Ovt

Ovt

Presentatie: Mathijs Deen en Jos Palm

10.00-11.00:

Live vanuit het eerste en oudste museum van Nederland: Teylers Museum in Haarlem dat deze weken zijn 225 jarig jubileum viert. Het museum, voortgekomen uit de idealen van de Verlichting opende in december 1784 met de Ovale Zaal, met daarin de zojuist gebouwde Elektriseermachine, de grootste ter wereld.
OVT komt vanuit het Teylersmuseum met direkteur Marjan Scharloo, conservator Bert Sliggers, historica Dorothee Sturkenboom, Wijnand Mijnhardt hoogleraar vergelijkende wetenschapsgeschiedenis aan de Unviersiteit van Utrecht en kenner van de 18de eeuw en de Nederlandse Verlichting.

Bert Sliggers vertrekt naar de Beagle.

Publiek is welkom

11.00-12.00:

De Lange weg naar Darwin
De ontwikkeling van menselijke opvattingen over hun eigen plek in de natuur voorafgaand aan
Darwin.
Afl. 12: Marco Mostert over Walafried Strabo de tuinman

11.25 Het Spoor terug: De zaak Spansier
Op zaterdag 12 augustus 1933 wordt de Nijmeegse vakbondsman Henk Spansier in Kleef gearresteerd op beschuldiging van het verspreiden van anti-Duitse propaganda. In diezelfde tijd staat Marinus van der Lubbe terecht voor de Rijksdagbrand en wordt ter dood veroordeeld. Als de aanklacht tegen Spansier uiteindelijk ‘hoogverraad’ wordt, is de angst groot dat hem hetzelfde lot wacht. Maar wat heeft hij eigenlijk misdaan?
De Nijmeegse historicus Jan Brauer maakte een reconstructie van de zaak en Paul van der Gaag volgde hem daarbij.

advertentie