Ovt

Ovt

Presentatie: Michal Citroen en Laura Stek

10.00-11.00:

Op 15 september vond de ‘dag van de scheiding’ plaats. Op deze dag in 1796 vond de eerste echtscheiding in Nederland plaats, in Maastricht. Rijksarchivaris Jacques van Rensch van het Regionaal Historisch Centrum Limburg over deze eerste scheiding.

Deze week reist de Paus, hoofd van de katholieke kerk, naar Engeland en Schotland voor een vierdaags staatsbezoek.
Aanleiding voor een gesprek met historicus David Onnekink over de breuk tussen de Paus en Engeland.
De Anglicaanse kerk, officieel de Kerk van Engeland, scheidde zich in 1534 af van de kerk van Rome door toedoen van Hendrik VIII, die wilde scheiden van zijn vrouw Catharina van Aragon maar de Paus in Rome weigerde dat toe te staan.

De column van de journalist Henk Hofland

Wim Blockmans over zijn nieuwe boek ‘Metropolen aan de Noordzee. De geschiedenis van Nederland 1100-1560'  waarin hij beschrijft hoe Antwerpen en Amsterdam konden uitgroeien tot metropolen aan de Noordzee. Door welke omstandigheden tussen 1100 en 1560 wisten de kustprovincies in de Nederlanden zich op economisch terrein en in de kunsten te onderscheiden?
Wim Blockmans neemt deze week ook afscheid als hoogleraar Middeleeuwse geschiedenis aan de Universiteit van leiden.

11.00-12.00

Deze week wordt in de Hermitage in Amsterdam de tentoonstelling ‘De onsterfelijke Alexander de Grote. De mythe, de werkelijkheid, zijn reis, zijn erfenis’ geopend. Een gesprek over Alexander de Grote met Henk Singor, auteur van het boek ‘ De komst van Alexander. Alexander en zijn nalatenschap in Azië' over zijn beroemde tocht en het tot stand komen van de zijderoute van China naar het Midden-Oosten.

11.25
Het Spoor terug: Romy Haag. Meer dan een vrouw
Een jongen uit Den Haag maakt carrière in als vrouw. De verlegen Edouard Frans wordt de ster Romy Haag. Op dertienjarige leeftijd stripte ze op de Reeperbahn, als zestienjarige in de Parijse nachtclub Alcazar, in New York stond ze in grote shows, tot ze in Berlijn, op drieëntwintigjarige leeftijd, haar eigen club Chez Romy Haag opende waar popsterren als David Bowie, Freddy Mercury, en Mick Jagger zich graag lieten zien. Op 32-jarige leeftijd liet de transseksueel Haag zich definitief transformeren tot vrouw.
Slot van een tweeluik
Samenstelling: Hans Olink


 

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

OVT 19 september 2010 uur 1

vanaf 00:00:00

De eerste echtscheiding in Nederland in 1796

vanaf 00:06:39

Op 15 september vond de "dag van de scheiding" plaats. Op deze dag in 1796 vond de eerste echtscheiding in Nederland plaats, in Maastricht. Rijksarchivaris Jacques van Rensch van het Regionaal Historisch Centrum Limburg over deze eerste scheiding.

Pausbezoek aan Engeland en Schotland; Katholieke kerk versus Anglicanse kerk

vanaf 00:13:52

Deze week reisde de Paus, hoofd van de katholieke kerk, naar Engeland en Schotland voor een vierdaags staatsbezoek. Aanleiding voor een gesprek met historicus David Onnekink over de breuk tussen de Paus en Engeland. De Anglicaanse kerk, officieel de Kerk van Engeland, scheidde zich in 1534 af van de kerk van Rome door toedoen van Hendrik VIII, die wilde scheiden van zijn vrouw Catharina van Aragon maar de Paus in Rome weigerde dat toe te staan.

Column Henk Hofland

vanaf 00:35:13

De column van de journalist Henk Hofland. vandaag over beozek aan Italië en de Paus. (let op slechte geluidskwaliteit)

Metropolen aan de Noordzee; Antwerpen en Amsterdam (1100-1560)

vanaf 00:39:37

Wim Blockmans over zijn nieuwe boek ?Metropolen aan de Noordzee?, waarin hij beschrijft hoe Antwerpen en Amsterdam konden uitgroeien tot metropolen aan de Noordzee. Door welke omstandigheden tussen 1100 en 1560 wisten de kustprovincies in de Nederlanden zich op economisch terrein en in de kunsten te onderscheiden? Wim Blockmans neemt deze week ook afscheid als hoogleraar Middeleeuwse geschiedenis aan de Universiteit van Leiden. ?Metropolen aan de Noordzee? ? Wim Blockmans, uitg.Bert Bakker, isbn 9789035127753

OVT 19 september 2010 uur 2

vanaf 01:00:00

Alexander de Grote

vanaf 01:05:48

Deze week wordt in de Hermitage in Amsterdam de tentoonstelling ?De onsterfelijke Alexander de Grote. De mythe, de werkelijkheid, zijn reis, zijn erfenis? geopend. Een gesprek over Alexander de Grote met Henk Singor, auteur van het boek ?De komst van Alexander de Grote. Alexander en zijn nalatenschap in Azië? over zijn beroemde tocht en het tot stand komen van de zijderoute van China naar het Midden-Oosten. ?De komst van Alexander. Alexander en zijn nalatenschap in Azië?? Henk Singor, uitg. Ambo, isbn 9789026323539 Tentoonstelling ?De onsterfelijke Alexander de Grote. De mythe, de werkelijkheid, zijn reis, zijn erfenis? ? Hermitage, Amsterdam v.a. 18/9/2010

Het Spoor terug: Romy Haag: Meer dan een vrouw, deel 2 (slot)

vanaf 01:24:11

Het Spoor terug: Romy Haag. Meer dan een vrouw Een jongen uit Den Haag maakt carrière in als vrouw. De verlegen Edouard Frans wordt de ster Romy Haag. Op dertienjarige leeftijd stripte ze op de Reeperbahn, als zestienjarige in de Parijse nachtclub Alcazar, in New York stond ze in grote shows, tot ze in Berlijn, op drieëntwintigjarige leeftijd, haar eigen club Chez Romy Haag opende waar popsterren als David Bowie, Freddy Mercury, en Mick Jagger zich graag lieten zien. Op 32-jarige leeftijd liet de transseksueel Haag zich definitief transformeren tot vrouw. Slot van een tweeluik Samenstelling: Hans Olink Stemmen: Astrid Nauta en Elma Zwart ?Romy Haag Eine Frau und mehr? - Martin Schacht, Quadriga Verlag

advertentie