Ovt

Ovt

10.00-11.00:

Op 6 september 1954 werd het standbeeld ‘Us mem’ in Leeuwarden onthuld, t.g.v. het 75-jarig jubileum van het Friese rundveestamboek. Reimer Strikwerda, auteur van diverse boeken over het Fries stamboekvee, over dit standbeeld van een koe.

Een gesprek met Ruslandkenners Bruno Naarden  en Joris van Bladel (slavist) over Poetin's uitspraken bij de herdenking van de inval in Polen waarmee de Tweede Wereldoorlog begon. Volgens Poetin moet het Westen eens ophouden met af te geven op Stalin die zijn volk en Europa bevrijdde van de nazi'. De rol van Rusland in de Tweede Wereldoorlog, aldus Poetin, was in de eerste plaats een goede, ook het niet aanvalsverdrag tussen Hitler en Stalin uit 1939 is volgens hem niet alleen af te doen als een ernstige fout van de toenmalige Sovjet Unie.


De column van de schrijfster Nelleke Noordervliet

Een gesprek met filmhistoricus en publicist Hans Schoots over zijn promotie en boek ‘Bert Haanstra, filmer van Nederland’ dat komende week verschijnt. Over de filmregisseur Bert Haanstra (1916-1997) bekend van films als ‘De stem van water’ en ‘Fanfare’ en zijn plaats in de filmgeschiedenis.


11.00-12.00:

Het maandblad Ons Amsterdam over de geschiedenis van Amsterdam bestaat 60 jaar. Een gesprek met burgemeester Job Cohen die als gasthoofdredacteur het septembernummer heeft samengesteld.

Een gesprek met de Belgische auteur Erwin Mortier, auteur van de veelgeroemde roman ‘Godenslaap’, waarin de Eerste Wereldoorlog een belangrijke rol speelt en vertaler van het dagboek van de Amerikaanse verpleegster Ellen N. La Motte dat zijn in 1915 schreef over de verschrikkingen van die Eerste Wereldoorlog. Het dagboek is nu verschenen onder de titel ‘Het kielzog van de oorlog’.

11.25 Het Spoor terug: ‘Hoge Hakken in de Klei’, dl. 1 Een tweedelig portret van Sonia Gaskell, de grondlegger van het Nationale Ballet en daarmee de vrouw die de Nederlandse dans definitief op de wereldkaart zette. Geliefd om haar onuitputtelijke inzet, maar ook gevreesd vanwege haar soms onmogelijke eisen. Choreograaf Rudi van Dantzig en oud-solisten Jaap Flier en Maria Bovet vertellen over hun persoonlijke ervaringen met de vrouw die nog altijd tegenstrijdige gevoelens oproept.                          Samenstelling: Laura Stek

De t.v. documentaire 'Mevrouw' over Sonia Gaskell van Jellie Dekker wordt op zondag 4 en maandag 5 oktober uitgezonden door de NPS.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Standbeeld Us Mem in Leeuwarden

vanaf 00:07:57

Op 6 september 1954 werd het standbeeld ?Us mem? in Leeuwarden onthuld, t.g.v. het 75-jarig jubileum van het Friese rundveestamboek. Reimer Strikwerda, auteur van diverse boeken over het Fries stamboekvee, over dit standbeeld van een koe.

Rede Poetin over rol Rusland in WO 2

vanaf 00:13:39

Een gesprek met Ruslandkenners Bruno Naarden (oud-hoofd Oost-Europa Instituut) en Joris van Bladel (slavist) over Poetin's uitspraken bij de herdenking van de inval in Polen waarmee de Tweede Wereldoorlog begon. Volgens Poetin moet het Westen eens ophouden met af te geven op Stalin die zijn volk en Europa bevrijdde van de nazi'. De rol van Rusland in de Tweede Wereldoorlog, aldus Poetin, was in de eerste plaats een goede, ook het niet aanvalsverdrag tussen Hitler en Stalin uit 1939 is volgens hem niet alleen af te doen als een ernstige fout van de toenmalige Sovjet Unie.

Column Nelleke Noordervliet

vanaf 00:34:37

De column van de schrijfster Nelleke Noordervliet. Vandaag over heimwee op een jeugdvakantie.

Column Nelleke Noordervliet

vanaf 00:34:47

De column van de schrijfster Nelleke Noordervliet. Vandaag over heimwee op een jeugdvakantie.

Filmer Bert Haanstra (1916-1997)

vanaf 00:38:03

Een gesprek met filmhistoricus en publicist Hans Schoots over zijn promotie en boek ?Bert Haanstra, filmer van Nederland? dat komende week verschijnt. Over de filmregisseur Bert Haanstra (1916-1997) bekend van films als ?De stem van water? en ?Fanfare? en zijn plaats in de filmgeschiedenis. ? Bert Haanstra ? Filmer van Nederland? ? Hans Schoots, uitg. Mets & Schilt, isbn 978 90 5330 666 6

Job Cohen en 60 jaar Ons Amsterdam

vanaf 01:04:24

Het maandblad Ons Amsterdam over de geschiedenis van Amsterdam bestaat 60 jaar. Een gesprek met burgemeester Job Cohen die als gasthoofdredacteur het septembernummer heeft samengesteld. Tijdschrift Ons Amsterdam, september 2009, nr. 9

Erwin Mortier over literatuur en de Eerste Wereldoorlog

vanaf 01:09:44

Een gesprek met de Belgische auteur Erwin Mortier, auteur van de veelgeroemde roman ?Godenslaap?, waarin de Eerste Wereldoorlog een belangrijke rol speelt en vertaler van het dagboek van de Amerikaanse verpleegster Ellen N. La Motte dat zijn in 1915 schreef over de verschrikkingen van die Eerste Wereldoorlog. Het dagboek is nu verschenen onder de titel ?Het kielzog van de oorlog?. ?Godenslaap? ? Erwin Mortier, uitg. de Bezige Bij, isbn 978 90 234 2778 0 ? Het kielzog van de oorlog? ? Ellen N. La Motte, vert. Erwin Mortier, uitg. de Bezige Bij, isbn 978 90 234 4204 2

Spoor terug: Sonia Gaskell, deel 1

vanaf 01:25:55

Het Spoor terug: ?Hoge Hakken in de Klei?, dl. 1 Een tweedelig portret van Sonia Gaskell, de grondlegger van het Nationale Ballet en daarmee de vrouw die de Nederlandse dans definitief op de wereldkaart zette. Geliefd om haar onuitputtelijke inzet, maar ook gevreesd vanwege haar soms onmogelijke eisen. Choreograaf Rudi van Dantzig en oud-solisten Jaap Flier en Maria Bovet vertellen over hun persoonlijke ervaringen met de vrouw die nog altijd tegenstrijdige gevoelens oproept.