Ovt

Ovt

Presentatie: Mathijs Deen 10.00-11.00: Nederland zal een verdrag ondertekenen waarin wordt afgesproken geen clusterbommen meer te gebruiken. Matthieu Willemsen, gespecialiseerd in draagbare vuurwapens, geschut en munitie van de 14e eeuw tot heden , van het legermuseum in Delft over de geschiedenis van de clusterbom. In de week dat de boeren protesteren tegen de lage melkprijs verschijnt het boek ‘Boeren in Nederland: Geschiedenis van de landbouw 1500-2000’ Jan Bieleman. Een gesprek met deze landbouwhistoricus over onze boerengeschiedenis. Met een column van de journalist Henk Hofland Een gesprek met historicus Luc Panhuysen over het binnenkort te verschijnen boek ‘Gedeelde weelde. Hoe de zeventiende –eeuwse cultuur van de lage Landen Engeland veroverde en veranderde’ van Lisa Jardine. Een boek over de intensieve culturele wisselwerking tussen Engeland en Nederland. Door de gedeelde belangen en contacten op het gebied van de wetenschap, de literatuur en de kunst ontstond er een sterke wederzijdse aanpassing op cultureel gebied. Dit zorgde voor belangrijke verschuivingen in het Engelse culturele en politieke landschap. 11.00-12.00: Dit weekend vindt Het Hof van Eeden festival plaats in het Hof van Moerkerken in de Hoeksche Waard. Aandacht voor dit aan de schrijver Frederik van Eeden gewijde festival. Van Eeden beschreef het dagelijks leven op het Hof in zijn dagboeken, schreef gedichten en werkte er aan zijn nog steeds veel gelezen psychologische roman’Van de koele meren des doods’. Dit jaar bestaat de Bossa Nova officieel 50 jaar. De Bossa Nova ontstond uit een mengvorm van Samba en Jazz, een rustige, romantische muziekstijl. De Bossa Nova overtrof de samba als nationale muziek in Brazilië in het daarop volgende decennium. Gitarist Kees Gelderblom, lange tijd woonachtig in Brazilië, en zangeres Sonia Genu over de Bossa Nova. 11.25 Het Spoor terug: Met ons gaat alles goed Een klankbeeld over de Gesproken Brief, dl.2 Bij duizenden werden deze bijzondere brieven van en naar Nederland-Indië verstuurd in de vorm van kleine grammofoonplaatjes. Met vandaag speciale aandacht voor het radiopogramma van mevr. Spoor (vrouw van gen. Spoor), waarin ze bericht over zieke militairen in Nederlands-Indie Samenstelling: Gerard Leenders

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Clusterbommen

vanaf 00:04:06

Nederland zal een verdrag ondertekenen waarin wordt afgesproken geen clusterbommen meer te gebruiken. Matthieu Willemsen, gespecialiseerd in draagbare vuurwapens, geschut en munitie van de 14e eeuw tot heden , van het legermuseum in Delft over de geschiedenis van de clusterbom.

Boeren in Nederland

vanaf 00:09:01

In de week dat de boeren protesteren tegen de lage melkprijs verschijnt het boek ?Boeren in Nederland: Geschiedenis van de landbouw 1500-2000? Jan Bieleman. Een gesprek met deze landbouwhistoricus over onze boerengeschiedenis. ?Boeren in Nederland: Geschiedenis van de landbouw 1500-2000? ? Jan Bieleman, uitg. Boom, isbn 978 90 8506 540 1

Column Henk Hofland: 1948

vanaf 00:33:03

De column van de journalist Henk Hofland. Vandaag over 1948.

Gedeelde weelde

vanaf 00:37:11

Een gesprek met historicus Luc Panhuysen over het binnenkort te verschijnen boek ?Gedeelde weelde. Hoe de zeventiende ?eeuwse cultuur van de lage Landen Engeland veroverde en veranderde? van Lisa Jardine. Een boek over de intensieve culturele wisselwerking tussen Engeland en Nederland. Door de gedeelde belangen en contacten op het gebied van de wetenschap, de literatuur en de kunst ontstond er een sterke wederzijdse aanpassing op cultureel gebied. Dit zorgde voor belangrijke verschuivingen in het Engelse culturele en politieke landschap. ? Gedeelde weelde. Hoe de zeventiende ?eeuwse cultuur van de lage Landen Engeland veroverde en veranderde? ? Lisa Jardine, uitg. de Arbeiderspers, isbn 9789029566582 (verschijnt 12/6)

Frederik van Eedenfestival

vanaf 01:04:30

Dit weekend vindt Het Hof van Eeden festival plaats in het Hof van Moerkerken in de Hoeksche Waard. Aandacht voor dit aan de schrijver Frederik van Eeden gewijde festival. Van Eeden beschreef het dagelijks leven op het Hof in zijn dagboeken, schreef gedichten en werkte er aan zijn nog steeds veel gelezen psychologische roman?Van de koele meren des doods?. Een gesprek met Fries de Vries, bestuurslid van het Frederik van Eedengenootschap en betrokken bij het festival.

50 Jaar Bossa Nova

vanaf 01:12:36

Dit jaar bestaat de Bossa Nova officieel 50 jaar. De Bossa Nova ontstond uit een mengvorm van Samba en Jazz, een rustige, romantische muziekstijl. De Bossa Nova overtrof de samba als nationale muziek in Brazilië in het daarop volgende decennium. Gitarist Kees Gelderblom, lange tijd woonachtig in Brazilië, en zangeres Sonia Genu over de Bossa Nova.

advertentie