Ovt

Ovt

Presentatie: Paul van der Gaag en Jos Palm

10.00-11.00:

Het is hoog tijd dat Kuifje uit de kast komt, volgens de Vlaams politicus én historicus Bart de Wever. Na de bekendmaking door de familie dat Willy Vandersteen, de tekenaar van Suske en Wiske, tijdens de oorlog spotprenten maakte voor nazikranten, zouden de erven Hergé, de geestelijk vader van Kuifje, dat ook moeten doen, aldus De Wever. Want hij maakte ook tekeningen voor foute kranten.
Is er een striprel gaande in België? Bart de Wever, historicus Universiteit van Gent en broer van Bart de Wever, over deze kwestie. 

Onlangs verscheen de 13-delige CD-box ‘Next Stop is Vietnam 1961-2008’. Een verzameling van 334 liedjes van zowel voor- als tegenstander van de Vietnamoorlog. De box geeft een byzonder beeld van de Amerikaanse aanwezigheid in Vietnam.
Een gesprek over de betekenis van de muziek tijdens de Vietnamoorlog met historicus Jan de Vries, die in 2006 met een platenkoffer de middelbare scholen is langsgegaan, om scholieren toen muzikaal op hun examenonderwerp Vietnam voor te bereiden.
 

De column van de schrijfster Nelleke Noordervliet

Nederland profiteerde van dwangarbeid in Indonesië. Dat is de conclusie na historisch onderzoek van prof.dr. Jan Breman en beschreven in zijn deze week te verschijnen boek ‘Koloniaal profijt van onvrije arbeid: het Preanger stelsel van gedwongen koffieteelt op Java’. Een herziening van onze koloniale geschiedschrijving over een zwarte bladzijde in de Nederlandse geschiedenis.
Door stelselmatige uitbuiting en onderdrukking van de boerenbevolking op Java kreeg de Verenigde Oostindische Compagnie (VOC) meer dan de helft van de wereldwijde koffiehandel in handen.
Een gesprek met Jan Breman, emeritus hoogleraar Sociologie aan het Centrum voor Azië Studies aan de Amsterdam School of Social Science Research, Universiteit van Amsterdam.
 

11.00-12.00:

Historische boekenrecensies met Han van der Horst en Paul Arnoldussen

11.25
Het Spoor terug: De Javaanse Diaspora
Ook 120 jaar geleden is Java al overbevolkt en als in Suriname de slavernij wordt afgeschaft sturen de Nederlanders de Contractarbeiders van Oost naar West-Indië. De arbeiders zijn geronseld op Java en soms 13 of 14 jaar oud. Ze hebben geen weet van Suriname of waar het ligt. Ook weten ze niet dat ze in Suriname vaak één enkele dag betaald zullen krijgen voor twee tot drie dagen werk. Want in Suriname is de slavernij dan wel afgeschaft maar wie niet hard genoeg werkt kan daardoor in de gevangenis terecht komen.
Deel 1 van een tweeluik
Samenstelling: Peter Meijwes
 

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

OVT 26 september 2010 uur 1

vanaf 00:00:00

Striprel in België: Kuifje van Hergé en de oorlog

vanaf 00:07:20

Het is hoog tijd dat Kuifje uit de kast komt, volgens de Vlaams politicus én historicus Bart de Wever. Na de bekendmaking door de familie dat Willy Vandersteen, de tekenaar van Suske en Wiske, tijdens de oorlog spotprenten maakte voor nazikranten, zouden de erven Hergé, de geestelijk vader van Kuifje, dat ook moeten doen, aldus De Wever. Want hij maakte ook tekeningen voor foute kranten. Is er een striprel gaande in België? Bart de Wever, historicus Universiteit van Gent, over deze kwestie.

CD-box 'Next Stop is Vietnam'

vanaf 00:17:07

Onlangs verscheen de 13-delige CD-box ?Next Stop is Vietnam 1961-2008?. Een verzameling van 334 liedjes van zowel voor- als tegenstander van de Vietnamoorlog. De box geeft een byzonder beeld van de Amerikaanse aanwezigheid in Vietnam. Een gesprek over de betekenis van de muziek tijdens de Vietnamoorlog met historicus Jan de Vries, die in 2006 met een platenkoffer de middelbare scholen is langsgegaan, om scholieren toen muzikaal op hun examenonderwerp Vietnam voor te bereiden. -CD-box ?Next Stop is Vietnam? ? uitg. Bear Family Box

Column Nelleke Noordervliet: Vietnam

vanaf 00:37:29

De column van de schrijfster Nelleke Noordervliet. Vandaag over de Vietnam-oorlog.

