Ovt

Ovt

Presentatie: Paul van der Gaag en Jos Palm

10.00-11.00:

Italië werd deze week getroffen door een zware aardbeving. Nieuwe gebouwen stortten in waar een aantal oude bleven staan. Classicus David Rijser over het historisch erfgoed in de getroffen regio.

Komende week krijgt Froukje Slofstra de Aleida Schotprijs 2009 voor haar vertaling van ‘Leven en Lot’ van Vasili Grossman, in aanwezigheid van een vertegenwoordiger van de Russische ambassade. Het boek rekent af met de periode van Stalinistische periode in Rusland. Een gesprek over dit boek met Alexander Münninghoff, oud-Ruslandcorrespondent en voorzitter van de Aleida Schot Stichting en met historicus Wim Berkelaar.

De column van de schrijfster Nelleke Noordervliet

Een gesprek met Machiel Bosman over het komende week te verschijnen boek ‘De polsslag van de stad. De Amsterdamse stadskroniek van Jacob Bicker Raije (1732 - 1772)’’.
Een inkijk in het Amsterdam van de achttiende eeuw.
Veertig jaar lang, van 1732 tot 1772, hield de Amsterdamse ambtenaar Bicker Raije een kroniek bij die hij vulde met nieuws uit zijn woonplaats. Bosman maakte een keuze uit de kroniek, hertaalde de teksten, leidde ze in en voorzag ze van commentaar.


11.00-12.00:

Het Allard Piersonmuseum bestaat dit jaar 75 jaar. Het archeologisch museum van Amsterdam. T.g.v. dit jubileum is de tentoonstelling ‘Jan Six de archeoloog. Een bijzondere Amsterdammer’ geopend. Six heeft veel betekend voor het museum en was rond de vorige eeuwwisseling één van de bekendste archeologen in Nederland. Wim Hupperetz, directeur van het Allard Piersonmuseum over Jan Six en het museum.

Daniela Tasca over haar boek ‘De Spaghettiflat. Little Italy in de polder ’, over de geschiedenis van een groep Italiaanse arbeidsmigranten, die in de jaren zestig een gemeenschap vormden in de Zaanse flat Poelenburg

11.25 Het Spoor terug: Het rampjaar 1672 , afl. 2
Een eeuw nadat de geuzen den Briel innamen en de strijd voor onafhankelijkheid begon, dreigde er al weer een eind te komen aan de Verenigde Nederlanden. In dit jaar waarin de jonge republiek werd aangevallen door Engelse, Franse en Duitse buren, was de ontreddering groot en de verwarring totaal.
In deze vierdelige gedramatiseerde Spoor terug-serie een terugblik op het rampjaar 1672 , met ooggetuigenverslagen, krantenberichten en brieven uit de tijd zelf.
Samenstelling: Mathijs Deen en Luc Panhuysen

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Aardbeving in Italië, Abruzzen 2009

vanaf 00:07:33

Italië werd deze week getroffen door een zware aardbeving. Nieuw gebouwen stortten in waar een aantal oude bleven staan. Classicus David Rijser over het historisch erfgoed in de getroffen regio.

Leven en Lot - Vasili Grossman

vanaf 00:14:42

Komende week krijgt Froukje Slofstra de Aleida Schotprijs 2009 voor haar vertaling van ?Leven en Lot? van Vasili Grossman, in aanwezigheid van een vertegenwoordiger van de Russische ambassade. Het boek rekent af met de periode van Stalinistische periode in Rusland. Een gesprek over dit boek met Alexander Münninghoff, oud-Ruslandcorrespondent en voorzitter van de Aleida Schot Stichting en met historicus Wim Berkelaar. ?Leven en lot? ? Vasili Grossman, uitg. Balans, isbn 978 90 5018 896 8 (2008)

Column Nelleke Noordervliet

vanaf 00:34:17

De column van de schrijfster Nelleke Noordervliet. Vandaag over Italië en een aardbeving.

Jacob Bicker Raije (1732-1772) Amsterdams stadschroniqueur

vanaf 00:37:20

Een gesprek met Machiel Bosman over het komende week te verschijnen boek ?De polsslag van de stad. De Amsterdamse stadskroniek van Jacob Bicker Raije (1732 - 1772)??. Een inkijk in het Amsterdam van de achttiende eeuw. Veertig jaar lang, van 1732 tot 1772, hield de Amsterdamse ambtenaar Bicker Raije een kroniek bij die hij vulde met nieuws uit zijn woonplaats. Bosman maakte een keuze uit de kroniek, hertaalde de teksten, leidde ze in en voorzag ze van commentaar. ?De polsslag van de stad. De Amsterdamse stadskroniek van Jacob Bicker Raije (1732 - 1772)?- Machiel Bosman, uitg. athenaeum, Polak & Van Gennep, isbn 9789025364199

Allard Pierson Museum 75 jaar; Jan Six

vanaf 01:04:29

Het Allard Piersonmuseum bestaat dit jaar 75 jaar. Het archeologisch museum van Amsterdam. T.g.v. dit jubileum is de tentoonstelling ?Jan Six de archeoloog. Een bijzondere Amsterdammer? geopend. Six heeft veel betekend voor het museum en was rond de vorige eeuwwisseling één van de bekendste archeologen in Nederland. Wim Hupperetz, directeur van het Allard Piersonmuseum over Jan Six en het museum. Tentoonstelling ?Jan Six de archeoloog. Een bijzondere Amsterdammer?- Allard Pierson Museum, Amsterdam t/m 5/10/2009

De Spaghettiflat

vanaf 01:10:57

Daniela Tasca over haar boek ?De Spaghettiflat. Little Italy in de polder ?, over de geschiedenis van een groep Italiaanse arbeidsmigranten, die in de jaren zestig een gemeenschap vormden in de Zaanse flat Poelenburg. ?De Spaghettiflat. Little Italy in de polder?- Daniela Tasca, uitg. Stichting Uitgeverij Noord-Holland, isbn 978 90 78381 37 2

De Spaghettiflat

vanaf 01:10:57

Daniela Tasca over haar boek ?De Spaghettiflat. Little Italy in de polder ?, over de geschiedenis van een groep Italiaanse arbeidsmigranten, die in de jaren zestig een gemeenschap vormden in de Zaanse flat Poelenburg. ?De Spaghettiflat. Little Italy in de polder?- Daniele Tasca, uitg. Stichting Uitgeverij Noord-Holland, isbn 978 90 78381 37 2

Het Spoor terug: Het Rampjaar 1672, deel 2

vanaf 01:26:06

Het Spoor terug: Het rampjaar 1672 Afl. 2 Een eeuw nadat de geuzen den Briel innamen en de strijd voor onafhankelijkheid begon, dreigde er al weer een eind te komen aan de Verenigde Nederlanden. In dit jaar waarin de jonge republiek werd aangevallen door Engelse, Franse en Duitse buren, was de ontreddering groot en de verwarring totaal. In deze vierdelige gedramatiseerde Spoor terug-serie een terugblik op het rampjaar 1672 , met ooggetuigenverslagen, krantenberichten en brieven uit de tijd zelf. Samenstelling: Mathijs Deen en Luc Panhuysen Stemmen: Ton Lutz, Annemarie Oster, Job Cohen, Philip Freriks, Peter Brusse, Frits Lambrechts, Donald de Marcas, Els Buitendijk, Arend Jan Heerma van Voss, Theo Uittenbogaard, Leopold Witte, Klaas Vos en Astrid Nauta. 'Rampjaar 1672'- Luc Panhuysen, uitg. Atlas, isbn 9789045013282 (verschijnt in mei)

advertentie