Ovt

Ovt

Presentatie: Mathijs Deen en Jos Palm

10.00-11.00:

De Duitse student Beno Ohnesorg werd in 1967 tijdens een demonstratie tegen de Sjah van Perzië beschoten door politie-agent Karl-Heinz Kurras. Hij overleed kort daarna: een feit dat grote beroering teweeg bracht in Duitsland, en waarmee later de RAF haar eigen gewelddadigheden min of meer rechtvaardigde.
Deze affaire was afgelopen donderdag groot nieuws in de zijn zestigjarige bestaan vierende bondsrepubliek. Benno Ohnesorg werd door een 'Stasi-Spitzel', ofwel een Stasi-spion doodgeschoten, zo blijkt uit onderzoek van twee historici in de Stasi-archieven. De vraag is of dit consequenties heeft voor de recente geschiedschrijving van Duitsland. Historicus en Duitslandkenner Jacco Pekelder.

N.a.v. de declaratie-affaire in Groot-Brittannië van parlementariërs een gesprek over traditie en geschiedenis van het Engelse parlement. Met oud-correspondent Peter Brusse en historicus Joost Augusteijn.

De column van Nelleke Noordervliet

Een gesprek met de historicus en journalist Philipp Blom, auteur van het boek ‘De duizelingwekkende jaren’, over de jaren 1900 tot 1914, bezien zonder de schaduw die de Eerste wereldoorlog daarover geworpen heeft. Blom beschrijft de industriële ontwikkeling aan het begin van de twintigste eeuw en de versnelling waarin de wereld terechtkwam.


11.00-12.00:

Een gesprek met Matthijs Lok over zijn boek ‘Windvanen. Napoleontische bestuurders in de Nederlandse en Franse Restauratie (1813-1820)’

11.25 Het Spoor terug: 50 jaar Crazy Rockers
Een portret van de oudste nog spelende rockband van Nederland: De Crazy Rockers. De Indorockband de Crazy Rockers is opgericht in 1959. In 1965 viel de band uit elkaar. Maar sinds het begin van de revival van de Indorock, in 1981, zijn ze weer samen. En, hoewel inmiddels allemaal op pensioengerechtigde leeftijd, spelen ze nog steeds.
Nu mogen ze dan zo goed als vergeten zijn, in 1963 waren ze in ons buurland Duitsland nog populairder dan de Beatles. Het was ook in dat jaar dat de band haar grootste hit had. De Mama Papa Twist, stond in ‘63 bijna een half jaar lang in de Top 40 en het bijbehorende filmpje is nog steeds op You Tube te zien.
Zondag 24 mei wordt het 50 jarig bestaan van de Crazy Rockers gevierd met een feestelijk concert op de Pasar Malam in De Haag.
Samenstelling: Paul van der Gaag

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Benno Ohnesorg

vanaf 00:07:34

De Duitse student Beno Ohnesorg werd in 1967 tijdens een demonstratie tegen de Sjah van Perzië beschoten door politie-agent Karl-Heinz Kurras. Hij overleed kort daarna: een feit dat grote beroering teweeg bracht in Duitsland, en waarmee later de RAF haar eigen gewelddadigheden min of meer rechtvaardigde. Deze affaire was afgelopen donderdag groot nieuws in de zijn zestigjarige bestaan vierende bondsrepubliek. Benno Ohnesorg werd door een 'Stasi-Spitzel', ofwel een Stasi-spion doodgeschoten, zo blijkt uit onderzoek van twee historici in de Stasi-archieven. De vraag is of dit consequenties heeft voor de recente geschiedschrijving van Duitsland. Historicus en Duitslandkenner Jacco Pekelder.

Geschiedenis Brits Parlement, declaratie-affaire Groot-Brittannië

vanaf 00:15:44

N.a.v. de declaratie-affaire in Groot-Brittannië van parlementariërs een gesprek over traditie en geschiedenis van het Engelse parlement. Met oud-correspondent Peter Brusse en historicus Joost Augusteijn.

Column Nelleke Noordervliet

vanaf 00:35:33

De column van schijfster Nelleke Noordervliet Over een zomer in Duitsland in 1961.

Philipp Blom 'De duizelingwekkende jaren' 1900-1914

vanaf 00:38:38

Een gesprek met de historicus en journalist Philipp Blom, auteur van het boek ?De duizelingwekkende jaren?, over de jaren 1900 tot 1914, bezien zonder de schaduw die de Eerste wereldoorlog daarover geworpen heeft. Blom beschrijft de industriële ontwikkeling aan het begin van de twintigste eeuw en de versnelling waarin de wereld terechtkwam. ?De duizelingwekkende jaren?- Philipp Blom, uitg. de Bezige Bij, isbn 978 90 234 4060 4

?Windvanen. Napoleontische bestuurders in de Nederlandse en Franse Restauratie (1813-1820)?

vanaf 01:03:00

Een gesprek met Matthijs Lok over zijn boek ?Windvanen. Napoleontische bestuurders in de Nederlandse en Franse Restauratie (1813-1820)?uitg. Bert Bakker, isbn 978 90 351 3405 8

Het Spoor terug: 50 jaar Crazy Rockers

vanaf 01:18:14

Herhaling van een portret uit 2009 van de oudste nog spelende rockband van Nederland i.v.m. optreden The Crazy Rockers in OVT op 23 oktober 2016. De Indorockband The Crazy Rockers is opgericht in 1959. In 1965 viel de band uit elkaar. Maar sinds het begin van de revival van de Indorock, in 1981, zijn ze weer samen. En, hoewel inmiddels allemaal op pensioengerechtigde leeftijd, spelen ze nog steeds. Nu mogen ze dan zo goed als vergeten zijn, in 1963 waren ze in ons buurland Duitsland nog populairder dan de Beatles. Het was ook in dat jaar dat de band haar grootste hit had. De Mama Papa Twist, stond in 1963 bijna een half jaar lang in de Top 40 en het bijbehorende filmpje is nog steeds op YouTube te zien. Samenstelling: Paul van der Gaag

advertentie