Ovt
Presentatie: Mathijs Deen en Paul van der Gaag
10.00-11.00:
Louis van Gaal baarde opzien met zijn opzwepende toespraak in het Duits in München na het behalen van het landskampioenschap voetbal met Bayern München. Annette Birschel, correspondente voor de Duitse media in Nederland, over de Nederlander in Duitsland en de invloed van het taalgebruik.
De afgelopen drie jaar is er tijdens de restauratie van de de Dom van Aken vergeefs gezocht naar het graf van Karel de Grote (747/ 748 – 814).
Het grafmonument van Karel de Grote bevindt zich sinds de twaalfde eeuw in de Dom van Aken, de bisschoppelijke kerk die voortgekomen is uit de hofkerk van de keizer. Volgens de stadsarcheoloog staat vast dat Karel de Grote ook begraven ligt in Aken. Maar het graf blijft onvindbaar. Hoogleraar Middeleeuwse Geschiedenis Mayke de Jong en historicus Ronald van Kesteren over Karel de Grote en zijn graf.
De column van de journalist Henk Hofland
Aandacht voor de operatie Mincemeat van april 1943. Een plan van een kleine groep Britse veiligheidsofficieren om de Duitsers op een verkeerd spoor te zetten. De Duitsers moesten gaan denken, dat de op handen zijnde aanval op het continent van Europa niet in Sicilië zou plaats vinden maar in Griekenland.
Zojuist is in Engeland het boek ‘Operation Mincemeat. The True Spy Story that Changed the Course of World War II’ van Ben Macintyre verschenen.
NRC journalist en historicus Bart Funnekotter over deze byzondere operatie waarbij er een lijk met documenten werd gedropt in Spanje.
11.00-12.00:
Volgende week vrijdag gaat de film ‘Verzet in Indië, een film over een verloren strijd’ van Peter Hoogendijk op de Tong Tong Fair in Den Haag in première. Een gesprek met hem over het mislukt Indisch verzet tegen de Japanners tussen 1942 en 1945.
Op dit moment wordt de Giro d’Italia, die dit jaar in Nederland startte, nog verreden en is het boekje ‘Fausto Coppi & Gino Bartali. De twee gezichten van Italië ‘ van de Italiaanse schrijver Curzio Malaparte verschenen. Wielerhistoricus en inleider van het boek Wout Koster over deze twee Italiaanse wielerfenomenen en hun rivaliteit.
11.25 Het Spoor terug: Stalinplatz 4
In april 1945 werd Wenen bevrijd door de Sovjettroepen. Toen ook de andere geallieerden (Fransen, Britten en Amerikanen) de stad bereikten verdeelden de ze de stad in vier bezettingszones.
Tien jaar lang bleven Wenen en Oostenrijk bezet totdat op 15 mei 1955 het Staatsverdrag werd gesloten, waarbij Oostenrijk zijn onafhankelijk terug kreeg onder de voorwaarde dat het neutraal zou blijven.
Slot van een tweeluik over Wenen ten tijde van de ‘Third Man’ (film uit 1949 van Carol Reed over het naoorlogse Wenen)
Samenstelling: Hans Olink