Ovt

Ovt

Presentatie: Mathijs Deen en Jos Palm

10.00-11.00:

N.a.v. de gebeurtenissen afgelopen Koninginnedag in Apeldoorn een gesprek over ‘de geschiedenis van het nabije Koningschap’, oftewel hoe hebben de Oranjes de monarchie vormgegeven. Met Coen Tamse, emeritus hoogleraar Nederlandse Politieke Cultuur; Jan van den Berghe, Vlaams kenner van Europese vorstenhuizen; en Matthijs Lok, historicus nieuwe geschiedenis aan de UvA en auteur van het pas verschenen boek ‘Windvanen, Napoleontische bestuurders in de Nederlandse en Franse Restauratie (1813-1820)’over de Napoleontische invloeden in de vorming van het Nederlandse koningshuis en de Franse Restauratie

En de column van de journalist Henk Hofland


11.00-12.00:

40 Jaar geleden werd de Katholieke Hogeschool Tilburg, nog voor de Maagdenhuisbezetting in Amsterdam, door studenten bezet. Toenmalig student Frans Godfroyd over die bezetting in Tilburg.

Historicus en Elsevier-redacteur Robert Stiphout over zijn boek‘ De bloedigste oorlog. Het vergeten bataljon Nederlandse militairen in Korea’ .
Het verhaal van de eerste lichting die in 1950 naar Korea vertrok aan de hand van onder meer archiefmateriaal en interviews met oud-strijders.


11.25 Het Spoor terug: Het Schot, deel 2
Het was vrede, maar de oorlog laaide nog één keer op in Utrecht. Het gebeurde op 7 mei 1945, vlak voor de glorieuze intocht van de Canadezen. Bij het Wilhelminapark ontstond een dodelijk schermutseling tussen een twaalftal BS-ers en nog niet ontwapende Duitse militairen. Bij dit tragische incident kwamen tien BS-ers om. Op 7 mei 2006 zond OVT een reconstructie uit, met de veronderstelling dat het eerste schot zou zijn gelost door één van de overlevenden: Hans van Ameijde. Het wekte verdriet en verbazing onder zijn kinderen. Zij kwamen met een bandopname waarop hun inmiddels overleden vader gedetailleerd vertelde wat er gebeurd was.
Samenstelling: Jeroen Wielaert

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Koninginnedag 2009, de Monarchie en Koningin Beatrix

vanaf 00:04:28

N.a.v. de gebeurtenissen afgelopen Koninginnedag in Apeldoorn een gesprek over ?de geschiedenis van het nabije Koningschap?, oftewel hoe hebben de Oranjes de monarchie vormgegeven. Met Coen Tamse, emeritus hoogleraar Nederlandse Politieke Cultuur; Jan van den Berghe, Vlaams kenner van Europese vorstenhuizen; en Matthijs Lok, historicus nieuwe geschiedenis aan de UvA en auteur van het pas verschenen boek ?Windvanen, Napoleontische bestuurders in de Nederlandse en Franse Restauratie (1813-1820)?over de Napoleontische invloeden in de vorming van het Nederlandse koningshuis en de Franse Restauratie. En de column van de journalist Henk Hofland

Column Henk Hofland: Koninginnedag 2009 en Koningin Beatrix

vanaf 00:16:42

De column van de journalist Henk Hofland. Vanmdaag n.a.v. de gebeurtenissen in Apeldoorn op Koninginendag 2009 over Koningin Beatrix.

Bezetting Katholieke Hogeschool Tilburg 1969

vanaf 01:04:13

40 Jaar geleden werd de katholieke Hogeschool Tilburg, nog voor de Maagdenhuisbezetting in Amsterdam, door studenten bezet. Toenmalig student Frans Godfroyd over die bezetting in Tilburg.

testLaurens

vanaf 01:05:00

testje

Nederlandse militairen in Korea

vanaf 01:12:13

Historicus en Elsevier-redacteur Robert Stiphout over zijn boek? De bloedigste oorlog. Het vergeten bataljon Nederlandse militairen in Korea? . Het verhaal van de eerste lichting die in 1950 naar Korea vertrok aan de hand van onder meer archiefmateriaal en interviews met oud-strijders. ? De bloedigste oorlog. Het vergeten bataljon Nederlandse militairen in Korea? ? Robert Stiphout, uitg. Veen, isbn 978 90 204 0720 4

Het Spoor terug: Het Schot, deel 2

vanaf 01:29:04

Het Spoor terug: Het Schot, deel 2 Het was vrede, maar de oorlog laaide nog één keer op in Utrecht. Het gebeurde op 7 mei 1945, vlak voor de glorieuze intocht van de Canadezen. Bij het Wilhelminapark ontstond een dodelijk schermutseling tussen een twaalftal BS-ers en nog niet ontwapende Duitse militairen. Bij dit tragische incident kwamen tien BS-ers om. Op 7 mei 2006 zond OVT een reconstructie uit, met de veronderstelling dat het eerste schot zou zijn gelost door één van de overlevenden: Hans van Ameijde. Het wekte verdriet en verbazing onder zijn kinderen. Zij kwamen met een historische bandopname waarop hun inmiddels overleden vader gedetailleerd vertelde wat er gebeurd was. (let op is een opname met snurkende hond van Hans van Ameijde op de achtergrond) Samenstelling: Jeroen Wielaert

advertentie