Ovt
Presentatie: Michal Citroen en Jos Palm
10.00-11.00:
Nederland heeft er weer een Nobelprijswinnaar voor de natuurkunde bij. De in Rusland geboren Nederlander André Geim kreeg de prijs samen met de Brit Konstantin Novoselov voor de ontdekking van grafeen, een ultradun koolstofmateriaal. Natuurkundige Dirk van Delft, verbonden aan de Universiteit van Leiden en het NRC, over waarom Nederland het grootste aantal winnaars van de Natuurkunde Nobelprijs heeft.
Afgelopen week haalde Winston Churchill de Britse hitparade. T.g.v. de herdenking van de ‘Battle of Britain’, nu 70 jaar geleden, zette The Central Band of the Royal Air Force enkele beroemde speeches uit die tijd van Churchill op de CD ‘Reach for the Skies’. De ‘Battle of Britain’ duurde van 10 juli tot 31 oktober 1940 en wordt gezien als een van de beslissende fases uit de Tweede Wereldoorlog. Oud-Engeland correspondent Peter Brusse en Felix Rottenberg over de speeches van Winston Churchill.
De column van de schrijfster Nelleke Noordervliet
Zondagavond start de VARA met de driedelige dramaserie ‘Den Uyl en de affaire Lockheed’. Het vertelt het verhaal van de spraakmakende Lockheed affaire vanuit het perspectief van premier Joop den Uyl. Een gesprek met Anet Bleich, schrijfster van de Den Uyl biografie en met historicus en Bernhard-watcher Gerard Aalders over de serie en de Lockheed-affaire.
11.00-12.00:
Het afzeggen van het staatsbezoek aan Nederland door de Indonesische president Bambang Yudhoyono past helemaal in de traditie van diplomatieke conflicten tussen Den Haag en Jakarta. Historicus Hans Meijer, gespecialiseerd in de postkoloniale betrekkingen tussen Nederland en Indonesië, vertelt over de 65 jarige haatliefde verhouding tussen beide landen waarin het wel vaker mis ging bij staatsbezoeken. Meijer was zelf deelnemer aan het staatsbezoek van Beatrix aan Jakarta in 1995.
Een gesprek met de hoogleraar Turkse talen en culturen Erik-Jan Zürcher als inleiding op het Spoor terug.
11.25
Het Spoor terug: De Vergeten Geschiedenis van Suleyman Halaceli
In 1925 schreef de Turkse Arabier Suleyman Halaceli, die als dienstplichtige in het begin van de 20e eeuw de geboorte van het moderne Turkije meemaakte, zijn herinneringen op in een schriftje. Nu vertaald door zijn kleindochter de arabiste Meltem Halaceli. Het is een uniek document, dat de blik van een gewone soldaat weerspiegelt op de strijd tussen Turken en Armeniers, de slag bij Gallipoli, de invoering van de moderne Turkse staat en de marginalisering van de Arabieren.
Het verhaal van Suleyman en de reactie van zijn Arabische nakomelingen in Zuid Turkije.
Deel 1 van een tweeluik
Samenstelling: Mathijs Deen