Ovt

Ovt

Presentatie: Michal Citroen en Jos Palm

10.00-11.00:

Vorige week zondag verongelukte de hele Poolse bestuurlijke top bij een vliegtuigcrash met een Russische Toepeljev. Luchtvaarthistoricus Marc Dierikx over de geschiedenis en de reputatie van de Toepeljev.

Na 63 jaar is de onderduikroman van de Nederlands-Joodse historicus Jacques Presser (1899-1970) Homo submersus, de ‘ondergedoken mens’ teruggevonden. De verloren gewaande tekst vormt de ‘missing link’ in het drieluik met De nacht der Girondijnen (1957), Pressers novelle over Kamp Westerbork, en Ondergang (1965
In Homo submersus beschrijft de 27-jarige Joodse kunsthistoricus Jacques zijn onderduikperikelen in dagboekvorm
Behalve een literaire roman is Homo submersus het gefictionaliseerde verslag van Pressers eigen onderduik én een liefdesverklaring aan zijn vrouw Dé Appel, die in 1943 door de Duitsers werd opgepakt en de oorlog niet zou overleven.
Een gesprek met historicus Nico Markus die de inleiding en de wetenschappelijke verantwoording heeft verzorgd en met de schoonzoon van Jacques Presser Auke de Jong.

De column van de columnist Henk Hofland

Deze week verschijnt het boek ‘President Robert. Het wonderlijke leven van Nederlands grootste fantast’. Een gesprek met auteur Mark Traa over het ongelooflijke maar waar gebeurde verhaal van de Haagse kleermakerszoon Robert Lombert, die in 1951 met een groep volgelingen op een schip vertrekt om te ontkomen aan een invasie van communisten en een Derde Wereldoorlog.


11.00-12.00:

In het Duitse Königsbronn is afgelopen week een standbeeld onthuld van Georg Elsner, de man die op 8 november 1939 in een bierkelder in Munchen een zorgvuldig voorbereide bomaanslag pleegde op Adolf Hitler. Wim Slagter, docent Duits en recensent van Trouw, vertelt wie deze Elsner was en hoe hij zijn aanslag beraamde.

A.s. donderdag 22 april gaat de film ‘Vincere’ in de Nederlandse bioscopen draaien.. De film van regisseur Marco Bellocchio gaat over de opkomst en ondergang van Benito Mussolini aan de hand van het bizarre lot van zijn eerste vrouw: Ida Dalser. Toen zij uiteindelijk niet meer in het fascistische imago van Il Duce paste, werd zij samen met haar en Mussolini’s zoon weggevoerd naar een inrichting, waar beiden uiteindelijk de dood vonden.
Een gesprek met Frans Denissen, auteur van ‘De vrouwen van Mussolini. Achter de façade van het fascisme’ over Mussolini en zijn vrouwen.

11.25 Het Spoor terug: de Tiendaagse Veldtocht, deel 2
In augustus 1831 trok Nederland ten aanval tegen Belgïe. Deze militaire operatie is de geschiedenis in gegaan als de Tiendaagse Veldtocht. Koning Willem I wilde de Belgische opstand neerslaan en het Nederlands gezag herstellen. De opzet slaagde niet. Onder druk van Frankrijk staakte Nederland de aanval. Daarmee was België definitief verloren als onderdeel van de Nederlandse natie.
Schrijver Atte Jongstra schreef een boek over deze periode: De Heldeninspecteur. Met Jeroen Wielaert ging hij op het spoor terug van de veldtocht, van Poppel, tot Leuven. Verslag in twee delen van Nederlands kleine oorlogje tegen België.

 

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

OVT 18 april 2010 uur 1

vanaf 00:00:00

De Toepoljev

vanaf 00:08:36

Vorige week zondag verongelukte de hele Poolse bestuurlijke top bij een vliegtuigcrash met een Russische Toepeljev. Luchtvaarthistoricus Marc Dierikx over de geschiedenis en de reputatie van de Toepeljev.

