Ovt

Ovt

10.00-11.00:

Precies 63 jaar geleden vond de herbegrafenis plaats van enkele leden van de Stijkelgroep op begraafplaats Westduin in Den Haag, waarbij ook een monument voor die groep onthuld werd.
De Stijkelgroep was een van de eerste verzetsgroepen tijdens de tweede wereldoorlog in Nederland. En er is nog steeds een stichting die waakt over de nagedachtenis van de groep.
Dirk Jan Zwart, voorzitter van die stichting over de Stijkelgroep.
 


‘Van Lam Gods tot Victory Boogie Woogie: de vaderlandse geschiedenis in negen schilderijen’
Een zomerserie over de beroemdste werken van de gebroeders van Eyck, Jeroen Bosch, Rembrandt van Rijn, Johannes Vermeer, Adriaan de Lelie, Vincent Van Gogh, Piet Mondriaan, Karel Appel en Maurits Escher  en hun plek in de geschiedenis en de kunst. 
Afl. 5: Generaal Daendels neemt te Maarssen afscheid van luitenant-kolonel C.R.T. Krayenhoff (1795) van Adriaan de Lelie en Egbert van Drielst
Met de kunsthistoricus Gary Schwartz; de historicus en hoogleraar Wijnand Mijnhardt, kenner van de 18e eeuw en kunsthistorica Eveline Koolhaas, schrijfster van een boek over de ontdekking van de Nederlander in de prentkunst ten tijde van de Bataafse Republiek, en ook auteur van een artikel over de verbeelding van de laat-18e eeuwse broederschap in het werk van Adriaan de Lelie.

 

11.00-12.00:

De Gouden jaren.
Uit het VPRO-radioarchief, de keuze van archivaris Nienke Feis.
Afl. 5: Germaine sans Gêne
Een tot nu toe onbekende aflevering en nu opnieuw opgedoken aflevering van dit beroemde seksprogramma van Germaine Groenier.

11.15 Ongehoord, een VPRO-radioprogramma uit het verleden. Een zomerserie in 11 delen.
Tussen 1995 en 2001 reisden radiomakers als verhalenvertellers voor Ongehoord de gehele wereld rond naar bijzondere locaties voor uitzonderlijke geschiedenissen.
Niet om te interviewen maar om in eigen woorden en geluiden verhaal te doen.
Afl.7: Marten Minkema reist naar Porthcurno in Cornwall op zoek naar de kabels van het ooit belangrijkste intercontinentale telegrafiesysteem ter wereld.
 

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

OVT 1 augustus 2010 uur 1

vanaf 00:00:00

De Stijkelverzetsgroep

vanaf 00:08:29

Precies 63 jaar geleden vond de herbegrafenis plaats van enkele leden van de Stijkelgroep op begraafplaats Westduin in Den Haag, waarbij ook een monument voor die groep onthuld werd. De Stijkelgroep was een van de eerste verzetsgroepen tijdens de tweede wereldoorlog in Nederland. En er is nog steeds een stichting die waakt over de nagedachtenis van de groep. Dirk Jan Zwart, voorzitter van die stichting over de Stijkelgroep.

Generaal Daendels neemt te Maarssen afscheid van luitenant-kolonel C.R.T. Krayenhoff (1795) van Adriaan de Lelie en Egbert van Drielst

vanaf 00:14:15

?Van Lam Gods tot Victory Boogie Woogie: de vaderlandse geschiedenis in negen schilderijen? Een zomerserie over de beroemdste werken van de gebroeders van Eyck, Jeroen Bosch, Rembrandt van Rijn, Johannes Vermeer, Adriaan de Lelie, Vincent Van Gogh, Piet Mondriaan, Maurits Escher en Karel Appel, en hun plek in de geschiedenis en de kunst. Afl. 5: Generaal Daendels neemt te Maarssen afscheid van luitenant-kolonel C.R.T. Krayenhoff (1795) van Adriaan de Lelie en Egbert van Drielst Met de kunsthistoricus Gary Schwartz; de historicus en hoogleraar Wijnand Mijnhardt, kenner van de 18e eeuw en kunsthistorica Eveline Koolhaas, schrijfster van een boek over de ontdekking van de Nederlander in de prentkunst ten tijde van de Bataafse Republiek, en ook auteur van een artikel over de verbeelding van de laat-18e eeuwse broederschap in het werk van Adriaan de Lelie.

OVT 1 augustus 2010 uur 2

vanaf 01:00:00

VPRO-radioarchief, afl. 5: Germaine sans Gêne

vanaf 01:05:23

De Gouden jaren. Uit het VPRO-radioarchief, de keuze van archivaris Nienke Feis. Afl. 5: Germaine sans Gêne Een tot nu toe onbekende aflevering en nu opnieuw opgedoken aflevering van dit beroemde seksprogramma van Germaine Groenier.

Ongehoord dl. 7: Porthcurno in Cornwall (intercontinentaal telegrafiesysteem )

vanaf 01:19:47

Ongehoord, een VPRO-radioprogramma uit het verleden. Een zomerserie in 11 delen. Tussen 1995 en 2001 reisden radiomakers als verhalenvertellers voor Ongehoord de gehele wereld rond naar bijzondere locaties voor uitzonderlijke geschiedenissen. Niet om te interviewen maar om in eigen woorden en geluiden verhaal te doen. Afl.7: Marten Minkema reist naar Porthcurno in Cornwall op zoek naar de kabels van het ooit belangrijkste intercontinentale telegrafiesysteem ter wereld.

advertentie