Ovt

Ovt

In OVT vandaag de aftrap van het multimediale project ‘Oorlogsliefdekind’.
Live vanuit Studio Desmet in Amsterdam.

Aandacht voor de uitspraak van de rechter om de zaak ‘Rawagede’ verjaard te verklaren. Met emeritus-hoogleraar strafrecht Frits Rüter.
Bij het bloedbad van Rawagede op 9 december 1947 werd bijna de gehele mannelijke bevolking vermoord door Nederlandse militairen die in het dorp op zoek waren naar een onafhankelijkheidsstrijder.
 

Oorlogsliefdekind is een initiatief om de verhalen van Nederlandse militairen en hun in 1949 achtergelaten kinderen in Indonesië te achterhalen.

In de periode 1945-1949 zijn 130.000 Nederlandse militairen in Indonesië gelegerd geweest om het gebiedsdeel als Nederlandse kolonie te behouden. Ondanks de oorlogshandelingen was er ook tijd voor ontspanning en liefde. Militairen knoopten relaties aan met Indonesische vrouwen, bij wie zij -vaak onbedoeld- kinderen kregen. Na de definitieve onafhankelijkheidsoverdracht aan Indonesië in 1949 keerden de Nederlandse militairen terug naar huis. Een onbekend aantal Nederlands-Indonesische kinderen bleef achter met hun moeder in het nieuwe Indonesië.

Afgelopen jaar zijn de doodgezwegen ervaringen van 'soldatenvaders' en 'soldatenkinderen' op de website www.oorlogsliefdekind.nl. verzameld.

Gasten :

De initiatiefneemster van het project Annegriet Wietsma, historica Stef Scaglioloa, auteur van het boek ‘Last van de oorlog’  en Jan Dennie, zelf oorlogsliefdekind.
 

Hoogleraar militaire geschiedenis Wim Klinkert over militairen, sexualiteit en verwekte kinderen in den vreemde.

Journalist en antropologe Hilde Janssen, zij maakte met fotograaf Jan Banning, het boek ‘Schaamte en onschuld’ , met foto’s en verhalen van het verdrongen oorlogsverleden van de troostmeisjes die tijdens de Tweede Wereldoorlog in Japanse bordelen moesten werken

Reggie Baay over zijn boek ‘Portret van een oermoeder’. Hij schreef eerder een boek over de njai, de concubine van de Europeaan

De column van de schrijfster Nelleke Noordervliet

Met muziek van Ann Montan en Patrick Lauwerends: Jazz met Indonesian Traditionals.

11.25 Het Spoor terug: Stalinplatz 4
In april 1945 werd Wenen bevrijd door de Sovjettroepen. Toen ook de andere geallieerden (Fransen, Britten en Amerikanen) de stad bereikten verdeelden de ze de stad in vier bezettingszones.
Tien jaar lang bleven Wenen en Oostenrijk bezet totdat op 15 mei 1955 het Staatsverdrag werd gesloten, waarbij Oostenrijk zijn onafhankelijk terug kreeg onder de voorwaarde dat het neutraal zou blijven.
Deel 1 tweeluik over Wenen ten tijde van de ‘Third Man’ (film uit 1949 van Carol Reed over het naoorlogse Wenen)
Samenstelling: Hans Olink
 

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

OVT 16 mei 2010 uur 1

vanaf 00:00:00

Rawagede

vanaf 00:07:24

Aandacht voor de uitspraak van de rechter om de zaak ?Rawagede? verjaard te verklaren. Met emeritus-hoogleraar strafrecht Frits Rüter. Bij het bloedbad van Rawagede op 9 december 1947 werd bijna de gehele mannelijke bevolking vermoord door Nederlandse militairen die in het dorp op zoek waren naar een onafhankelijkheidsstrijder.

