Ovt

Ovt

-In het eerste uur: Deze week werd Groot-Brittannië weer opgeschrikt door een nieuw schandaal in het Brits Lagerhuis. Drie ex-ministers zijn geschorst na onthullingen over dubieuze lobbypraktijken. Oud-correspondent Peter Brusse over eerdere corruptieschandalen in het Engelse parlement. -Deze week boekte president Obama een historische overwinning met het aannemen van de wet voor de hervorming van de gezondheidszorg door het Amerikaanse huis van Afgevaardigden. Een gesprek met hoogleraar Amerikanistiek Ruud Janssens over de moeilijke invoering van gezondheidszorg voor iedereen in Amerika. -De column van de schrijfster Nelleke Noordervliet. -Drieëndertig jaar lang, eerst als minister van Buitenlandse Zaken en vervolgens als secretaris-generaal van de NAVO, was Joseph Luns (1911-2002) het gezicht van Nederland in het buitenland. Albert Kersten schreef de biografie van deze kleurrijke politicus. Een gesprek met de biograaf. -In het tweede uur: Historische boekenrecensies met Han van der Horst en Paul Arnoldussen. -Om 11.25 in Het Spoor terug: De beloofde stad. Het Joodse leven in Berlijn bloeit als nooit tevoren. Na de Holocaust met Berlijn als hoofdstad van het kwaad stromen Joden uit alle delen van de wereld toe. Vooral Russische Joden hebben de weg naar Duitsland en Berlijn weten te vinden. Na de val van de Muur, en de hereniging van Berlijn, heeft de stad een enorme zuigkracht, zo groot dat de emigratie naar Duitsland grotere vormen aanneemt dan die naar Israël. Maar hoe verliep de remigratie van uit Hitler-Duitsland gevluchte Joden, toen de stad nog in Oost- en West-Berlijn was verdeeld? Slot van een tweeluik. Samenstelling: Hans Olink.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

OVT 28 maart 2010 uur 1

vanaf 00:00:00

Schandalen in het Brits Parlement

vanaf 00:07:16

Deze week werd Groot-Brittannië weer opgeschrikt door een nieuw schandaal in het Brits Lagerhuis. Drie ex-ministers zijn geschorst na onthullingen over dubieuze lobbypraktijken. Oud-correspondent Peter Brusse over eerdere corruptieschandalen in het Engelse parlement.

Gezondheidszorg in Amerika

vanaf 00:13:47

Deze week boekte president Obama een historische overwinning met het aannemen van de wet voor de hervorming van de gezondheidszorg door het Amerikaanse huis van Afgevaardigden. Een gesprek met hoogleraar Amerikanistiek Ruud Janssens over de moeilijke invoering van gezondheidszorg voor iedereen in Amerika.

Column Nelleke Noordervliet

vanaf 00:33:02

De column van de schrijfster Nelleke Noordervliet. Vandaag over 'schandalen'.

Biografie Joseph Luns

vanaf 00:36:31

Drieëndertig jaar lang, eerst als minister van Buitenlandse Zaken en vervolgens als secretaris-generaal van de NAVO, was Joseph Luns (1911-2002) het gezicht van Nederland in het buitenland. Albert Kersten schreef de biografie van deze kleurrijke politicus. Een gesprek met de biograaf. ?Luns. Een biografie?- Albert Kersten, uitg. Boom, isbn 9789085069355

OVT 28 maart 2010 uur 2

vanaf 01:00:00

Historische boekenrecensies

vanaf 01:05:15

Historische boekenrecensies met Han van der Horst en Paul Arnoldussen. Besproken titels: ?Fedde Schurer 1898-1968. Biografie van een Friese koerier? ? Johanneke Liemburg, uitg. Friese Pers Boekerij, isbn 9789033008689 ?H.J. Kruls. Een politiek generaal?- Jaap Hoogboezem, uitg. Boom, isbn 9789085066415 ? Madame Sabatier. Haar vrienden, haar minnaars? ? Peter van Dijk, uitg. Atlas, isbn 978904501699 ?Spiegeljongen? - Floortje Zwigtman, uitg. De Fontein, isbn 978 90 261 2292 7 http://www.floortjezwigtman.nl/ ?Oorlog in je achtertuin. Verhalen van de Grebbelinie? ? Jan Blokker Jr., uitg. Waanders, isbn 9789040076718 ?Amsterdam op de helling, de strijd om stadsvernieuwing? - Herman Liagre Bohl, uitg. Boom, isbn 9789085069515 Tentoonstelling: Ontmoet de Willets? - Museum Willet-Holthuysen- Amsterdam, vanaf 1 april 2010 Grote kerk Schiedam: Beeld uit brokstukken Beeldenstorm van Sjef Henderickx

Het Spoor terug: De beloofde stad, dl. 2 (remigratie Joden naar Berlijn)

vanaf 01:24:38

Het Spoor terug: De beloofde stad Het Joodse leven in Berlijn bloeit als nooit tevoren. Na de Holocaust met Berlijn als hoofdstad van het kwaad stromen Joden uit alle delen van de wereld toe. Vooral Russische Joden hebben de weg naar Duitsland en Berlijn weten te vinden. Na de val van de Muur, en de hereniging van Berlijn, heeft de stad een enorme zuigkracht, zo groot dat de emigratie naar Duitsland grotere vormen aanneemt dan die naar Israël. Maar hoe verliep de remigratie van uit Hitler-Duitsland gevluchte Joden, toen de stad nog in Oost- en West-Berlijn vast verdeeld? Slot van een tweeluik Samenstelling: Hans Olink Presentatie: Astrid Nauta Geinterviewden: Edward van voolen (rabbijn en conservator Joods Hist. Museum); Nicola Galliner; Kathinka Rebling; Irene Runge; Salomea Genin; Minka Dott; Ruth Notowicz; Andreas Nachama; Julius Schoeps; Jalda Rebling; vladimir Kaminer (schrijver)

advertentie