dat Nederlandse militairen een bloedbad aanrichtten in het Indonesische dorp Rawagede, even ten noord-oosten van Jakarta. Er vielen 431 slachtoffers in wat een pure terreuractie was. Een VN-commissie concludeerde al in 1948 dat de actie 'welbewust en meedogenloos' was. In Nederland werd de kwestie geseponeerd en voor de geschiedenis weg gemoffeld. Zes decennia later is er nog nooit een officieel excuus gekomen. Jeroen Wielaert bezocht het getroffen dorp met de Indonesische historicus Rushdie Hoesein en ontmoette er een overlevende. In Nederland ging hij de inspanningen na voor het inlossen van de ereschuld, het zwijgen voorbij.

advertentie