Ovt

Ovt

Presentatie: Paul van der Gaag

10.00-11.00:

Vandaag start in Amsterdam voor de 21ste keer het vijfjaarlijkse ‘International Congress of Historical Sciences’. De ontmoetingsplaats van de internationale historische gemeenschap. Een gesprek met historicus Hans Blom, oud-directeur van het NIOD en voorzitter van het organiserend comité.

‘Van Lam Gods tot Victory Boogie Woogie: de vaderlandse geschiedenis in negen schilderijen’
Een zomerserie over de beroemdste werken van de gebroeders van Eyck, Jeroen Bosch, Rembrandt van Rijn, Johannes Vermeer, Adriaan de Lelie, Vincent Van Gogh, Piet Mondriaan, Maurits Escher en Karel Appel, en hun plek in de geschiedenis en de kunst.
Afl. 8: Vragende Kinderen (1949) Karel Appel
Met de kunsthistoricus Gary Schwartz en kunsthistorica Willemijn Stokvis.
                                           

11.00-12.00:

De Gouden jaren.
Uit het VPRO-radioarchief, de keuze van archivaris Nienke Feis.
Afl. 8: Ischa Meijer
Fragmenten uit ‘De Koningin van Suriname’, documentaire uit 1978 van Ischa Meijer over het land waar hij een klein maar belangrijk deel van zijn jeugd doorbracht en dat hij bezocht in het kielzog van Koningin Juliana .

11.15 Ongehoord, een VPRO-radioprogramma uit het verleden. Een zomerserie in 11 delen.
Tussen 1995 en 2001 reisden radiomakers als verhalenvertellers voor Ongehoord de gehele wereld rond naar bijzondere locaties voor uitzonderlijke geschiedenissen.
Niet om te interviewen maar om in eigen woorden en geluiden verhaal te doen.
Afl.10: Deel 2 van een driedelige serie over de slavenhandel in de 17de en 18de eeuw.
Een driehoeksreis naar Vlissingen, Elmina in Ghana en naar het Caribische eiland Tobago.
Kees Slager bezoekt Elmina aan de voormalige Afrikaanse goudkust in Ghana.

 

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

OVT 22 augustus 2010 uur 1

vanaf 00:00:00

International Congress of Historical Sciences

vanaf 00:05:55

Vandaag start in Amsterdam voor de 21ste keer het vijfjaarlijkse ?International Congress of Historical Sciences?. De ontmoetingsplaats van de internationale historische gemeenschap. Een gesprek met historicus Hans Blom, oud-directeur van het NIOD en voorzitter van het organiserend comité.

Vragende kinderen (1949) van Karel Appel

vanaf 00:15:39

?Van Lam Gods tot Victory Boogie Woogie: de vaderlandse geschiedenis in negen schilderijen? Een zomerserie over de beroemdste werken van de gebroeders van Eyck, Jeroen Bosch, Rembrandt van Rijn, Johannes Vermeer, Adriaan de Lelie, Vincent Van Gogh, Piet Mondriaan, Karel Appel en Maurits Escher en hun plek in de geschiedenis en de kunst. Afl. 8: Vragende kinderen (1949) van Karel Appel Met de kunsthistoricus Gary Schwartz en kunsthistorica Willemijn Stokvis.

OVT 22 augustus 2010 uur 2

vanaf 01:00:00

VPRO-radioarchief, afl. 8: Ischa Meijer en Suriname

vanaf 01:04:40

De Gouden jaren. Uit het VPRO-radioarchief, de keuze van archivaris Nienke Feis. Afl. 8: Ischa Meijer Fragmenten uit ?De Koningin van Suriname?, documentaire uit 1978 van Ischa Meijer over het land waar hij een klein maar belangrijk deel van zijn jeugd doorbracht en dat hij bezocht in het kielzog van Koningin Juliana .

Ongehoord: De Slavenhandel in de 17de en 18de eeuw, dl. 2: Elmina (Ghana)

vanaf 01:16:22

Ongehoord, een VPRO-radioprogramma uit het verleden. Een zomerserie in 11 delen. Tussen 1995 en 2001 reisden radiomakers als verhalenvertellers voor Ongehoord de gehele wereld rond naar bijzondere locaties voor uitzonderlijke geschiedenissen. Niet om te interviewen maar om in eigen woorden en geluiden verhaal te doen. Afl.10: Deel 2 van een driedelige serie over de slavenhandel in de 17de en 18de eeuw. Een driehoeksreis naar Vlissingen, Elmina in Ghana en naar het Caribische eiland Tobago. Kees Slager bezoekt Elmina aan de voormalige Afrikaanse goudkust in Ghana.

advertentie