Ovt

Ovt

10.00-11.00:

Live vanuit studio Desmet met de ‘In Europa Salon’.
Gasten praten over gebeurtenissen in het jaar dat vanavond centraal staat in de aflevering van In Europa. Afl. 28: 1968 – Amsterdam/Parijs/Berlijn
Met Geert Mak; Wim Willems, auteur van o.a. Stadsblues, kroniek van de jaren zestig; en historicus Niek Pas.

Met de column van de schrijfster Nelleke Noordervliet

Aandacht voor de (post) koloniale biografie ‘Tropenlevens’, waarin de levens van tien vooraanstaande personen uit de Nederlandse (post) koloniale geschiedenis worden beschreven. Een gesprek met Wim Willems, biograaf van Tjalie Robinson, de stem van de Indische gemeenschap en oprichter van de Pasar Malam Besar.

11.00-12.00:

Sterrenkundige Vincent Icke over het plan van Britse en Italiaanse wetenschappers om Galileo Galilei (1564-1642) op te graven om DNA-testen op zijn overblijfselen te doen. Ze willen meer weten over de conditie van zijn ogen toen hij naar de hemel keek. Galilei leed mogelijk aan een oogziekte die zijn waarnemingen beïnvloedde en uiteindelijk leidde tot blindheid. Hoe kwam het nl. dat Galilei de ringen van Saturnus niet gezien heeft.
Vincent Icke vindt het grote onzin.

11.25 Het Spoor terug: De man achter Soeharto.
Een portret van Pater Joop Beek, die van 1938 tot zijn dood in 1983 in Indonesië verbleef. Als studentenpastor en later als directeur van de Mariacongregatie bouwde hij een geheim netwerk van volgelingen op. Na de mislukte coup in 1965 steunde hij generaal Soeharto en zorgde ervoor dat zijn katholieke volgelingen een machtsfactor van betekenis werden in diens Nieuwe Orde.
Samenstelling: Paul van der Gaag

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Column Nelleke Noordervliet

vanaf 00:09:14

De column van de schrijfster Nelleke Noordervliet. Vandaag over de generatie van haar ouders en grootouders.

In Europa salon, afl. 28: 1968 - Amsterdam/Parijs/Berlijn

vanaf 00:13:31

Live vanuit studio Desmet met de ?In Europa Salon?. Gasten praten over gebeurtenissen in het jaar dat vanavond centraal staat in de aflevering van In Europa. Afl. 28: 1968 ? Amsterdam/Parijs/Berlijn Met Geert Mak; Wim Willems, auteur van o.a. Stadsblues, kroniek van de jaren zestig; en historicus Niek Pas.

Tjalie Robinson

vanaf 00:46:29

Aandacht voor de (post) koloniale biografie ?Tropenlevens?, waarin de levens van tien vooraanstaande personen uit de Nederlandse (post) koloniale geschiedenis worden beschreven. Een gesprek met Wim Willems, biograaf van Tjalie Robinson, de stem van de Indische gemeenschap en oprichter van de Pasar Malam Besar. ? Tjalie Robinson (1911-1974). Schrijver, journalist en Indische voorman? ? Wim Willems, uitg. Bert Bakker, isbn 978 90 351 3421 8 ?Tropenlevens. De (post) koloniale biografie?, uitg. Boom/KITLV, isbn 978 90 8506 552 4

Galileo Galilei

vanaf 01:04:06

Sterrenkundige Vincent Icke over het plan van Britse en Italiaanse wetenschappers om Galileo Galilei (1564-1642) op te graven om DNA-testen op zijn overblijfselen te doen. Ze willen meer weten over de conditie van zijn ogen toen hij naar de hemel keek. Galilei leed mogelijk aan een oogziekte die zijn waarnemingen beïnvloedde en uiteindelijk leidde tot blindheid. Hoe kwam het nl. dat Galilei de ringen van Saturnus niet gezien heeft. Vincent Icke vindt het grote onzin.

Het Spoor terug: Pater Joop Beek

vanaf 01:08:50

Het Spoor terug: De man achter Soeharto. Een portret van Pater Joop Beek, die van 1938 tot zijn dood in 1983 in Indonesië verbleef. Als studentenpastor en later als directeur van de Mariacongregatie bouwde hij een geheim netwerk van volgelingen op. Na de mislukte coup in 1965 steunde hij generaal Soeharto en zorgde ervoor dat zijn katholieke volgelingen een machtsfactor van betekenis werden in diens Nieuwe Orde. Samenstelling: Paul van der Gaag

advertentie