Ovt

Ovt

Presentatie: Michal Citroen en Jos Palm

10.00-11.00:

Hoogleraar Theoretische Taalwetenschap Helen de Hoop van de Radboud Universiteit Nijmegen over het gebruik van ‘hun’ i.p.v. ‘zij’. Dit gebeurde al in 1911 blijkt uit een onderzoek.

Dit weekend viert de Chinese gemeenschap in Nederland haar eigen Nieuwjaar en de start van het jaar van de Tijger. Deze week verschijnt het boek ‘Een draak met vele gezichten. Chinatown Den Haag 1920-2010’, over de geschiedenis van de bijna honderdjarige Chinese aanwezigheid in Den Haag, met de pionier families en hun restaurants. Een gesprek met twee van de auteurs  Annemarie Cottaar en Kai Yin Or.

De column van de schrijfster Nelleke Noordervliet

Classicus Anton van Hooff over de nieuwe vertaling van de ‘Historiën’ van Tacitus.
Tacitus (ca. 56-117),  Romeins historicus, schrijver en redenaar en gezien als Romes grootste historicus.


11.00-12.00:

14 mei 1940. Een Duits bombardement van nog geen kwartier vernietigt de binnenstad van Rotterdam. Nederland capituleert. De stad brandt nog dagen en de begrenzing van het verwoeste gebied krijgt een unieke Rotterdamse benaming: de brandgrens. Er is nu een project gaande waarin ooggetuigen hun persoonlijke verhalen vertellen. Vanmiddag vindt er een luistermiddag plaats in Rotterdam 'Werken aan Verhalen langs de Brandgrens!’.

De Lange weg naar Darwin
De ontwikkeling van menselijke opvattingen over hun eigen plek in de natuur voorafgaand aan
Darwin.
Afl. 17: Eric Jorink, onderzoeker verbonden aan het Huygens Instituut, over Descartes en het dier als machine

14 Februari is het Valentijnsdag, de dag der geliefden . Peter Jan Margry, onderzoeker Religieuze Cultuur aan het Meertens Instituut, over de historische Valentijn(s) en hun relatie met Valentijnsdag.

11.25 Het Spoor terug: : De laatste Belgen:
In de Belgische Oostkantons met stadjes als Eupen, Malmedy en Sankt Vith wonen vijfenzeventigduizend overwegend Duits sprekende Belgen. Bij de Vrede van Versailles van 1919 werden ze bij het koninkrijk Belgie gevoegd, als oorlogsbuit. Negentig jaar later zijn het de meest trouwe Belgen. Een tocht door Nieuw-België, zoals het gebied vlak na de annexatie werd genoemd.
Slot van een tweeluik
Samenstelling: Hans Olink

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

OVT 14 februari 2010 uur 1

vanaf 00:00:00

Taalgebruik: hun en hen/zij

vanaf 00:09:56

Hoogleraar Theoretische Taalwetenschap Helen de Hoop van de Radboud Universiteit Nijmegen over het gebruik van ?hun? i.p.v. ?zij?. Dit gebeurde al in 1911 blijkt uit een onderzoek.

Chinatown in Den Haag 1920-2010

vanaf 00:19:05

Dit weekend viert de Chinese gemeenschap in Nederland haar eigen Nieuwjaar en de start van het jaar van de Tijger. Deze week verschijnt het boek ?Een draak met vele gezichten. Chinatown Den Haag 1920-2010?, over de geschiedenis van de bijna honderdjarige Chinese aanwezigheid in Den Haag, met de pionier families en hun restaurants. Een gesprek met twee van de auteurs Annemarie Cottaar en Kai Yin Or. ?Een draak met vele gezichten. Chinatown Den Haag1920-2010? - W. Willems / A. Cottaar / Kai Yin Or, uitg. De Nieuwe Haagsche, isbn 978 94 6010 035 2

Column Nelleke Noordervliet

vanaf 00:35:18

De column van de schrijfster Nelleke Noordervliet. Vandaag over het verschillende taalgebruik.

Historiën van Tacitus

vanaf 00:38:24

Classicus Anton van Hooff over de nieuwe vertaling van de ?Historiën? van Tacitus. Tacitus (ca. 56-117) ,Romeins historicus, schrijver en redenaar en gezien als Romes grootste historicus. ? Historiën? van Tacitus? - vert. Vincent Hunink, uitg. Athenaeum-Polak & Van Gennep, isbn 9789025367152

OVT 14 februari 2010 uur 2

vanaf 01:00:00

Valentijnsdag

vanaf 01:05:51

14 Februari is het Valentijnsdag, de dag der geliefden. Peter Jan Margry, onderzoeker Religieuze Cultuur aan het Meertens Instituut, over de historische Valentijn(s) en hun relatie met Valentijnsdag.

De Lange weg naar Darwin 17: Descartes

vanaf 01:11:19

De Lange weg naar Darwin De ontwikkeling van menselijke opvattingen over hun eigen plek in de natuur voorafgaand aan Darwin. Afl. 17: Eric Jorink, onderzoeker verbonden aan het Huygens Instituut, over Descartes en het dier als uurwerk

Brandgrens Rotterdam 1940

vanaf 01:20:11

14 mei 1940. Een Duits bombardement van nog geen kwartier vernietigt de binnenstad van Rotterdam. Nederland capituleert. De stad brandt nog dagen en de begrenzing van het verwoeste gebied krijgt een unieke Rotterdamse benaming: de brandgrens. Er is nu een project gaande waarin ooggetuigen hun persoonlijke verhalen vertellen. Vanmiddag vindt er een luistermiddag plaats in Rotterdam Werken aan Verhalen langs de Brandgrens!?. Gesprek met Linda Malherbe van het Brandgrens verhalenteam.

Het Spoor terug: De laatste Belgen (Oostkantons), deel 2

vanaf 01:26:03

De laatste Belgen: In de Belgische Oostkantons met stadjes als Eupen, Malmedy en Sankt Vith wonen vijfenzeventigduizend overwegend Duits sprekende Belgen. Bij de Vrede van Versailles van 1919 werden ze bij het koninkrijk Belgie gevoegd, als oorlogsbuit. Negentig jaar later zijn het de meest trouwe Belgen. Een tocht door Nieuw-België, zoals het gebied vlak na de annexatie werd genoemd. Slot van een tweeluik Samenstelling: Hans Olink Presentatie: Astrid Nauta Geinterviewden: Werner Miessen (Eupenaar); Klaus-Dieter Klauser, vrz. historische vereniging Sankt-Vith;Peter Schrijvers, historicus; Bruno Kartheuser, historicus; Els herrebout, historicus staatsarchief Eupen; Christoph BrÜll, hsitoricus; Karl-Heinz Lamberts, minister-president Duitstalige Gemeenschap

advertentie