Ovt

Ovt

Presentatie: Paul van der Gaag en Jos Palm

10.00-11.00:

Komende week is de film ‘De Storm’ te zien in de Nederlandse bioscopen. De film speelt zicht af tegen de achtergrond van de Watersnoodramp 1953 in Zuid-West Nederland. Kees Slager, auteur van het boek ‘De Ramp, Een reconstructie van de watersnood van 1953’ over de film.

Zaterdag 12 september organiseren Het Nationaal instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis (NiNsee) en het Historisch Nieuwsblad de 2e Dag van het slavernijverleden. Een gesprek met Artwell Cain, direkteur van het NiNsee over ons slavernijverleden en historicus Remco Raben.

De column van de journalist Henk Hofland

Een gesprek met Nele Beyens over haar Boek ‘Overgangspolitiek, de strijd om de macht in Nederland en Frankrijk na de Tweede Wereldoorlog’, over de inrichting van de nieuwe staat in Nederland en Frankrijk na de bevrijding van de Duitsers in 1945.


11.00-12.00:

Op 13 september 1952 verscheen het eerste Jip en Jannekeverhaal van Annie M.G. Schmidt in Het Parool. Een gesprek met Joke Linders, die promoveerde op het schrijverschap van Annie M.G. Schmidt, over de populariteit van Jip en Janneke door de jaren heen.

Zondagavond 13 september is de eerste aflevering van de vpro t.v. serie ‘De Beagle’, in het kielzog van Darwin. Gelijkertijd start OVT de serie
‘De Lange weg naar Darwin’
De ontwikkeling van menselijke opvattingen over hun eigen plek in de natuur voorafgaand aan Darwin. Afl. 1: Archeoloog Wil Roebroeks over de grottekeningen van de Cro Magnon mensen. De Cro Magnon als natuurvorser.
Over Dale Guthrie en de grottekeningen.

 

Deze week maakte het Russische ministerie van Onderwijs bekend dat het boek ‘De Goelag Archipel’, van Aleksandr Solzjenitsyn verplichte lectuur wordt op Russische hogescholen. De Goelag verscheen in 1973 in Parijs en werd pas in 1989 van de lijst met verboden boeken gehaald in de Sovjet-Unie. Oud-corespondent Alexander Münninghoff over dit eer herstel.

11.25 Het Spoor terug: ‘Hoge Hakken in de Klei’                               Slot van een tweedelig portret van Sonia Gaskell, de grondlegger van het Nationale Ballet en daarmee de vrouw die de Nederlandse dans definitief op de wereldkaart zette. Geliefd om haar onuitputtelijke inzet, maar ook gevreesd vanwege haar soms onmogelijke eisen. Choreograaf Rudi van Dantzig en oud-solisten Jaap Flier en Maria Bovet vertellen over hun persoonlijke ervaringen met de vrouw die nog altijd tegenstrijdige gevoelens oproept. Samenstelling: Laura Stek

De t.v. documentaire 'Mevrouw' over Sonia Gaskell van Jellie Dekker wordt op zondag 4 en maandag 5 oktober uitgezonden door de NPS.

 

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Film De Storm

vanaf 00:06:35

Komende week is de film ?De Storm? te zien in de Nederlandse bioscopen. De film speelt zicht af tegen de achtergrond van de Watersnoodramp 1953 in Zuid-West Nederland. Kees Slager, auteur van het boek ?De Ramp, Een reconstructie van de watersnood van 1953? over de film.

Overgangspolitiek in Nederland en Frankrijk na 1945

vanaf 00:13:35

Een gesprek met Nele Beyens over haar Boek ?Overgangspolitiek, de strijd om de macht in Nederland en Frankrijk na de Tweede Wereldoorlog?, over de inrichting van de nieuwe staat in Nederland en Frankrijk na de bevrijding van de Duitsers in 1945. ?Overgangspolitiek, de strijd om de macht in Nederland en Frankrijk na de Tweede Wereldoorlog? ? Nele Beyens, uitg. Wereldbibliotheek, isbn 9789028423084

Column Henk Hofland: 400 jaar Nederland-New York

vanaf 00:32:42

De column van de journalist Henk Hofland. Vandaag over de viering 400 jaar betrekkingen Nederland-New York.

Slavernijverleden

vanaf 00:37:34

Zaterdag 12 september organiseren Het Nationaal instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis (NiNsee) en het Historisch Nieuwsblad de 2e Dag van het slavernijverleden. Een gesprek met Artwell Cain, direkteur van het NiNsee over ons slavernijverleden en historicus Remco Raben.

Jip en Janneke

vanaf 01:05:41

Op 13 september 1952 verscheen het eerste Jip en Jannekeverhaal van Annie M.G. Schmidt in Het Parool. Een gesprek met Joke Linders, die promoveerde op het schrijverschap van Annie M.G. Schmidt, over de populariteit van Jip en Janneke door de jaren heen.

De lange weg naar Darwin, deel 1: de Cro Magnon mensen

vanaf 01:09:32

Zondagavond 13 september is de eerste aflevering van de vpro t.v. serie ?De Beagle?, in het kielzog van Darwin. Gelijkertijd start OVT de serie ?De Lange weg naar Darwin? De ontwikkeling van menselijke opvattingen over hun eigen plek in de natuur voorafgaand aan Darwin. Afl. 1: Archeoloog Wil Roebroeks over de grottekeningen van de Cro Magnon mensen

De Goelag Archipel

vanaf 01:17:45

Deze week maakte het Russische ministerie van Onderwijs bekend dat het boek ?De Goelag Archipel?, van Aleksandr Solzjenitsyn verplichte lectuur wordt op Russische hogescholen. De Goelag verscheen in 1973 in Parijs en werd pas in 1989 van de lijst met verboden boeken gehaald in de Sovjet-Unie. Oud-corespondent Alexander Münninghoff over dit eer herstel.

Het Spoor terug: Sonia Gaskell, deel 2

vanaf 01:24:53

Het Spoor terug: ?Hoge Hakken in de Klei? Slot van een tweedelig portret van Sonia Gaskell, de grondlegger van het Nationale Ballet en daarmee de vrouw die de Nederlandse dans definitief op de wereldkaart zette. Geliefd om haar onuitputtelijke inzet, maar ook gevreesd vanwege haar soms onmogelijke eisen. Choreograaf Rudi van Dantzig en oud-solisten Jaap Flier en Maria Bovet vertellen over hun persoonlijke ervaringen met de vrouw die nog altijd tegenstrijdige gevoelens oproept. Samenstelling: Laura Stek

advertentie