Ovt

Ovt

Presentatie: Mathijs Deen

10.00-11.00:

Kinderboekenschrijver Karel Eijkman over de overleden dichter Simon Vinkenoog.

Hoe God uit de muziek verdween
Tien eeuwen luisteren naar geschiedenis, van Gregorius I tot Schönberg
Een negendelige zomerserie
Deel 2: Zingen aan het hof, hoe de wereld de muziek insluipt
Gasten: hoogleraar middeleeuwse geschiedenis aan de Universiteit Leiden Wim Blockmans, dirigent André Cats en vaste deskundige muziekwetenschapper en componist Leo Samama.
Samenstelling: Michal Citroen en Jos Palm

11.00-12.00:

Negen historici bespreken een episode in de vaderlandse geschiedenis die met raadsels omgeven is, omdat er nooit iets over is opgetekend, of omdat een bron voor altijd verloren is gegaan. Deelnemers reizen af naar de relevante dag en plek in het verleden en bij terugkomst doen ze verslag van wat ze hebben gezien.
Afl. 2. Joost Rooendaal: In de cockpit van de RAF bommenwerper boven Nijmegen, 1944
           

11.15 Spoor terug: De Moedernegotie , een serie van acht documentaires over de Nederlandse handel op de Oostzeelanden tijdens de Gouden Eeuw.
Afl. 1: De Hanze in de Nederlanden (Zwolle, Brugge, Antwerpen)
Gesprekken met middeleeuwenkenner Kees Verkerk; Frits Berkenvelder, vml. direkteur van het gemeentearchief in Zwolle en auteur van het boek 'Zwolle als Hanzestad'; Anke Greve, Hanze-deskundige; Marie-Juliette Marinus van het archief in Antwerpen; en George van Couwenberghe.
Samenstelling: Hans Olink
(herh. 1997)

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Overlijden Simon Vinkenoog

vanaf 00:06:17

N.a.v. overlijden van de dichter Simon Vinkenoog een gesprek met de schrijver Karel Eijkman.

Hoe God uit de muziek verdween 3: De zestiende eeuw

vanaf 00:13:10

Hoe God uit de muziek verdween Tien eeuwen luisteren naar geschiedenis, van Gregorius I tot Schönberg Een negendelige zomerserie Deel 3: Kerk, kapel en straat. De zestiende eeuw Gasten: Vlaams hoogleraar musicologie Ignace Bossuyt, Ko Kleisen en vaste deskundige muziekwetenschapper en componist Leo Samama. Samenstelling: Michal Citroen en Jos Palm

Hoe God uit de muziek verdween 2: Zingen aan het hof

vanaf 00:14:14

Hoe God uit de muziek verdween Tien eeuwen luisteren naar geschiedenis, van Gregorius I tot Schönberg Een negendelige zomerserie Deel 2: Zingen aan het hof, hoe de wereld de muziek insluipt Gasten: hoogleraar middeleeuwse geschiedenis aan de Universiteit Leiden Wim Blockmans, dirigent André Cats en vaste deskundige muziekwetenschapper en componist Leo Samama. Samenstelling: Michal Citroen en Jos Palm

Missing link 2: Joost Roosendaal, Nijmegen 1944

vanaf 01:05:08

Negen historici bespreken een episode in de vaderlandse geschiedenis die met raadsels omgeven is, omdat er nooit iets over is opgetekend, of omdat een bron voor altijd verloren is gegaan. Deelnemers reizen af naar de relevante dag en plek in het verleden en bij terugkomst doen ze verslag van wat ze hebben gezien. Afl. 2. Joost Roosendaal: In de cockpit van de RAF bommenwerper boven Nijmegen, 1944

Citaten Simon Vinkenoog

vanaf 01:13:49

Citaat van luisteraar en van Karel Eykman van Simon Vinkenoog

Spoor terug: De Moedernegotie 1: De Hanze in de Nederlanden

vanaf 01:16:55

Spoor terug: De Moedernegotie , een serie van acht documentaires over de Nederlandse handel op de Oostzeelanden tijdens de Gouden Eeuw. Afl. 1: De Hanze in de Nederlanden (Zwolle, Brugge, Antwerpen) Gesprekken met middeleeuwenkenner Kees Verkerk; Frits Berkenvelder, vml. direkteur van het gemeentearchief in Zwolle en auteur van het boek 'Zwolle als Hanzestad'; Anke Greve, Hanze-deskundige; Marie-Juliette Marinus van het archief in Antwerpen; en George van Couwenberghe. Samenstelling: Hans Olink (herh. 1997)

advertentie