Oorlogsliefdekind 1

vanaf 00:13:59

In OVT vandaag de aftrap van het multimediale project ?Oorlogsliefdekind?. Live vanuit Studio Desmet in Amsterdam. Oorlogsliefdekind is een initiatief om de verhalen van Nederlandse militairen en hun in 1949 achtergelaten kinderen in Indonesië te achterhalen. In de periode 1945-1949 zijn 150.000 Nederlandse militairen in Indonesië gelegerd geweest om het gebiedsdeel als Nederlandse kolonie te behouden. Ondanks de oorlogshandelingen was er ook tijd voor ontspanning en liefde. Militairen knoopten relaties aan met Indonesische vrouwen, bij wie zij -vaak onbedoeld- kinderen kregen. Na de definitieve onafhankelijkheidsoverdracht aan Indonesië in 1949 keerden de Nederlandse militairen terug naar huis. Een onbekend aantal Nederlands-Indonesische kinderen bleef achter bij hun moeder in het nieuwe Indonesië. Afgelopen jaar zijn de doodgezwegen ervaringen van 'soldatenvaders' en 'soldatenkinderen' op de website www.oorlogsliefdekind.nl. verzameld. Met de initiatiefneemster van het project Annegriet Wietsma en historica Stef Scaglioloa, auteur van het boek ?Last van de oorlog? en Jan Dennie, zelf oorlogsliefdekind.

Column Nelleke Noordervliet

vanaf 00:23:00

De column van de schrijfster Nelleke Noordervliet. Vandaag over 'oorlogliefdes'.

Oorlogliefdeskind 2

vanaf 00:29:34

Vervolg gesprek over oorlogsliefdekinderen nu in een breder verband. Met: Hoogleraar militaire geschiedenis Wim Klinkert over militairen, sexualiteit en verwekte kinderen in den vreemde. Journalist en antropologe Hilde Janssen, zij maakte met fotograaf Jan Banning, het boek ?Schaamte en onschuld? , met foto?s en verhalen van het verdrongen oorlogsverleden van de troostmeisjes die tijdens de Tweede Wereldoorlog in Japanse bordelen moesten werken. En Annegriet Wietsma, Stef Scaglioloa en Reggie Baay.

OVT 16 mei 2010 uur 2

vanaf 01:00:00

Portret van een oermoeder

vanaf 01:07:52

Reggie Baay over zijn boek ?Portret van een oermoeder?. Hij schreef eerder een boek over de njai, de concubine van de Europeaan. ?Portret van een oermoeder. Beelden van de njai in Nederlands-Indië?- Reggie Baay, uitg. Athenaeum, isbn 9789025367244

Het Spoor terug: Stalinplatz 4 (het naoorlogse Wenen), deel 1

vanaf 01:24:29

Het Spoor terug: Stalinplatz 4 In april 1945 werd Wenen bevrijd door de Sovjettroepen. Toen ook de andere geallieerden (Fransen, Britten en Amerikanen) de stad bereikten verdeelden de ze de stad in vier bezettingszones. Tien jaar lang bleven Wenen en Oostenrijk bezet totdat op 15 mei 1955 het Staatsverdrag werd gesloten, waarbij Oostenrijk zijn onafhankelijk terug kreeg onder de voorwaarde dat het neutraal zou blijven. Deel 1 tweeluik over Wenen ten tijde van de ?Third Man? (film uit 1949 van Carol Reed over het naoorlogse Wenen) Samenstelling: Hans Olink Presentatie: Astrid Nauta Geinterviewden: Peter Berger, hoogleraar sociaal-economische geschiedenis aan de universiteit van Wenen en auteur van Kurze Geschichte Österreichs im 20. Jahrhundert; Karin Jusek, Oostenrijkse van oorsprong en enige jaren correspondente voor NRC Handelsblad in Wenen; Gids Barbara Timmerman; Hans Seidel, medewerker aan het Economisch Instituut; Manfred Rauchensteiner, historicus en voormalig directeur van het Heeresgeschichtliches Museum en auteur van Stalinplatz 4, over de militair-strategische aspecten van de tien bezettingsjaren; Bruno Dissmann in 1945 gevlucht met zijn ouders uit Sudeten-Duitsland; Käthe Springer, vrouw van Bruno Dissmann; Eva Rasschaerts in 1943 in wenen geboren, dochter van een Nederlandse zakenman; Maggie Venekamp, vrouw van Nederlands diplomaat, komt in 1947 in Wenen te wonen; Oliver Rathkolb, hoogleraar eigentijdse geschiedenis aan de Universiteit van Wenen; Michael de werd, Ostenrijk-correspondent; Heidi Weiland; Gerhard Strassgeschwandtner, eigenaar van het Dritte Mann-Museum

advertentie