Ovt

Ovt

Presentatie: Paul van der Gaag 10.00-11.00: Voor het eerst in meer dan veertig jaar mogen archeologen, 14 dagen lang, weer opgravingen bij Stonehenge in Engeland doen in de hoop het mysterie van het prehistorische monument te ontrafelen. Onderzocht wordt vooral de theorie dat Stonehenge 'het Lourdes van het bronzen tijdperk' was, waar zieken uit de wijde omgeving genezing zochten. Hoogleraar Europese prehistorie Harry Fokkens over deze nieuwe opgravingen. N.a.v. de berichten dat een groot aantal illegaal in Nederland verblijvende Chinezen zich plotseling hebben gemeld bij asielzoekerscentr een gesprek over de geschiedenis van de Chinezen in Nederland met Yuen Keong Ng, VVD-raadslid in Amsterdam en Boudie Rijkschroeff, auteur van het proefschrift ‘Etnisch ondernemerschap, De Chinese horecasector in Nederland en de Verenigde Staten van Amerika’. Met de column van de journalist Henk Hofland Een gesprek met emeritus-hoogleraar zeegeschiedenis Jaap R. Bruijn over zijn onlangs verschenen boek ‘ Schippers van de VOC in de achttiende eeuw aan de wal en op zee’ 11.00-12.00: Een reportage over de winnende geschiedenisles van het VMBO BC Broekhin en het Gemeentearchief van Roermond. De les bestond uit een bezoek aan het Oude Kerkhof en het Gemeentearchief van Roermond. In 1918 trad de eerste archiefwet in werking in Nederland. Na 90 jaar lijken het archiefbestel en de ontwikkelingen op het gebied digitalisering en dienstverlening te vragen om een nieuwe - na twee eerdere wijzigingen 1962 en 1995 - drastische aanpassing van deze wet. Het bestuur van de KVAN organiseerde daarom een congres rondom het thema 90 jaar Archiefwet, gericht op de vraag: ‘Hoe nu verder?’ Cultuurhistoricus Gerard Rooyakkers over de Archiefwet en het congres. 11.25 Het Spoor terug: De Rode Orpheus De Duitse zanger Ernst Busch (1900-1980) die in Berlijn veel furore maakte en derhalve 'De Rode Orpheus' werd genoemd, vluchtte in 1933 samen met zijn vrouw de zangeres Eva Busch (1912-2001) voor Hitler naar Nederland - hij omdat hij communist was, zij omdat ze joods was. Het was het begin van een verblijf van tien jaar in het buitenland. Hij zou na de oorlog zijn leven in Oost-Berlijn, zij in Parijs doorbrengen. Een dubbelportret. Deel 1 van een tweeluik Samenstelling: Hans Olink

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Stonehenge

vanaf 00:05:50

Voor het eerst in meer dan veertig jaar mogen archeologen, 14 dagen lang, weer opgravingen bij Stonehenge in Engeland doen in de hoop het mysterie van het prehistorische monument te ontrafelen. Onderzocht wordt vooral de theorie dat Stonehenge 'het Lourdes van het bronzen tijdperk' was, waar zieken uit de wijde omgeving genezing zochten. Hoogleraar Europese prehistorie Harry Fokkens over deze nieuwe opgravingen.

Chinezen in Nederland

vanaf 00:12:14

N.a.v. de berichten dat een groot aantal illegaal in Nederland verblijvende Chinezen zich plotseling hebben gemeld bij asielzoekerscentr een gesprek over de geschiedenis van de Chinezen in Nederland met Yuen Keong Ng, VVD-raadslid in Amsterdam en Boudie Rijkschroeff, auteur van het proefschrift ?Etnisch ondernemerschap, De Chinese horecasector in Nederland en de Verenigde Staten van Amerika?.

Column Henk Hofland

vanaf 00:33:04

De column van de journalist Henk Hofland. Vandaag over generaal Nasution.

Schippers van de VOC

vanaf 00:38:18

Een gesprek met emeritus-hoogleraar zeegeschiedenis Jaap R. Bruijn over zijn onlangs verschenen boek ? Schippers van de VOC in de achttiende eeuw aan de wal en op zee?, uitg. De Bataafsche Leeuw isbn 978-90 6707 630-2

Gesproken brieven uit Indië

vanaf 01:04:25

Oproep: Gesproken brieven uit Indië De Indische brief staat centraal bij OVT en Pasar Malam Besar. Gesprekje met Fridus Steijlen van het KITLV.

Winnende geschiedenisles 2008 in Roermond

vanaf 01:09:06

Een reportage over de winnende geschiedenisles van het VMBO BC Broekhin en het Gemeentearchief van Roermond. De les bestond uit een bezoek aan het Oude Kerkhof en het Gemeentearchief van Roermond. Met docente Guanita van Montfort.

90 Jaar Archiefwet

vanaf 01:14:53

In 1918 trad de eerste archiefwet in werking in Nederland. Na 90 jaar lijken het archiefbestel en de ontwikkelingen op het gebied digitalisering en dienstverlening te vragen om een nieuwe - na twee eerdere wijzigingen 1962 en 1995 - drastische aanpassing van deze wet. Het bestuur van de KVAN organiseerde daarom een congres rondom het thema 90 jaar Archiefwet, gericht op de vraag: ?Hoe nu verder?? Cultuurhistoricus Gerard Rooyakkers over de Archiefwet en het congres.

Het Spoor terug: Ernst en Eva Busch, deel 1

vanaf 01:24:37

Het Spoor terug: De Rode Orpheus De Duitse zanger Ernst Busch (1900-1980) die in Berlijn veel furore maakte en derhalve 'De Rode Orpheus' werd genoemd, vluchtte in 1933 samen met zijn vrouw de zangeres Eva Busch (1912-2001) voor Hitler naar Nederland - hij omdat hij communist was, zij omdat ze joods was. Het was het begin van een verblijf van tien jaar in het buitenland. Hij zou na de oorlog zijn leven in Oost-Berlijn, zij in Parijs doorbrengen. Een dubbelportret. Deel 1 van een tweeluik Samenstelling: Hans Olink

advertentie