Ovt

Ovt

Presentatie: Mathijs Deen 10.00-11.00: De estafetteloop van de Olympische vlam werd afgelopen week verstoord uit protest tegen het Chinese optreden in Tibet. Sportjournalist Jurryt van de Vooren over de geschiedenis van de Olympische vlam. Komende week vindt in Leiden het symposium ‘Historisch terrorisme’ plaats. Experts praten daar over de historische ervaringen met het hedendaagse fenomeen terrorisme. Een gesprek met de organisator van het symposium, de historicus Joost Augusteijn. Met de column van de schrijfster Nelleke Noordervliet VVD-kamerlid Johan Remkes wil ontoelaatbaar taalgebruik in Kamerdebatten aanpakken. In 1934 werd een schrapbepaling voor het weren van krachttermen opgenomen in het Reglement van Orde van de Tweede Kamer. Deze bepaling werd in 2001 weer geschrapt. Remkes wil deze bepaling weer in ere herstellen. Een gesprek met Peter Bootsma en Carla Hoetink die het boek ‘ over lijken’ schreven over het ontoelaatbaar taalgebruik in de tweede Kamer. 11.00-12.00: De gemummificeerde kat van Veere komt terug op haar originele plaats van bestemming. De kat werd in 1520 gewurgd voordat ze ingemetseld werd in de muur van de Grote kerk in Veere. In 1958 kwam de mummie bij een restauratie van het gebouw boven water en is daarna in verscheidene handen geweest. Afgelopen week is het beest verkocht aan het Zeeuws archief en zal terug zal keren naar haar originele plek: de Grote Kerk van Veere. Een gesprek met historicus Tim Graas die de kat in Utrecht ontdekte. Zondag 13 april is het Landelijke Open Kloosterdag en roepingenzondag. Een reportage over St. Agatha het oudste bewoonde klooster van Nederland, waar vanaf 1371 tot op heden Kruisheren leven en waar erfgoedhuis voor het Nederlands kloosterleven wordt gerealiseerd. Een gesprek met Vincent Hunink, vertaler van het onlangs uitgekomen ‘ Odoric van Friuli Mijn reis naar het verre oosten. Een verslag uit het begin van de veertiende eeuw’. Over de franciskaner monnik die in 1330 verslag deed van een lange reis door Indonesië, Ceylon en Mongolië. 11.25 Het Spoor terug: De Rode Orpheus De Duitse zanger Ernst Busch (1900-1980) die in Berlijn veel furore maakte en derhalve 'De Rode Orpheus' werd genoemd, vluchtte in 1933 samen met zijn vrouw de zangeres Eva Busch (1912-2001) voor Hitler naar Nederland - hij omdat hij communist was, zij omdat ze joods was. Het was het begin van een verblijf van tien jaar in het buitenland. Hij zou na de oorlog zijn leven in Oost-Berlijn, zij in Parijs doorbrengen. Een dubbelportret. Slot van een tweeluik Samenstelling: Hans Olink

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

De Olympische vlam

vanaf 00:05:18

De estafetteloop van de Olympische vlam werd afgelopen week verstoord uit protest tegen het Chinese optreden in Tibet. Sportjournalist Jurryt van de Vooren over de geschiedenis van de Olympische vlam.

Historisch terrorisme

vanaf 00:12:38

Komende week vindt in Leiden het symposium ?Historisch terrorisme? plaats. Experts praten daar over de historische ervaringen met het hedendaagse fenomeen terrorisme. Een gesprek met de organisator van het symposium, de historicus Joost Augusteijn. Met name over het Iers terrorisme.

Collumn Nelleke Noordervliet: Pax Christi

vanaf 00:32:20

De column van de schrijfster Nelleke Noordervliet. Vandaag over Pax-christi.

Ontoelaatbaar taalgebruik

vanaf 00:39:16

VVD-kamerlid Johan Remkes wil ontoelaatbaar taalgebruik in Kamerdebatten aanpakken. In 1934 werd een schrapbepaling voor het weren van krachttermen opgenomen in het Reglement van Orde van de Tweede Kamer. Deze bepaling werd in 2001 weer geschrapt. Remkes wil deze bepaling weer in ere herstellen. Een gesprek met Peter Bootsma en Carla Hoetink die het boek ? over lijken? schreven over het ontoelaatbaar taalgebruik in de tweede Kamer. ? Over lijken. Ontoelaatbaar taalgebruik in de Tweede Kamer ? ? Peter Boomsma en Carla Hoetink, uitg. Boom, isbn 90 8506 179 2 (2006)

De Kat van Veere

vanaf 01:04:23

De gemummificeerde kat van Veere komt terug op haar originele plaats van bestemming. De kat werd in 1520 gewurgd voordat ze ingemetseld werd in de muur van de Grote kerk in Veere. In 1958 kwam de mummie bij een restauratie van het gebouw boven water en is daarna in verscheidene handen geweest. Afgelopen week is het beest verkocht aan het Zeeuws archief en zal terug zal keren naar haar originele plek: de Grote Kerk van Veere. Een gesprek met historicus Tim Graas die de kat in Utrecht ontdekte.

Open Kloosterdag: St. Agatha

vanaf 01:04:23

Zondag 13 april is het Landelijke Open Kloosterdag en roepingenzondag. Een reportage over St. Agatha het oudste bewoonde klooster van Nederland, waar vanaf 1371 tot op heden Kruisheren leven en waar erfgoedhuis voor het Nederlands kloosterleven is gehuisvest. Gerard Leenders laat zich rondleiden door directeur Marga Arendsen.

Open Kloosterdag: St. Agatha

vanaf 01:10:13

Zondag 13 april is het Landelijke Open Kloosterdag en roepingenzondag. Een reportage over St. Agatha het oudste bewoonde klooster van Nederland, waar vanaf 1371 tot op heden Kruisheren leven en waar erfgoedhuis voor het Nederlands kloosterleven is gehuisvest. Gerard Leenders laat zich rondleiden door directeur Marga Arendsen.

Odoric van Friuli: Mijn reis naar het verre Oosten

vanaf 01:16:12

Een gesprek met Vincent Hunink, vertaler van het onlangs uitgekomen ? Odoric van Friuli Mijn reis naar het verre oosten. Een verslag uit het begin van de veertiende eeuw?. Over de franciskaner monnik die in 1330 verslag deed van een lange reis door Indonesië, Ceylon en Mongolië. ?Odoric van Friuli Mijn reis naar het verre oosten. Een verslag uit het begin van de veertiende eeuw? ? vert. Vincent Hunink en Mark Nieuwenhuis, uitg. Athenaeum-Polak & Van Gennep, isbn 978 90 253 6368

Het Spoor terug: Ernst en Eva Busch, deel 2 (slot)

vanaf 01:24:54

Het Spoor terug: De Rode Orpheus De Duitse zanger Ernst Busch (1900-1980) die in Berlijn veel furore maakte en derhalve 'De Rode Orpheus' werd genoemd, vluchtte in 1933 samen met zijn vrouw de zangeres Eva Busch (1912-2001) voor Hitler naar Nederland - hij omdat hij communist was, zij omdat ze joods was. Het was het begin van een verblijf van tien jaar in het buitenland. Hij zou na de oorlog zijn leven in Oost-Berlijn, zij in Parijs doorbrengen. Een dubbelportret. Slot van een tweeluik Samenstelling: Hans Olink

advertentie