?Koloniaal profijt van onvrije arbeid: het Preanger stelsel van gedwongen koffieteelt op Java?

vanaf 00:42:13

Nederland profiteerde van dwangarbeid in Indonesië. Dat is de conclusie na historisch onderzoek van prof.dr. Jan Breman en beschreven in zijn deze week te verschijnen boek ?Koloniaal profijt van onvrije arbeid: het Preanger stelsel van gedwongen koffieteelt op Java?. Een herziening van onze koloniale geschiedschrijving over een zwarte bladzijde in de Nederlandse geschiedenis. Door stelselmatige uitbuiting en onderdrukking van de boerenbevolking op Java kreeg de Verenigde Oostindische Compagnie (VOC) meer dan de helft van de wereldwijde koffiehandel in handen. Een gesprek met Jan Breman, emeritus hoogleraar Sociologie aan het Centrum voor Azië Studies aan de Amsterdam School of Social Science Research, Universiteit van Amsterdam. ?Koloniaal profijt van onvrije arbeid: het Preanger stelsel van gedwongen koffieteelt op Java? ? Jan Breman, uitg. AUP, isbn 978 90 8964 264 6

OVT 26 september 2010 uur 2

vanaf 01:00:00

Historische boekenrecensies

vanaf 01:04:57

Historische boekenrecensies met Han van der Horst en Paul Arnoldussen. Besproken titels: ? Smalle marges. De Nederlandse advocatuur in de Tweede Wereldoorlog? ? Joggli Meihuizen, uitg. Boom, isbn 9789085069416 ?Manneke Pis? ? Geert van Istendael, uitg. Atlas, isbn 9789045088365 ?Zaterdagmiddagrevolutie. Portretten van de rode jeugd?, uitg. Boom, isbn 9789461051134 ?De Sterke van Saeftinghe? ? Paul de Schipper, uitg. Atlas, isbn 978 90 450 1605 4 ?De Romeinen en de Lage Landen. De Rand van het Rijk. De Romeinen en de Lage Landen? - Jona Lendering en Arjen Bosman, uitg. Atheaneum, isbn 9789025367268 Genomineerden Libris Geschiedenis Prijs: -Els Kloek, Vrouw des huizes. Een cultuurgeschiedenis van de Hollandse huisvrouw, uitg. Balans, isbn 978 94 600 3011 6 - David van Reybrouck, Congo. Een geschiedenis, uitg. de Bezige Bij, isbn 978 90 234 5866 1 - Robin te Slaa en Edwin Klijn, De NSB. Ontstaan en opkomst van de Nationaal-Socialistische Beweging. 1931-1935, uitg. Boom, isbn 9789085068136 - Mariëtte Wolf, Het geheim van De Telegraaf. Geschiedenis van een krant, uitg. Boom, isbn 9789085067658 - Annejet van der Zijl, Bernhard. Een verborgen geschiedenis, uitg. Querido, isbn 9789021437644

Het Spoor terug: De Javaanse Diaspora, deel 1

vanaf 01:25:41

Het Spoor terug: De Javaanse Diaspora Ook 120 jaar geleden is Java al overbevolkt en als in Suriname de slavernij wordt afgeschaft sturen de Nederlanders de Contractarbeiders van Oost naar West-Indië. De arbeiders zijn geronseld op Java en soms 13 of 14 jaar oud. Ze hebben geen weet van Suriname of waar het ligt. Ook weten ze niet dat ze in Suriname vaak één enkele dag betaald zullen krijgen voor twee tot drie dagen werk. Want in Suriname is de slavernij dan wel afgeschaft maar wie niet hard genoeg werkt kan daardoor in de gevangenis terecht komen. Deel 1 van een tweeluik Samenstelling: Peter Meijwes Presentatie: Astrid Nauta Geinterviewden: Rozemarijn Hoefte (dissertatie); Yvette Kopijn (mede-auteur boek 'Stille Passanten met Henriette Mingoen); Eb Danu (Surinaamse Javaan); tante Leghina; Paul Mangoenkarso (zoon contractarbeider)

advertentie