Ovt

Ovt

Presentatie: Mathijs Deen en Jos Palm

10.00-11.00:

Afgelopen week stemde de bevolking in Zwitserland bij een referendum voor een Minaretten verbod. De Utrechtse islamoloog Nico Landman over hoe het in Nederland staat met het verlenen van toestemming voor de bouw van grote moskeeën of minaretten.

Amerikanist Hans Veldman over zijn nieuwe boek 'Kennedy, de geschiedenis van een imago'. Hoe wisselend er over JFK gedacht is en waarom Obama als zijn erfgenaam afgeschilderd wordt. En er wordt in het boek ingegaan op de vraag waarom Nederland in tegenstelling tot andere eu-landen zo-Kennedy-minded is.

De column van de journalist Henk Hofland

‘Postkoloniaal Nederland.Vijfenzestig jaar vergeten, herdenken, verdringen’ is het nieuwe boek van Gert Oostindie, directeur van het KITLV.
Er zijn ruim een miljoen Nederlanders met Indische, Molukse, Surinaamse of Antilliaanse wortels. De postkoloniale gemeenschappen vervluchtigen, sneller nog dan elders in Europa. Latere generaties ontlenen hun identiteit minder aan het land van herkomst van hun voorouders, nemen afstand, worden meer Nederlands. Zo wordt de postkoloniale geschiedenis afgesloten; debatten over burgerschap en natie gaan alweer over anderen.
Een gesprek met Gert Oostindie over zijn boek.


11.00-12.00:

In november kregen de kinderen van IMC Weekendschool in Amsterdam West vier lessen over de geschiedenis van de hoofdstad. Historicus en voormalig conservator bij het Amsterdams Historisch Museum Lodewijk Wagenaar was nauw betrokken bij de lessen. Hij vertelt over het belang van geschiedenisonderwijs voor jonge kinderen en wat de weekendschool precies inhoudt.

De Lange weg naar Darwin
De ontwikkeling van menselijke opvattingen over hun eigen plek in de natuur voorafgaand aan
Darwin. Afl 10: Fik Meijer over de dierenverzorgers in Rome: de stallen van het Colosseum

11.25 Het Spoor terug: Artsen zonder Grenzen, deel 3 (slot)
N.a.v. het 25 jarig bestaan van de medische hulporganisatie Artsen zonder Grenzen een tweeluik over deze in Nederland in 1984 opgerichte organisatie als onderdeel van de internationale organisatie. Met de oprichters en de medewerkers.
Samenstelling Michal Citroen

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Moskeeën en minaretten in Nederland

vanaf 00:07:18

Afgelopen week stemde de bevolking in Zwitserland bij een referendum voor een Minaretten verbod. De Utrechtse islamoloog Nico Landman over hoe het in Nederland staat met het verlenen van toestemming voor de bouw van grote moskeeën of minaretten.

Kennedy, geschiedenis van een imago (J.F. kennedy)

vanaf 00:16:42

Amerikanist Hans Veldman over zijn nieuwe boek 'Kennedy, de geschiedenis van een imago'. Hoe wisselend er over JFK gedacht is en waarom Obama als zijn erfgenaam afgeschilderd wordt. En er wordt in het boek ingegaan op de vraag waarom Nederland in tegenstelling tot andere eu-landen zo-Kennedy-minded is. 'Kennedy, de geschiedenis van een imago' ? Hans Veldman, uitg. Aspekt, isbn 90591188626

Column Henk Hofland: Handdruk J.F. Kennedy

vanaf 00:33:22

De column van de journalist Henk Hofland. Vandaag over de handdruk met John F. Kennedy.

Postkoloniaal Nederland

vanaf 00:38:58

?Postkoloniaal Nederland.Vijfenzestig jaar vergeten, herdenken, verdringen? is het nieuwe boek van Gert Oostindie, directeur van het KITLV. Er zijn ruim een miljoen Nederlanders met Indische, Molukse, Surinaamse of Antilliaanse wortels. De postkoloniale gemeenschappen vervluchtigen, sneller nog dan elders in Europa. Latere generaties ontlenen hun identiteit minder aan het land van herkomst van hun voorouders, nemen afstand, worden meer Nederlands. Zo wordt de postkoloniale geschiedenis afgesloten; debatten over burgerschap en natie gaan alweer over anderen. Een gesprek met Gert Oostindie over zijn boek. ?Postkoloniaal Nederland.Vijfenzestig jaar vergeten, herdenken, verdringen? ? Gert Oostindie, uitg. Bert Bakker, isbn 978 90 351 3497 3

Weekendschool

vanaf 01:04:44

In november kregen de kinderen van IMC Weekendschool in Amsterdam West vier lessen over de geschiedenis van de hoofdstad. Historicus en voormalig conservator bij het Amsterdams Historisch Museum Lodewijk Wagenaar was nauw betrokken bij de lessen. Hij vertelt over het belang van geschiedenisonderwijs voor jonge kinderen en wat de weekendschool precies inhoudt.

De lange weg naar Darwin 10: De dieren van het Colosseum

vanaf 01:13:44

De Lange weg naar Darwin De ontwikkeling van menselijke opvattingen over hun eigen plek in de natuur voorafgaand aan Darwin. Afl 10: Fik Meijer de dieren van het Colosseum

Het Spoor terug: Artsen zonder grenzen, deel 3 (slot)

vanaf 01:24:59

Het Spoor terug: Artsen zonder Grenzen, deel 3 (slot) N.a.v. het 25 jarig bestaan van de medische hulporganisatie Artsen zonder Grenzen een drieluik over deze in Nederland in 1984 opgerichte organisatie als onderdeel van de internationale organisatie. Met de oprichters en de medewerkers. Samenstelling Michal Citroen Presentatie: Astrid Nauta Geinterviewden: Jacques de Milliano; Kees Rietveld; Lex winkler; Wouter van Empelen.

advertentie