'Homo submersus', de onderduikroman van Jacques Presser

vanaf 00:17:41

Na 63 jaar is de onderduikroman van de Nederlands-Joodse historicus Jacques Presser (1899-1970) Homo submersus, de ?ondergedoken mens? teruggevonden. De verloren gewaande tekst vormt de ?missing link? in het drieluik met De nacht der Girondijnen (1957), Pressers novelle over Kamp Westerbork, en Ondergang (1965). In Homo submersus beschrijft de 27-jarige Joodse kunsthistoricus Jacques zijn onderduikperikelen in dagboekvorm. Behalve een literaire roman is Homo submersus het gefictionaliseerde verslag van Pressers eigen onderduik én een liefdesverklaring aan zijn vrouw Dé Appel, die in 1943 door de Duitsers werd opgepakt en de oorlog niet zou overleven. Een gesprek met historicus Nico Markus die de inleiding en de wetenschappelijke verantwoording heeft verzorgd en met de schoonzoon van Jacques Presser Auke de Jong. Homo submersus, de ?ondergedoken mens? ? Jacques Presser, uitg. Boom, isbn 9789085067153

Column Henk Hofland: Koude Oorlog

vanaf 00:36:21

De column van de columnist Henk Hofland. Vandaag over de Koude Oorlog.

President Robert. Nederlands grootste fantast

vanaf 00:41:57

Deze week verschijnt het boek ?President Robert. Het wonderlijke leven van Nederlands grootste fantast?. Een gesprek met auteur Mark Traa over het ongelooflijke maar waar gebeurde verhaal van de Haagse kleermakerszoon Robert Lombert, die in 1951 met een groep volgelingen op een schip vertrekt om te ontkomen aan een invasie van communisten en een Derde Wereldoorlog. ?President Robert. Het wonderlijke leven van Nederlands grootste fantast? ? Mark Traa, uitg. Athenaeum, Polak & Van Gennep, isbn 9789025367459

OVT 18 april 2010 uur 2

vanaf 01:00:00

Georg Elser en de aanslag op Hitler

vanaf 01:04:55

In het Duitse Königsbronn is afgelopen week een standbeeld onthuld van Georg Elser, de man die op 8 november 1939 in een bierkelder in Munchen een zorgvuldig voorbereide bomaanslag pleegde op Adolf Hitler. Wim Slagter, docent Duits en recensent van Trouw, vertelt wie deze Elser was en hoe hij zijn aanslag beraamde.

Film 'Vincere', over Mussolini en zijn eerste vrouw Ida Dalser

vanaf 01:16:36

A.s. donderdag 22 april gaat de film ?Vincere? in de Nederlandse bioscopen draaien.. De film van regisseur Marco Bellocchio gaat over de opkomst en ondergang van Benito Mussolini aan de hand van het bizarre lot van zijn eerste vrouw: Ida Dalser. Toen zij uiteindelijk niet meer in het fascistische imago van Il Duce paste, werd zij samen met haar en Mussolini?s zoon weggevoerd naar een inrichting, waar beiden uiteindelijk de dood vonden. Een gesprek met Frans Denissen, auteur van ?De vrouwen van Mussolini. Achter de façade van het fascisme? over Mussolini en zijn vrouwen.

Het Spoor terug: De Tiendaagse Veldtocht, deel 2

vanaf 01:29:34

Het Spoor terug: de Tiendaagse Veldtocht, deel 2 In augustus 1831 trok Nederland ten aanval tegen Belgïe. Deze militaire operatie is de geschiedenis in gegaan als de Tiendaagse Veldtocht. Koning Willem I wilde de Belgische opstand neerslaan en het Nederlands gezag herstellen. De opzet slaagde niet. Onder druk van Frankrijk staakte Nederland de aanval. Daarmee was België definitief verloren als onderdeel van de Nederlandse natie. Schrijver Atte Jongstra schreef een boek over deze periode: De Heldeninspecteur. Met Jeroen Wielaert ging hij op het spoor terug van de veldtocht, van Poppel, tot Leuven. Verslag in twee delen van Nederlands kleine oorlogje tegen België. ?De heldeninspecteur?- Atte Jongstra, uitg. Arbeiderspers, isbn 978 90 295 7221

advertentie