Ovt

Ovt

Presentatie: Paul van der Gaag en Jos Palm

10.00-11.00:

In juli werd in een tweehonderd jaar oud scheepswrak voor de Finse kust een scheepslading met champagne gevonden. Maar na nu blijkt lag  er niet alleen champagne maar ook bier in het schip.
Een historische vondst. De bestemming van het bier en de champagne was waarschijnlijk St. Petersburg.
Slijter en champagnekenner Ton Overmars over de houdbaarheid van deze dranken.
 

Tijdens de kabinetsformatie kwam deze week de crisis in het CDA naar boven. Een gesprek over de opkomst en neergang van het CDA met de directeur van het Centrum voor Parlementaire Geschiedenis Carla van Baalen en met historicus Rutger Zwart, auteur van het boek 'Gods wil in Nederland': Christelijke ideologieën en de vorming van het CDA (1880-1980).

De column van de journalist Henk Hofland

Afgelopen week verscheen de biografie over de criminoloog W.H. Nagel, bekend onder zijn schrijverspseudoniem J. B. Charles. Hij was auteur van de boeken ‘Volg Het Spoor terug’ en ‘Van Het Kleine Koude Front’ over de bezettingsjaren en over de oorsprong van het fascisme en nationaal-socialisme. De biograaf Kees Schuyt over J.B. Charles als verzetsman, literator en criminoloog.

11.00-12.00:

Vanaf deze week draait de film over het leven van Hildegard von Bingen van de Duitse cineaste Margarethe von Trotta in de Nederlandse bioscopen.
Tony Lindijer, vertaalster van De Vita van Hildegard, over de Duitse abdis Hildegard von Bingen ((1098-1179), een opmerkelijke vrouw uit de Middeleeuwen en een van de grote voorbeelden voor Renaissance-kunstenaars en -denkers als Dante en Leonardo da Vinci.
 

11.25
Het Spoor terug: God van de Dans
Een portret van balletdanser en choreograaf Vaslav Nijinsky, die aan het begin van de 20e eeuw in de Ballet Russes, onder leiding van impresario Sergei Diaghilev een ster werd.
Arthur Japin, auteur van het boek boek ‘Vaslav’ en slavist Sjeng Scheijen, die een biografie over Diaghilev schreef, vertellen over sprongkracht, sterrendom, ingewikkelde liefdes en gekte.
Samenstelling: Laura Stek
 

 

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

OVT 5 september 2010 uur 1

vanaf 00:00:00

Champagne uit een tweehonderd jaar oud schip

vanaf 00:12:16

In juli werd in een tweehonderd jaar oud scheepswrak voor de Finse kust een scheepslading met champagne gevonden. Maar naar nu blijkt lag er niet alleen champagne maar ook bier in het schip. Een historische vondst. De bestemming van het bier en de champagne was waarschijnlijk St. Petersburg. Slijter en champagnekenner Ton Overmars over de houdbaarheid van deze dranken.

Het CDA

vanaf 00:18:26

Tijdens de kabinetsformatie kwam deze week de crisis in het CDA naar boven. Een gesprek over de opkomst en neergang van het CDA met de directeur van het Centrum voor Parlementaire Geschiedenis Carla van Baalen en met historicus Rutger Zwart, auteur van het boek 'Gods wil in Nederland': Christelijke ideologieën en de vorming van het CDA (1880-1980). 'Gods wil in Nederland'; Christelijke ideologieën en de vorming van het CDA (1880-1980) - Rutger Zwart, uitg. Kok, kampen, isbn 90 242 7780 9 (1996)

Column Henk Hofland: Chelsea Hotel New York

vanaf 00:36:48

De column van de journalist Henk Hofland. Over het Chelsea Hotel in New York.

Biografie Het Spoor terug: J.B. Charles/W.H. Nagel

vanaf 00:41:46

Afgelopen week verscheen op zijn honderdste geboortedag de biografie over de criminoloog W.H. Nagel, bekend onder zijn schrijverspseudoniem J. B. Charles. Hij was auteur van de boeken ?Volg Het Spoor terug? en ?Van Het Kleine Koude Front? over de bezettingsjaren en over de oorsprong van het fascisme en nationaal-socialisme. De biograaf Kees Schuyt over J.B. Charles als verzetsman, literator en criminoloog. ?Het Spoor terug. J.B. Charles/W.H. Nagel 1910-1983 ? Kees Schuyt, uitg. Balans, isbn 978 94 600 324 0 Tentoonstelling J.B. Charles ? Letterkundig Museum, Den Haag

OVT 5 september 2010 uur 2

vanaf 01:00:00

Hilgegard von Bingen(1098-1179)

vanaf 01:04:49

Vanaf deze week draait de film over het leven van Hildegard von Bingen van de Duitse cineaste Margarethe von Trotta in de Nederlandse bioscopen. Tony Lindijer, vertaalster van De Vita van Hildegard, over de Duitse abdis Hildegard von Bingen ((1098-1179), een opmerkelijke vrouw uit de Middeleeuwen en een van de grote voorbeelden voor Renaissance-kunstenaars en -denkers als Dante en Leonardo da Vinci. Film: Hildgard von Bingen-Margarethe von Trotta (Nederlandse bioscopen) ?De Vita van Hildegard,?- vert. Tony Lindijer uitg. Verloren, isbn 9789065506108 (2000)

Het Spoor terug: Vaslav Nijinsky

vanaf 01:20:20

Het Spoor terug: God van de Dans Een portret van balletdanser en choreograaf Vaslav Nijinsky, die aan het begin van de 20e eeuw in de Ballet Russes, onder leiding van impresario Sergei Diaghilev een ster werd. Arthur Japin, auteur van het boek boek ?Vaslav? en slavist Sjeng Scheijen, die een biografie over Diaghilev schreef, vertellen over sprongkracht, sterrendom, ingewikkelde liefdes en gekte. Samenstelling: Laura Stek 'Vaslav' - Arthur Japin, uitg. De Abeiderspers

advertentie