Ovt

Ovt

Presentatie: Mathijs Deen

10.00-11.00:

Op 31 augustus 1940 verscheen het eerste nummer van de verzetskrant Vrij Nederland. Komende week verschijnt ter gelegenheid van het 70 jarig bestaan het jubileumnummer van Vrij Nederland, met daarin een interview met de Ada van Randwijk(98), weduwe van de eerste hoofdredacteur Henk van Randwijk, en zelf actief bij de VN-groep tijdens de oorlog.
Ageeth Scherphuis, mede-maakster van het interview en oud-medewerker, over Vrij Nederland.
 

‘Van Lam Gods tot Victory Boogie Woogie: de vaderlandse geschiedenis in negen schilderijen’
Een zomerserie over de beroemdste werken van de gebroeders van Eyck, Jeroen Bosch, Rembrandt van Rijn, Johannes Vermeer, Adriaan de Lelie, Vincent Van Gogh, Piet Mondriaan,Karel Appel en Maurits Escher  en hun plek in de geschiedenis en de kunst.
Afl. 9: Waterval (1961) van Maurits Cornelis Escher
Met de kunsthistoricus Gary Schwartz, de biograaf Wim Hazeu, de biografie van Escher verscheen in het jaar van Escher’s 100ste geboortedag 1998, en met kunsthistorica Micky Piller, Escher-deskundige en conservator van het museum in het paleis in Den Haag dat permanent gewijd is aan het werk van Escher. 


11.00-12.00:

De Gouden jaren.
Uit het VPRO-radioarchief, de keuze van archivaris Nienke Feis.
Afl. 9: Dansende haasjes
Liedje geschreven door de 8-jarige prinses Juliana, gezongen door Maarten Biesheuvel.

11.15 Ongehoord, een VPRO-radioprogramma uit het verleden. Een zomerserie in 11 delen.
Tussen 1995 en 2001 reisden radiomakers als verhalenvertellers voor Ongehoord de gehele wereld rond naar bijzondere locaties voor uitzonderlijke geschiedenissen.
Niet om te interviewen maar om in eigen woorden en geluiden verhaal te doen.
Afl.11: Slot van een driedelige serie over de slavenhandel in de 17de en 18de eeuw.
Een driehoeksreis naar Vlissingen, Elmina in Ghana en naar het Caribische eiland Tobago.
Kees Slager bezoekt Tobago in het Caribisch gebied.

 

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

OVT 29 augustus 2010 uur 1

vanaf 00:00:00

70 Jaar Vrij Nederland

vanaf 00:05:40

Op 31 augustus 1940 verscheen het eerste nummer van de verzetskrant Vrij Nederland. Komende week verschijnt ter gelegenheid van het 70 jarig bestaan het jubileumnummer van Vrij Nederland, met daarin een interview met de Ada van Randwijk(98), weduwe van de eerste hoofdredacteur Henk van Randwijk, en zelf actief bij de VN-groep tijdens de oorlog. Ageeth Scherphuis, mede-maakster van het interview en oud-medewerker, over Vrij Nederland.

Waterval (1961) van Maurits Cornelis Escher

vanaf 00:13:11

?Van Lam Gods tot Victory Boogie Woogie: de vaderlandse geschiedenis in negen schilderijen? Een zomerserie over de beroemdste werken van de gebroeders van Eyck, Jeroen Bosch, Rembrandt van Rijn, Johannes Vermeer, Adriaan de Lelie, Vincent Van Gogh, Piet Mondriaan, Karel Appel en Maurits Escher en hun plek in de geschiedenis en de kunst. Afl. 9: Waterval (1961) van Maurits Cornelis Escher Met de kunsthistoricus Gary Schwartz, de biograaf Wim Hazeu, de biografie van Escher verscheen in het jaar van Escher?s 100ste geboortedag 1998, en met kunsthistorica Micky Piller, Escher-deskundige en conservator van het museum in het paleis in Den Haag dat permanent gewijd is aan het werk van Escher.

OVT 29 augustus 2010 uur 2

vanaf 01:00:00

VPRO-radioarchief, afl. 9: Dansende Haasjes

vanaf 01:04:26

De Gouden jaren. Uit het VPRO-radioarchief, de keuze van archivaris Nienke Feis. Afl. 9: Dansende haasjes Liedje geschreven door de 8-jarige prinses Juliana, gezongen door Maarten Biesheuvel. + Herman Brood

Ongehoord: De Slavenhandel in de 17de en 18de eeuw, dl. 3: Tobago (slot)

vanaf 01:12:05

Ongehoord, een VPRO-radioprogramma uit het verleden. Een zomerserie in 11 delen. Tussen 1995 en 2001 reisden radiomakers als verhalenvertellers voor Ongehoord de gehele wereld rond naar bijzondere locaties voor uitzonderlijke geschiedenissen. Niet om te interviewen maar om in eigen woorden en geluiden verhaal te doen. Afl.11: Slot van een driedelige serie over de slavenhandel in de 17de en 18de eeuw. Een driehoeksreis naar Vlissingen, Elmina in Ghana en naar het Caribische eiland Tobago. Kees Slager bezoekt Tobago in het Caribisch gebied.

advertentie