Ovt

Ovt

Presentatie: Michal Citroen en Jos Palm

10.00-11.00:

De non-fictie roman ‘In Cold Blood’ van Truman Capote is gebaseerd op de moord op een gezin in Holcomb, Kansas op15 november 1959, precies 50 jaar geleden. Journalist Jan Donkers over het boek en de verfilmingen.

Marco Mostert over zijn boek ‘In de marge van de beschaving’. Waarin het verhaal wordt verteld van het eerste millennium van onze jaartelling in die gebieden die later ‘Nederland’ zouden vormen.

De column van de schrijfster Nelleke Noordervliet 

Gesprek met Wim Willems en Leo Lucassen over hun boek ‘Waarom mensen in de stad willen wonen’. Een zoektocht die van de middeleeuwse Zuidelijke Nederlanden, via de Gouden Eeuw in de Republiek, naar de toekomst van de Eurodelta leidt.


11.00-12.00:

Historicus Hans Blom over het wereldcongres van historici in Amsterdam van 22- t/m 28 augustus 2010. 

De Lange weg naar Darwin
De ontwikkeling van menselijke opvattingen over hun eigen plek in de natuur voorafgaand aan
Darwin. Afl 8: Op Darwin's drempel: Lucretius                      Classicus Piet Schrijvers over Lucretius gedachten over de oorsprong van de mens.

De Nijmeegse historicus Jan Brauer deed een byzondere vondst in een archief op de zolder van een Utrechts studentenhuis. Hij vond een draaispoel.  Brauer vermoedde dat op die draadspoel geluid was opgenomen. Paul van der Gaag ging met het spoeltje op zak te rade bij geluidsarcheoloog Tim de Wolf. Een reportage.11.25 Het Spoor terug: ' Eén stad, twee werelden'
N.a.v. de val van de muur in Berlijn, nu 20 jaar geleden een tweeluik over het leven aan weerszijden van de Muur.
Deel 2: Berlijn, hoofdstad der DDR.
Samenstelling: Hans Olink

advertentie