Ovt

Ovt

10.00-11.00

op 15 augustus 1964, nu precies 46 jaar geleden, kwam dominee Martin Luther King in Nederland aan, om een congres van Baptisten toe te spreken. Een dag later zou hij weer vertrekken. Zijn befaamde ‘I had a dream’ toespraak had hij een jaar eerder al gehouden, in 1963. Amerikakenner Hans Veldman over zijn bezoek aan Nederland destijds.


‘Van Lam Gods tot Victory Boogie Woogie: de vaderlandse geschiedenis in negen schilderijen’
Een zomerserie over de beroemdste werken van de Gebroeders van Eyck, Jeroen Bosch, Rembrandt van Rijn, JohannesVermeer, Adriaan de Lelie, Vincent Van Gogh, Piet Mondriaan, Karel Appel en Maurits Escher en hun plek in de geschiedenis en de kunst.
Afl. 7: Victory Boogie Woogie (1944) van Piet Mondriaan
Met de kunsthistoricus Gary Schwartz, Hans Janssen van het Gemeentemuseum Den Haag en Leon Hanssen, cultuurhistoricus en schrijver van een biografie over Piet Mondriaan.
 

11.00-12.00:

De Gouden jaren.
Uit het VPRO-radioarchief, de keuze van archivaris Nienke Feis.
Afl. 7: Geruchtmakende gedichten van Van het Reve in Kortrijk.
Registratie van de provocerende gedichten die Gerard van het Reve voordroeg tijdens de Nacht van de Poëzie in Kortrijk in 1975 en die zelfs de meeste fans te ver gingen.


11.15 Ongehoord, een VPRO-radioprogramma uit het verleden. Een zomerserie in 11 delen.
Tussen 1995 en 2001 reisden radiomakers als verhalenvertellers voor Ongehoord de gehele wereld rond naar bijzondere locaties voor uitzonderlijke geschiedenissen.
Niet om te interviewen maar om in eigen woorden en geluiden verhaal te doen.
Afl.9: Deel 1 van een driedelige serie over de slavenhandel in de 17de en 18de eeuw. Kees Slager bezoekt het Zeeuwse Vlissingen, daar waar de reders in eerste instantie rijk werden van de kaapvaardij en vervolgens van de slavenhandel.
Het begin van een driehoeksreis naar Vlissingen, Elmina in Ghana en naar het Caribische eiland Tobago.


 

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

OVT 15 augustus 2010 uur 1

vanaf 00:00:00

Martin Luther King in Nederland 1964

vanaf 00:06:04

op 15 augustus 1964, nu precies 46 jaar geleden, kwam dominee Martin Luther King in Nederland aan, om een congres van Baptisten toe te spreken. Een dag later zou hij weer vertrekken. Zijn befaamde ?I had a dream? toespraak had hij een jaar eerder al gehouden, in 1963. Amerikakenner Hans Veldman over zijn bezoek aan Nederland destijds.

Victory Boogie Woogie (1944) van Piet Mondriaan

vanaf 00:14:44

?Van Lam Gods tot Victory Boogie Woogie: de vaderlandse geschiedenis in negen schilderijen? Een zomerserie over de beroemdste werken van de Gebroeders van Eyck, Jeroen Bosch, Rembrandt van Rijn, JohannesVermeer, Adriaan de Lelie, Vincent Van Gogh, Piet Mondriaan, Karel Appel en Maurits Escher en hun plek in de geschiedenis en de kunst. Afl. 7: Victory Boogie Woogie (1944) van Piet Mondriaan Met de kunsthistoricus Gary Schwartz, Hans Janssen van het Gemeentemuseum Den Haag en Leon Hanssen, cultuurhistoricus en schrijver van een biografie over Piet Mondriaan.

OVT 15 augustus 2010 uur 2

vanaf 01:00:00

VPRO-radioarchief, afl. 7: Geruchtmakende gedichten van Van het Reve in Kortrijk

vanaf 01:04:24

De Gouden jaren. Uit het VPRO-radioarchief, de keuze van archivaris Nienke Feis. Afl. 7: Geruchtmakende gedichten van Van het Reve in Kortrijk. Registratie van de provocerende gedichten die Gerard van het Reve voordroeg tijdens de Nacht van de Poëzie in Kortrijk in 1975 en die zelfs de meeste fans te ver gingen.

Ongehoord: De Slavenhandel in de 17de en 18de eeuw, dl. 1: Vlissingen

vanaf 01:15:09

Ongehoord, een VPRO-radioprogramma uit het verleden. Een zomerserie in 11 delen. Tussen 1995 en 2001 reisden radiomakers als verhalenvertellers voor Ongehoord de gehele wereld rond naar bijzondere locaties voor uitzonderlijke geschiedenissen. Niet om te interviewen maar om in eigen woorden en geluiden verhaal te doen. Afl.9: Deel 1 van een driedelige serie over de slavenhandel in de 17de en 18de eeuw. Kees Slager bezoekt het Zeeuwse Vlissingen, daar waar de reders in eerste instantie rijk werden van de kaapvaardij en vervolgens van de slavenhandel. Het begin van een driehoeksreis naar Vlissingen, Elmina in Ghana en naar het Caribische eiland Tobago.

advertentie