OVT

OVT

Presentatie: Paul van der Gaag en Jos Palm

10.00-11.00:

Deze week kwam IJsland weer in het nieuws door de weigering van president Grimsson om een wet te tekenen over de teruggave van Icesave tegoeden. Historica en mediaviste Kim Middel over de IJslandse democratische traditie.

De journalist Koos Groen over zijn boek ‘Fout en niet goed. De vervolging van collaboratie en verraad na de Tweede Wereldoorlog’. Over de politieke zuiveringen na de Tweede wereldoorlog en de omstandigheden waarin politieke tegenstanders werden opgesloten. En waren deze geïnterneerden alle oorlogsmisdadigers? En met rechtshistoricus Sjoerd Faber.

De column van de journalist Henk Hofland

8 Januari 2010 is de 75ste geboortedag van Elvis Presely. Een gesprek met de Belgische journalist Kris Clerckx over zijn boek ‘ On the road met Elvis’, waarin hij ons gidst naar de belangrijkste plaatsen uit het leven van Elvis Presley: Tupelo, Memphis, Nashville, Las Vegas, Hollywood-Los Angeles en Hawaï.

11.00-12.00:

Caroline Hanken over haar boek ‘Door een Hollandse winter. De predikant, de hofdame en de revolutie van 1795’. Over de samenkomst van de Franse en de Bataafsche revolutie in een Hollands winterlandschap.

De Lange weg naar Darwin
De ontwikkeling van menselijke opvattingen over hun eigen plek in de natuur voorafgaand aan
Darwin.
Afl. 13: arabiste Remke Kruk over De vier elementen volgens Abû Ja`far Ahmad ibn abî l-Ash`ath

11.25 Het Spoor terug: Le Canard (1950 – 1957), deel 1
Een tweeluik over de sociëteit en galerie Le Canard, die 60 jaar geleden haar deuren opende. In dit centrum van de avant-garde exposeerden de Cobra-schilders, hielden de Vijftigers lezingen en musiceerden jazz-musici. Tom Rooduijn spreekt met toenmalige bezoekers en kunstenaars van Le Canard en schetst behalve de geest van vernieuwing en experiment ook een portret van de oprichter, zijn vader Hans Rooduijn.

 

advertentie