Ovt
Presentatie: Michal Citroen en Jos Palm
10.00-11.00:
N.a.v. de aarbeving op Haïti een gesprek met journaliste en Haiti-kenner Linda Polman over het effect dat de Haïtiaanse revolutie tussen 1791 en 1804 op de ontwikkeling van het land heeft gehad. Haïti was na de VS het eerste land op het westelijk halfrond dat onafhankelijk werd. Maar is dat eigenlijk wel goed geweest?
Volgende week 27 januari is het precies 65 jaar geleden dat in 1945 het concentratiekamp Auschwitz werd bevrijd.
Hoe is het gewone stadje Auschwitz/Oswiecim hét symbool geworden voor de Holocaust en hoe is daar met die nagedachtenis verder gegaan.
Beeldend kunstenaar Hans Citroen, kleinzoon van een Auschwitz overlevende, bezocht met zijn uit Oswiecim afkomstige vrouw Barbara Starzynska vele malen het Auschwitz-complex dat resulteerde in de fototentoonstelling ‘Vergeten plekken’, waar werd getoond dat het concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz groter was dan het museum in Oswiecim laat zien Binnenkort publiceren zij het boek ‘Oswiecim: Auschwitz: De verborgen stad’, waarin naast tekst ook veel niet eerder gepubliceerde foto’s, archiefmateriaal, en plattegronden, en de foto’s die op de expositie Vergeten plekken te zien zijn. Andere gasten zijn documentairemaakster Oeke Hoogendijk van de film ‘Holocaust Experience’ en Holocaust deskundige Robert Jan van Pelt, auteur van ‘Auschwitz,van 1270 tot heden’.
De column van de journalist Henk Hofland
11.00-12.00:
40 Jaar geleden werd Dolle Mina opgericht, één van de meest bekende actiegroepen uit de roerige jaren zeventig, bekend als symbool van het na-oorlogse feminisme. Aletta, Instituut voor Vrouwengeschiedenis, legt vanwege het 40-jarig jubileum de levensverhalen van kopstukken van Dolle Mina vast.
Een gesprek met Dolle Mina en politicologe Petra de Vries.
De Lange weg naar Darwin
De ontwikkeling van menselijke opvattingen over hun eigen plek in de natuur voorafgaand aan Darwin.
Afl. 14: Frits van Oostrom over Jacob van Maerlant en zijn ‘ Der Naturen Bloeme’
11.25 Het Spoor terug: Het vierde land
Een programma over de opmerkelijke en haast vergeten geschiedenis van Neutraal Moresnet, ooit het vierde land op het Drielandenpunt.
Na de val van Napoleon maakte zowel Pruisen als Nederland aanspraak op het gebied vanwege een waardevolle zinkmijn. Omdat die twee landen er niet uit kwamen ontstond Neutraal Moresnet als ‘tijdelijke maatregel’ in 1816. Het was niet groter dan 3,4 km2.
Het vierde land is een verhaal over de aantrekkingskracht van een land dat geen echt land was. Er kwamen vrijbuiters, smokkelaars en dienstkloppers op af, maar ook Esperanto-utopisten die van Moresnet de wereldwijde Esperanto-hoofdstad wilden maken. De Esperantisten dachten hun droomstaat bijna bereikt te hebben toen de Eerste Wereldoorlog na honderddrie jaar een einde maakte aan de ‘tijdelijke maatregel’ Neutraal Moresnet.
Samenstelling: Katinka Baehr