Ovt

Ovt

Presentatie: Paul van der Gaag en Jos Palm

10.00-11.00:

Beeldresearcher van Andere Tijden, Gerard Nijssen over de vondst van het unieke filmmateriaal van Bernhard en Juliana op het schip de Piet Hein met de vlag met hakenkruis in top. Zoals afgelopen week te zien was in de documentaire ‘Bernhard, het verhaal van een Duitser’ t.g.v. de presentatie van de biografie Bernhard. Een verborgen geschiedenis’ van Annejet van der Zijl.

De afgelopen weken is de regering van Turkije de confrontatie met het leger en de rechterlijke macht aangegaan. Tientallen officieren zijn opgepakt en er worden pogingen gedaan de macht van de rechters in te perken.
Is de erfenis van Atatürk in gevaar en het einde van de seculiere staat Turkije nabij? Hierover een gesprek met Erik Jan Zürcher, voormalig hoogleraar Turkse taal en cultuur en geschiedschrijver van het moderne Turkije en Kutsal Yesilkagit, bestuurskundige en gepromoveerd op de rol van het Turkse leger bij hervormingen van het onderwijs.

De column van de schrijfster Nelleke Noordervliet

Een gesprek met hoogleraar vaderlandse geschiedenis Henk te Velde over zijn nieuwe boek ‘Van regentenmentaliteit tot populisme. Politieke tradities in Nederland’. Een aktueel onderwerp in het veranderende politieke klimaat in Nederland.

11.00-12.00:

Verslaggever Lejo Siepe doet verslag van een bijeenkomst tussen oud-minister van justitie Van Agt en betrokkenen bij de treinkaping in 1977. Inzet is de stelling: Door de aanval op de trein bij De Punt in 1977 heeft de overheid de rechtsorde niet hersteld, maar juist ernstig in gevaar gebracht.

De Lange weg naar Darwin
De ontwikkeling van menselijke opvattingen over hun eigen plek in de natuur voorafgaand aan
Darwin.
Afl.20: Rob Visser over Linnaeus, die niet alleen een systeem ontwierp om de levende natuur onder te verdelen, maar die ook mensapen betitelde als neven van de mens.

11.25 Het Spoor terug:
Elke dag komen er weer nieuwe meldingen van misbruik en mishandeling door paters en nonnen. Maar hoe erg was het eigenlijk in de roomse internaten? In OVT een herhaling van een eerdere documentaire over de katholieke ‘kindergevangenis’ Larenstein. Roomse weesmeisjes werden in dit ‘liefdesgesticht’ van de ‘ Zusters van de Goede Herder’ op roomse wijze voorbereid op een leven na het internaat, dus met: handen boven de dekens slapen op straffe van slaag, opsluitingen in een donkere kast, spreekverboden en afsluiting van de buitenwereld.
Een documentaire over het ‘liefdesgesticht’van de Zusters van de Goede Herder te Velp.
Dit gesticht bood tussen 1892 en 1973 onderdak aan honderden meisjes die om uiteenlopende redenen in het internaat werden geplaatst. Veel meisjes stonden onder de hoede van de voogdijraad.
In dit programma het relaas van vrouwen die vele jaren van hun jeugd, soms zelfs tot hun 21ste, bij de Zusters op Larenstein hebben doorgebracht.
Samenstelling: Astrid Nauta
(herh. 2003)

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

OVT 14 maart 2010 uur 1

vanaf 00:00:00

Vondst beeldmateriaal Prins Bernhard

vanaf 00:06:54

Beeldresearcher van Andere Tijden, Gerard Nijssen over de vondst van het unieke filmmateriaal van Bernhard en Juliana op het schip de Piet Hein met de vlag met hakenkruis in top. Zoals afgelopen week te zien was in de documentaire ?Bernhard, het verhaal van een Duitser? t.g.v. de presentatie van de biografie Bernhard. Een verborgen geschiedenis? van Annejet van der Zijl.

Turkije

vanaf 00:15:41

De afgelopen weken is de regering van Turkije de confrontatie met het leger en de rechterlijke macht aangegaan. Tientallen officieren zijn opgepakt en er worden pogingen gedaan de macht van de rechters in te perken. Is de erfenis van Atatürk in gevaar en het einde van de seculiere staat Turkije nabij? Hierover een gesprek met Erik Jan Zürcher, voormalig hoogleraar Turkse taal en cultuur en geschiedschrijver van het moderne Turkije en Kutsal Yesilkagit, bestuurskundige en gepromoveerd op de rol van het Turkse leger bij hervormingen van het onderwijs. ?Het moderne Turkije. Een geschiedenis van het moderne Turkije? ? Erik Jan Zürcher, uitg. Sun, isbn 90 6168 438 2 (2006)

Column Nelleke Noordervliet

vanaf 00:36:00

De column van de schrijfster Nelleke Noordervliet. Vandaag over gaan stemmen, verkiezingen, D'66 en Hans van Mierlo.

Van regentenmentaliteit tot populisme. Politieke tradities in Nederland

vanaf 00:39:19

Een gesprek met hoogleraar vaderlandse geschiedenis Henk te Velde over zijn nieuwe boek ?Van regentenmentaliteit tot populisme. Politieke tradities in Nederland?. Een aktueel onderwerp in het veranderende politieke klimaat in Nederland. ?Van regentenmentaliteit tot populisme. Politieke tradities in Nederland?- Henk te Velde, uitg. Bert Bakker, isbn 978 90 351 3545 1

OVT 14 maart 2010 uur 2

vanaf 01:00:00

Treinkaping 1977 en de rechtsorde

vanaf 01:05:57

Verslaggever Lejo Siepe doet verslag van een bijeenkomst tussen oud-minister van justitie Van Agt en betrokkenen bij de treinkaping in 1977. Inzet is de stelling: Door de aanval op de trein bij De Punt in 1977 heeft de overheid de rechtsorde niet hersteld, maar juist ernstig in gevaar gebracht.

De lange weg naar Darwin 20: Linnaeus: mensapen zijn onze neven

vanaf 01:15:50

De Lange weg naar Darwin De ontwikkeling van menselijke opvattingen over hun eigen plek in de natuur voorafgaand aan Darwin. Afl.20: Rob Visser over Linnaeus, die niet alleen een systeem ontwierp om de levende natuur onder te verdelen, maar die ook mensapen betitelde als neven van de mens.

Het Spoor terug: Liefdesgesticht De Goede Herder, Larenstein (compilatie, deel 1 en 2)

vanaf 01:26:41

Het Spoor terug: Larenstein Elke dag komen er weer nieuwe meldingen van misbruik en mishandeling door paters en nonnen. Maar hoe erg was het eigenlijk in de roomse internaten? In OVT een herhaling van een eerdere documentaire over de katholieke ? kindergevangenis? Larenstein. Roomse weesmeisjes werden in dit ? liefdesgesticht? van de ? Zusters van de Goede Herder? op roomse wijze voorbereid op een leven na het internaat, dus met: handen boven de dekens slapen op straffe van slaag, opsluitingen in een donkere kast, spreekverboden en afsluiting van de buitenwereld. Een documentaire over het ?liefdesgesticht?van de Zusters van de Goede Herder te Velp. Dit gesticht bood tussen 1892 en 1973 onderdak aan honderden meisjes die om uiteenlopende redenen in het internaat werden geplaatst. Veel meisjes stonden onder de hoede van de voogdijraad. In dit programma het relaas van vrouwen die vele jaren van hun jeugd, soms zelfs tot hun 21ste, bij de Zusters op Larenstein hebben doorgebracht. Samenstelling: Astrid Nauta (herh. 2003)

advertentie