Ovt

Ovt

Presentatie: Michal Citroen

10.00-11.00:

Belastinghistoricus en oud-staatssecretaris van financiën Ferdinand Grapperhaus over Nederland als belastingparadijs.

150 jaar geleden, in 1859, schreef de Engelse filosoof John Stuart Mill zijn klassieker ‘Over vrijheid’. Naar aanleiding van deze verjaardag schreven twaalf auteurs uit België en Nederland een essay over thema’s waar Mill een uitgesproken mening over had en die ook vandaag nog relevant zijn. Een gesprek met Paul Cliteur , een van de essayisten.

Met de column van de schrijfster Nelleke Noordervliet

Meta Henneke over haar promotie ‘Ritueel in beeld. De Boerenbruiloften en hun publiek in de tijd van Bruegel en zijn navolgers’. Hierin geeft ze een overzicht van een iconografisch thema: de boerenbruiloft. Dit kwam in de zestiende-eeuwse en vroegzeventiende-eeuwse Zuid-Nederlandse schilder- en prentkunst tot ontwikkeling. Welke betekenissen zouden de afgebeelde rituelen van de bruiloftsviering voor het publiek kunnen hebben gehad?

11.00-12.00:

Er gaan stemmen op om vrouwelijke leden toe te laten tot de Pauselijke Zwitserse Garde.
Kerkhistoricus Ton van Schaik over deze Zwitserse Garde, de pontificale bewakingseenheid van Vaticaanstad.

Op 1 Juni 1943 werd het civiele vliegtuig De Ibis' , KLM DC-3 boven de Golf van Biscaje door een Duits vliegtuig neergeschoten. Aan boord bevond zich de filmster Leslie Howard,
De schrijver/onderzoeker Ian Colvin schreef hierover het boek 'Vucht 777'. De 'Ibis' was een KLM DC-3 waarmee tijdens de 2e wereld oorlog een belangrijke civiele luchtverbinding werd onderhouden van Bristol naar Lissabon. Luchtvaarthistoricus Marc Dierikx over de speculaties over de reden van de aanval.

11.25 Het Spoor terug: ‘ Ze zeiden dat ik goed was’
Een herhaling(31-8-2008) van het laatste radio-interview dat de afgelopen zondag overleden acteur Ton Lutz heeft gegeven.
De acteur Ton Lutz blikt terug op zijn leven en loopbaan.
Meer dan een halve eeuw lang heeft Ton Lutz op de planken gestaan. Hij heeft als regisseur het Nederlandse toneel decennialang vorm gegeven. Vrijwel alle hedendaagse acteurs hebben les van hem gehad. Afgelopen zomer werd hij 89, in zijn eigen huis in Amsterdam. Saskia de Boer en Mathijs Deen spraken hem vorig jaar zes keer. Over zijn leermeesters, over Hugo Claus, over het mysterie van het toneel.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Nederland als belastingparadijs

vanaf 00:06:56

Belastinghistoricus en oud-staatssecretaris van financiën Ferdinand Grapperhaus over Nederland als belastingparadijs. N.a.v. bericht dat president Obvama ons even op een zwarte lijst van belastingparadijzen had gezet.

John Stuart Mill: 150 jaar Over vrijheid

vanaf 00:15:37

150 jaar geleden, in 1859, schreef de Engelse filosoof John Stuart Mill zijn klassieker ?Over vrijheid?. Naar aanleiding van deze verjaardag schreven twaalf auteurs uit België en Nederland een essay over thema?s waar Mill een uitgesproken mening over had en die ook vandaag nog relevant zijn. Een gesprek met Paul Cliteur , een van de essayisten. ? John Stuart Mill, 150 jaar over vrijheid? ? Dirk Verhofstadt, uitg. Atlas, isbn 9789089180230 ?Over vrijheid?- John Stuart Mill, uitg. Boom, isbn 9789053527825

Column Nelleke Noordervliet

vanaf 00:36:13

De column van Nelleke Noordervliet vandaag over haar tijd als gemeenteraadslid voor de PVDA in het Westland en de verhouding met het CDA.

Ritueel in beeld. De Boerenbruiloften en hun publiek in de tijd van Bruegel en zijn navolgers

vanaf 00:39:59

Meta Henneke over haar promotie ?Ritueel in beeld. De Boerenbruiloften en hun publiek in de tijd van Bruegel en zijn navolgers?. Hierin geeft ze een overzicht van een iconografisch thema: de boerenbruiloft. Dit kwam in de zestiende-eeuwse en vroeg zeventiende-eeuwse Zuid-Nederlandse schilder- en prentkunst tot ontwikkeling. Welke betekenissen zouden de afgebeelde rituelen van de bruiloftsviering voor het publiek kunnen hebben gehad.

Vrouwen bij de Zwitserse Garde

vanaf 01:04:33

Er gaan stemmen op om vrouwelijke leden toe te laten tot de Pauselijke Zwitserse Garde. Kerkhistoricus Ton van Schaik over deze Zwitserse Garde, de pontificale bewakingseenheid van Vaticaanstad.

Het Ibis-incident 1 juni 1943 met KLM-toestel

vanaf 01:09:57

Op 1 Juni 1943 werd het civiele vliegtuig De Ibis' , KLM DC-3 boven de Golf van Biscaje door een Duits vliegtuig neergeschoten. Aan boord bevond zich de filmster Leslie Howard, De schrijver/onderzoeker Ian Colvin schreef hierover het boek 'Vucht 777'. De 'Ibis' was een KLM DC-3 waarmee tijdens de 2e wereld oorlog een belangrijke civiele luchtverbinding werd onderhouden van Bristol naar Lissabon. Luchtvaarthistoricus Marc Dierikx over de speculaties over de reden van de aanval.

Het Spoor terug: Ton Lutz

vanaf 01:21:00

Het Spoor terug: ? Ze zeiden dat ik goed was? Een herhaling(31-8-2008) van het laatste radio-interview dat de afgelopen zondag overleden acteur Ton Lutz heeft gegeven. De acteur Ton Lutz blikt terug op zijn leven en loopbaan. Meer dan een halve eeuw lang heeft Ton Lutz op de planken gestaan. Hij heeft als regisseur het Nederlandse toneel decennialang vorm gegeven. Vrijwel alle hedendaagse acteurs hebben les van hem gehad. Afgelopen zomer werd hij 89, in zijn eigen huis in Amsterdam. Saskia de Boer en Mathijs Deen spraken hem vorig jaar zes keer. Over zijn leermeesters, over Hugo Claus, over het mysterie van het toneel.

advertentie