Ovt

Ovt

Presentatie: Paul van der Gaag 10.00-11.00: In 1980 zond Willem Duys bij Muziek Mozaïek een plaatje uit van een zingende Koninklijke familie, opgenomen ter gelegenheid van de koperen bruiloft van prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven. De RVD was bepaald niet blij met de uitzending en deze verdween uit de archieven. OVT kreeg nu toch iets uit deze uitzending opgestuurd. Een reaktie van mediahistoricus Huub Wijfjes. N.a.v. de voortdurende Kredietcricis een gesprek met Hans Visser, hoogleraar Internationale. Economische Betrekkingen en Geld- en. Bankwezen aan de Vrije Universiteit Amsterdam en met de geschiedschrijver van de Nederlandse Bank Johan de Vries, over de crisissen in het verleden en hoe heeft het nu zover kunnen komen. Een column van de journalist Henk Hofland Het Russische hooggerechtshof heeft afgelopen woensdag bepaald dat Nicolaas II, de laatste tsaar van Rusland, en zijn gezin slachtoffer waren van ‘ongegronde repressie’ en moeten worden gerehabiliteerd. Na de herbegraving en de heiligverklaring is dit de zoveelste Russische uiting van postume genegenheid voor hun laatste monarch. Waar heeft hij dat aan verdiend? En hoe valt het te rijmen met de gehechtheid van de huidige machthebbers aan hun eigen positie? Een gesprek met Ruslandkenner Alexander Munninghoff Een gesprek met Ruslandkenner Alexander Munninghoff en met Wladimir Bjelo Oesov. 11.00-12.00: Op 5 oktober 1955 werd op de Parijse autosalon de Citroën DS gepresenteerd. De door Flaminio Bertoni en André Lefebvre ontworpen auto sloeg in als een bom, la Bombe Citroën. Op de eerste dag werden er al 12.000 orders geplaatst naar deze baanbrekende auto die voorzien was van alle technische noviteiten. Een terugblik met Gijsbert Berk, toentertijd een jonge journalist van het blad Autovisie en aanwezig in Parijs. Voorafgaand aan het Spoor Terug een gesprek met Herman Obdeijn, auteur van het boek ‘ De geschiedenis van Marokko’ over de geschiedenis van de Berbers in Marokko. 11.25 Het Spoor terug: ‘Wij zijn van hier’ Het overgrote deel van de Marokkanen in Nederland zijn Berbers. Berbers zijn geen Arabieren, de taal die ze spreken is nauwelijks aan het Arabisch verwant en op de Marokkaanse scholen werd hun eigen taal en geschiedenis niet onderwezen. Schrijver Asis Aynan, kind van Berber-ouders, gaat op zoek naar de verzwegen en vergeten geschiedenis van de Berbers in Marokko. Met onder meer Abdelkader Benali, berberdeskundige professor Stroomer en zangeres Zarah Hindi. Samenstelling: Mathijs Deen

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

De Loo show in Willem Duys Muziek Mozaiek

vanaf 00:06:35

In 1980 zond Willem Duys bij Muziek Mozaïek een plaatje uit van een zingende Koninklijke familie, opgenomen ter gelegenheid van de koperen bruiloft van prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven. De RVD was bepaald niet blij met de uitzending en deze verdween uit de archieven. OVT kreeg nu toch iets uit deze uitzending opgestuurd. Een reaktie van Marja Wagenaar, gepromoveerd op de geschiedenis van de RVD.

De Kredietcrisis

vanaf 00:13:57

N.a.v. de voortdurende Kredietcricis een gesprek met Hans Visser, hoogleraar Internationale. Economische Betrekkingen en Geld- en. Bankwezen aan de Vrije Universiteit Amsterdam en met de geschiedschrijver van de Nederlandse Bank Johan de Vries, over de crisissen in het verleden en hoe heeft het nu zover kunnen komen.

Column Henk Hofland: crisisjaren

vanaf 00:34:25

De column van de journalist Henk Hofland. Vandaag over de crisisjaren en Marinus van der Lubbe en Georgi Dimitroff (Bulgaars communist).

Tsaar Nicolaas II

vanaf 00:39:03

Het Russische hooggerechtshof heeft afgelopen woensdag bepaald dat Nicolaas II, de laatste tsaar van Rusland, en zijn gezin slachtoffer waren van ?ongegronde repressie? en moeten worden gerehabiliteerd. Na de herbegraving en de heiligverklaring is dit de zoveelste Russische uiting van postume genegenheid voor hun laatste monarch. Waar heeft hij dat aan verdiend? En hoe valt het te rijmen met de gehechtheid van de huidige machthebbers aan hun eigen positie? Een gesprek met Ruslandkenner Alexander Munninghoff en met Wladimir Bjelo Oesov.

Citroën DS

vanaf 01:06:13

Op 5 oktober 1955 werd op de Parijse autosalon de Citroën DS gepresenteerd. De door Flaminio Bertoni en André Lefebvre ontworpen auto sloeg in als een bom, la Bombe Citroën. Op de eerste dag werden er al 12.000 orders geplaatst naar deze baanbrekende auto die voorzien was van alle technische noviteiten. Een terugblik met Gijsbert Berk, toentertijd een jonge journalist van het blad Autovisie en aanwezig in Parijs.

Spoor terug: wij zijn van hier/Berbers in Marokko

vanaf 01:14:16

Voorafgaand aan het Spoor Terug een gesprek met Herman Obdeijn, auteur van het boek ? De geschiedenis van Marokko? over de geschiedenis van de Berbers in Marokko. Het Spoor terug: ?Wij zijn van hier? Het overgrote deel van de Marokkanen in Nederland zijn Berbers. Berbers zijn geen Arabieren, de taal die ze spreken is nauwelijks aan het Arabisch verwant en op de Marokkaanse scholen werd hun eigen taal en geschiedenis niet onderwezen. Schrijver Asis Aynan, kind van Berber-ouders, gaat op zoek naar de verzwegen en vergeten geschiedenis van de Berbers in Marokko. Met onder meer Abdelkader Benali, berberdeskundige professor Stroomer en zangeres Zarah Hindi. Samenstelling: Mathijs Deen

advertentie