Ovt

Ovt

 Presentatie: Mathijs Deen en Jos Palm

10.00-11.00:

Afgelopen week hebben Rusland en Noorwegen na 40 jaar de grens vastgelegd in de olierijke Barentszzee. Daarmee komt een einde aan een al veertig jaar durend geschil tussen Rusland en Noorwegen over de loop van die grens. Beide landen zeiden aanspraak te maken op een zelfde gedeelte van de Barentszzee,
De Barentszzee is een onherbergzaam gebied waarvan vermoed wordt dat het rijk is aan olie en gas. Louwrens Hacquebord, directeur van het Arctisch Centrum van de Rijksuniversiteit Groningen met een reaktie op dit akkoord.
 

Wilfried Uitterhoeve over zijn boek ‘Koning, keizer, admiraal. De ondergang van het Koninkrijk Holland, november 1809 - juli 1810’. Het is nu tweehonderd jaar geleden dat keizer Napoleon een eind maakte aan het Koninkrijk Holland en het bij Frankrijk inlijfde. In de daaraan voorafgaande maanden hield de keizer het land en zijn allereerste koning en broer, Lodewijk Napoleon, in een wurggreep.

De column van de journalist Henk Hofland

4 mei herdenkingsdag. Een gesprek met Maud van de Reijt over haar boek ‘Zestig jaar herrie om twee minuten stilte’, waarin zij de geschiedenis van 4 mei beschrijft. Een verhaal van discussies en verschuivende opvattingen over ons nationaal verleden.

En de vraag wat moet onze nationale herdenkinsdag worden.

11.00-12.00:

Na de inval van de Duitsers op 10 mei 1940 verbleef een groot deel van de Nederlandse handelsvloot op zee. De schepen werden door de geallieerden ingezet en de scheepslieden kregen een vaarplicht en werden daarmee gemilitariseerd. De achtergebleven familieleden moesten zonder kostwinner de oorlog zien door te komen. Dankzij de grootste bankfraude uit de Nederlandse geschiedenis werden de zeemansgezinnen van geld voorzien.
Een gesprek met de historicus Johan van der Wal, mede-auteur van het boek ‘Zeemansgezinnen in bezet Nederland’ en zelf zoon van een zeeman.


De Lange weg naar Darwin
De ontwikkeling van menselijke opvattingen over hun eigen plek in de natuur voorafgaand aan Darwin.
Afl.23: Classicus Piet Schrijvers over Alles uit de schelpen: Erasmus Darwin (de grootvader van Charles Darwin)


11.25 Het Spoor terug: NatLab
Een tweeluik over het in 1914 opgerichte Philips Natuurkundig laboratorium, ofwel NatLab, de in Nederland gevestigde researchafdeling van Philips. Dat een grote internationale uitstraling had en waar ook de CD is uitgevonden.
Deel 2
Samenstelling: Marten Minkema

 

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

OVT 2 mei 2010 uur 1

vanaf 00:00:00

Grens Rusland-Noorwegen in de Barentszzee

vanaf 00:11:15

Afgelopen week hebben Rusland en Noorwegen na 40 jaar de grens vastgelegd in de olierijke Barentszzee. Daarmee komt een einde aan een al veertig jaar durend geschil tussen Rusland en Noorwegen over de loop van die grens. Beide landen zeiden aanspraak te maken op een zelfde gedeelte van de Barentszzee, De Barentszzee is een onherbergzaam gebied waarvan vermoed wordt dat het rijk is aan olie en gas. Louwrens Hacquebord, directeur van het Arctisch Centrum van de Rijksuniversiteit Groningen met een reaktie op dit akkoord.

De ondergang van het Koninkrijk Holland, november 1809 - juli 1810

vanaf 00:18:24

Wilfried Uitterhoeve over zijn boek ?Koning, keizer, admiraal. De ondergang van het Koninkrijk Holland, november 1809 - juli 1810?. Het is nu tweehonderd jaar geleden dat keizer Napoleon een eind maakte aan het Koninkrijk Holland en het bij Frankrijk inlijfde. In de daaraan voorafgaande maanden hield de keizer het land en zijn allereerste koning en broer, Lodewijk Napoleon, in een wurggreep. ?Koning, keizer, admiraal. De ondergang van het Koninkrijk Holland, november 1809 - juli 1810? - Wilfried Uitterhoeve, uitg. Vantilt, isbn 9789460040450

Column Henk Hofland: de Bevrijding

vanaf 00:35:18

De column van de journalist Henk Hofland. Vandaag over de bevrijding mei 1945.

60 Jaar viering van de Bevrijding

vanaf 00:42:01

4 mei herdenkingsdag. Een gesprek met Maud van de Reijt over haar boek ?Zestig jaar herrie om twee minuten stilte?, waarin zij de geschiedenis van 4 mei beschrijft. Een verhaal van discussies en verschuivende opvattingen over ons nationaal verleden. ?Zestig jaar herrie om twee minuten stilte. Hoe wij steeds meer doden gingen herdenken? ? Maud van de Reijt, uitg. Bert Bakker, isbn 978 90 351 3491 1

OVT 2 mei 2010 uur 2

vanaf 01:00:00

Zeemansgezinnen in bezet Nederland

vanaf 01:05:46

Na de inval van de Duitsers op 10 mei 1940 verbleef een groot deel van de Nederlandse handelsvloot op zee. De schepen werden door de geallieerden ingezet en de scheepslieden kregen een vaarplicht en werden daarmee gemilitariseerd. De achtergebleven familieleden moesten zonder kostwinner de oorlog zien door te komen. Dankzij de grootste bankfraude uit de Nederlandse geschiedenis werden de zeemansgezinnen van geld voorzien. Een gesprek met de historicus Johan van der Wal, mede-auteur van het boek ?Zeemansgezinnen in bezet Nederland? en zelf zoon van een zeeman. ? Zeemansgezinnen in bezet Nederland? ? Jet Spits & Johan van der Wal, uitg. Passage, isbn 97890 5452 2157

De lange weg naar Darwin, afl. 23: Erasmus Darwin; E Conchis Omnia (Alles uit Schelpen)

vanaf 01:14:21

De Lange weg naar Darwin De ontwikkeling van menselijke opvattingen over hun eigen plek in de natuur voorafgaand aan Darwin. Afl.23: Classicus Piet Schrijvers over Erasmus Darwin (de grootvader van Charles Darwin)

Het Spoor terug: Phlips NatLab, deel 2

vanaf 01:26:21

Het Spoor terug: NatLab Een tweeluik over het in 1914 opgerichte Philips Natuurkundig laboratorium, ofwel NatLab, de in Nederland gevestigde researchafdeling van Philips. Dat een grote internationale uitstraling had en waar ook de CD is uitgevonden. Deel 2 Samenstelling: Marten Minkema

advertentie