Ovt

Ovt

Presentatie: Paul van der Gaag en Jos Palm

10.00-11.00:

Op 17 mei 1912 werd het Openlucht Museum in Arnhem opgericht, vandaag 97 jaar geleden. Een gesprek over het museum met Ad de Jong, bijzonder hoogleraar Nederlandse cultuurgeschiedenis, en wetenschappelijk beleidsmedewerker bij het Nederlands Openluchtmuseum en auteur van het proefschrift ‘De dirigenten van de herinnering. Musealisering en nationalisering van de volkscultuur in Nederland 1815-1940’.

Deze week laaide de discussie over het tot stand komen van het nationaal Historisch Museum weer op. Wel of niet in Arnhem, de canon volgen of niet.
Een gesprek over het opzetten van een historisch museum met Peter Sigmund, oud-direkteur van het Legermuseum en voormalig hoofd-conservator van het Rijskmuseum in Amsterdam en met cultuur-historicus, verbonden aan het Meertens-Instituut Gerard Rooijakkers.

De column van de journalist Henk Hofland

Een gesprek met Jan Peet, een van de auteurs van het boek ‘Oranje-Nassau Mijnen. Een pionier in de Nederlandse steenkolenmijnbouw 1893-1974’.
In 1893 begon een nieuwe fase in de geschiedenis van de Nederlandse steenkolenmijnbouw. Oranje-Nassau vertegenwoordigde een nieuwe generatie kolenmijnen die op ‘moderne’, industriële schaal produceerden. Zuid-Limburg telde in 1928 twaalf mijnzetels. Vier daarvan waren Oranje-Nassau Mijnen, de grootste particuliere mijnonderneming. Maar altijd in buitenlandse handen.

11.00-12.00:

op 17 mei 1931 deelde David Hamburger, de voorzitter van de Nederlandse Bioscoopbond, mee dat het geluidsfilmjournaal het stomme Hollands Nieuws zou gaan vervangen. Eindelijk kon het Nederlandse publiek ook luisteren naar gesproken woord tijdens de journaals die in de bioscoop werden vertoond.
Filmhistoricus Bert Hogenkamp over deze overgang.

Deze week opent in Groningen een expositie en verschijnt het boek ‘Getekend door een academisch leven, een halve eeuw Kees Willemen’ over Kees Willemen, tekenaar voor o.a. de De Waarheid, De Volkskrant, Trouw en het Nieuwsblad van het Noorden. Een gesprek met Kees Willemen.


11.25 Het Spoor terug:
Van slager tot hoer: in Nieuw Amsterdam werd voorzien in elke vlezige behoeft.
Dit jaar wordt de vierhonderdjarige band tussen Nederland en New York gevierd.
Jeroen Wielaert gaat met kunsthistorica Martine Gosselink van het Rijskmuseum de gangen na van die Nederlande pioniers die na 1609 de eerste nederzetting op Manhattan bevolkten.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Openluchtmuseum Arnhem

vanaf 00:07:30

Op 17 mei 1912 werd het Openlucht Museum in Arnhem opgericht, vandaag 97 jaar geleden. Een gesprek over het museum met Ad de Jong, bijzonder hoogleraar Nederlandse cultuurgeschiedenis, en wetenschappelijk beleidsmedewerker bij het Nederlands Openluchtmuseum en auteur van het proefschrift ?De dirigenten van de herinnering. Musealisering en nationalisering van de volkscultuur in Nederland 1815-1940?.

Het Nationaal Historisch Museum

vanaf 00:16:25

Deze week laaide de discussie over het tot stand komen van het nationaal Historisch Museum weer op. Wel of niet in Arnhem, de canon volgen of niet. Een gesprek over het opzetten van een historisch museum met Peter Sigmund, oud-direkteur van het Legermuseum en voormalig hoofd-conservator van het Rijskmuseum in Amsterdam en met cultuur-historicus, verbonden aan het Meertens-Instituut Gerard Rooijakkers.

Column Henk Hofland

vanaf 00:38:34

De column van de journalist Henk Hofland. Vandaag over het geschiedenisonderwijs n.a.v. de discussie over het Nationaal Historisch Museum.

De Oranje-Nassau mijnen

vanaf 00:43:30

Een gesprek met Jan Peet, een van de auteurs van het boek ?Oranje-Nassau Mijnen. Een pionier in de Nederlandse steenkolenmijnbouw 1893-1974?. In 1893 begon een nieuwe fase in de geschiedenis van de Nederlandse steenkolenmijnbouw. Oranje-Nassau vertegenwoordigde een nieuwe generatie kolenmijnen die op ?moderne?, industriële schaal produceerden. Zuid-Limburg telde in 1928 twaalf mijnzetels. Vier daarvan waren Oranje-Nassau Mijnen, de grootste particuliere mijnonderneming. Maar altijd in buitenlandse handen. ?Oranje-Nassau Mijnen. Een pionier in de Nederlandse steenkolenmijnbouw 1893-1974?- Jan Peet & Willibrord Rutten, uitg. Waanders, isbn 9789040085727

Invoering geluidsfilmjournaal

vanaf 01:04:27

op 17 mei 1931 deelde David Hamburger, de voorzitter van de Nederlandse Bioscoopbond, mee dat het geluidsfilmjournaal het stomme Hollands Nieuws zou gaan vervangen. Eindelijk kon het Nederlandse publiek ook luisteren naar gesproken woord tijdens de journaals die in de bioscoop werden vertoond. Filmhistoricus Bert Hogenkamp over deze overgang.

Tekenaar Kees Willemen

vanaf 01:11:12

Deze week opent in Groningen een expositie en verschijnt het boek ?Getekend door een academisch leven, een halve eeuw Kees Willemen? over Kees Willemen, tekenaar voor o.a. de De Waarheid, De Volkskrant, Trouw en het Nieuwsblad van het Noorden. Een gesprek met Kees Willemen. ?Getekend door een academisch leven, een halve eeuw Kees Willemen? ? Jan Blaauw, Kees Willemen , uitg. Aksant, isbn 978 90 5260 349 0 Tentoonstelling ?Kees Willemen: Universitair engagement in een onrustige provincie - 1968 tot heden? ? Centrale Bibliotheek, Groningen t/m 24/7/2009

Het Spoor terug: Nieuw-Amsterdam-New York (400 jaar)

vanaf 01:24:58

Het Spoor terug: Van slager tot hoer: in Nieuw Amsterdam werd voorzien in elke vlezige behoefte. Dit jaar wordt de vierhonderdjarige band tussen Nederland en New York gevierd. Jeroen Wielaert gaat met kunsthistorica Martine Gosselink van het Rijksmuseum de gangen na van die Nederlandse pioniers die na 1609 de eerste nederzetting op Manhattan bevolkten.

advertentie