Ovt

Ovt

Presentatie: Mathijs Deen en Jos Palm

10.00-11.00:

Op 16 juli 1942 werd in Parijs een razzia (La rafle du vel d’hiv) gehouden op verzoek van de Nazi’s, maar uitgevoerd door de Fransen. Een van de zwartste bladzijdes van de Franse moderne geschiedenis In een van de meest gelezen boeken van 2009 ‘Haar naam was Sarah van Tatiana de Rosnay’ ,werd over deze razzia geschreven. Op dit moment staat de gebeurtenis in Frankrijk opnieuw in de belangstelling door het verschijnen van de film ‘La Rafle’. De film, ook al de Franse Schindlers list genoemd, heeft in Frankrijk voor de nodige beroering gezorgd. Philip Freriks, oud-journaallezer en woonachtig in Parijs, over de commotie rond defilm.

Deze week werd bekend dat de Belgische koning veel rijker is dan tot nu toe werd aangenomen. Precies 60 jaar geleden vond in België het referendum plaats over de terugkeer van Koning Leopold III na de Tweede wereldoorlog.
Aanleiding voor een gesprek met de Belgische deskundige Jan van den Berghe over het Belgisch Koningshuis
 

De column van de journalist Henk Hofland

De journalist Pieter Steinz over zijn boek ‘De duivelskunstenaar. De reis van Doctor Faust door 500 jaar cultuurgeschiedenis’.


11.00-12.00:

Komende week verschijnt de biografie van de Anne de Vries (1904-1964). In zijn tijd één van de meest gelezen schrijvers van Nederland, vooral bekend van zijn roman ‘Bartje. Een gesprek met Anne de Vries jr. zoon en auteur van de biografie ‘Een zondagskind. Biografie van mijn vader’.

De Lange weg naar Darwin
De ontwikkeling van menselijke opvattingen over hun eigen plek in de natuur voorafgaand aan
Darwin.
Afl.21: Rob Visser over de Franse naturalist Georges-Louis Buffon: soorten veranderen en de aarde is oud


11.25 Het Spoor terug: De beloofde stad
Het Joodse leven in Berlijn bloeit als nooit tevoren. Na de Holocaust met Berlijn als hoofdstad van het kwaad stromen Joden uit alle delen van de wereld toe. Vooral Russische Joden hebben de weg naar Duitsland en Berlijn weten te vinden. Na de val van de Muur, en de hereniging van Berlijn, heeft de stad een enorme zuigkracht, zo groot dat de emigratie naar Duitsland grotere vormen aanneemt dan die naar Israël. Maar hoe verliep de remigratie van uit Hitler-Duitsland gevluchte Joden, toen de stad nog in Oost- en West-Berlijn vast verdeeld?
Deel 1  van een tweeluik
Samenstelling: Hans Olink
 

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

OVT 21 maart 2010 uur 1

vanaf 00:00:00

Film La Rafle

vanaf 00:07:37

Op 16 juli 1942 werd in Parijs een razzia (La rafle du vel d?hiv) gehouden op verzoek van de Nazi?s, maar uitgevoerd door de Fransen. Een van de zwartste bladzijdes van de Franse moderne geschiedenis In een van de meest gelezen boeken van 2009 ?Haar naam was Sarah van Tatiana de Rosnay? ,werd over deze razzia geschreven. Op dit moment staat de gebeurtenis in Frankrijk opnieuw in de belangstelling door het verschijnen van de film ?La Rafle?. De film, ook al de Franse Schindlers list genoemd, heeft in Frankrijk voor de nodige beroering gezorgd. Philip Freriks, oud-journaallezer en woonachtig in Parijs, over de commotie rond film.

Het Belgisch Koningshuis

vanaf 00:15:34

Deze week werd bekend dat de Belgische koning veel rijker is dan tot nu toe werd aangenomen. Precies 60 jaar geleden vond in België het referendum plaats over de terugkeer van Koning Leopold III na de Tweede wereldoorlog. Aanleiding voor een gesprek met de Belgische deskundige Jan den Berghe over het Belgisch Koningshuis.

Column Henk Hofland: Hans van Mierlo

vanaf 00:35:10

De column van de journalist Henk Hofland. Vandaag over de vorige week overleden politicus Hans van Mierlo.

De duivelskunstenaar. De reis van Doctor Faust door 500 jaar cultuurgeschiedenis

vanaf 00:39:44

De journalist Pieter Steinz over zijn boek ?De duivelskunstenaar. De reis van Doctor Faust door 500 jaar cultuurgeschiedenis?. uitg. Prometheus/NRC boeken, isbn 978 90 446 1388 9

OVT 21 maart 2010 uur 2

vanaf 01:00:00

Biografie Anne de Vries, auteur van Bartje

vanaf 01:05:38

Komende week verschijnt de biografie van de Anne de Vries (1904-1964). In zijn tijd één van de meest gelezen schrijvers van Nederland, vooral bekend van zijn roman ?Bartje. Een gesprek met Anne de Vries jr. zoon en auteur van de biografie ?Een zondagskind. Biografie van mijn vader?. ?Een zondagskind. Biografie van mijn vader? ? Anne de Vries jr., uitg. Kok, isbn 9789043517874

De lange weg naar Darwin 21: de Franse naturalist Georges-Louis Buffon

vanaf 01:15:24

De Lange weg naar Darwin De ontwikkeling van menselijke opvattingen over hun eigen plek in de natuur voorafgaand aan Darwin. Afl.21: Rob Visser over de Franse naturalist Georges-Louis Buffon: soorten veranderen en de aarde is oud

Het Spoor terug: De beloofde stad, dl. 1 (remigratie Joden naar Berlijn)

vanaf 01:25:29

Het Spoor terug: De beloofde stad Het Joodse leven in Berlijn bloeit als nooit tevoren. Na de Holocaust met Berlijn als hoofdstad van het kwaad stromen Joden uit alle delen van de wereld toe. Vooral Russische Joden hebben de weg naar Duitsland en Berlijn weten te vinden. Na de val van de Muur, en de hereniging van Berlijn, heeft de stad een enorme zuigkracht, zo groot dat de emigratie naar Duitsland grotere vormen aanneemt dan die naar Israël. Maar hoe verliep de remigratie van uit Hitler-Duitsland gevluchte Joden, toen de stad nog in Oost- en West-Berlijn vast verdeeld? Deel 1van een tweeluik Samenstelling: Hans Olink Presentatie: Astrid Nauta Geinterviewden: Edward van Voolen, cosnervator Joods Historische Museum; Adnreas Nachama, dir. van de topografie des Terrors; Minka Dott en Ruth Notowicz; Julius Schoeps, dir. Moses Mendelsohncentrum; Irene Runge; Salomea Genin; Kathinka en Ralda Rebling, dochters van Eberhard Rebling en Lin Jaldati.