Ovt

Ovt

Presentatie: Paul van der Gaag en Jos Palm

10.00-11.00:

Dit weekend brengt de Koptisch Paus na zestien jaar weer een bezoek aan Nederland. Het bezoek van de 87-jarige patriarch Shenouda III van Alexandrië staat onder meer in het teken van het zilveren jubileum van de eerste Koptisch-Orthodoxe Kerk in Nederland. De Kopten in Egypte vormen de grootste christelijke gemeenschap in het Midden-Oosten. Zij maken ongeveer tien procent uit van de Egyptische bevolking. Er zijn zeven Koptische parochies in Nederland. Aandacht voor de Koptische paus.

Het Openbaar Ministerie eist vrijspraak  voor Geert Wilders tijdens het proces over ‘De aanslag op de vrijheid van meningsuiting’ . Een gesprek met de publicist en historicus Arend Jan Boekestijn over de geschiedenis van de vrijheid van meningsuiting.

De column van de journalist Henk Hofland

Dit weekend begint de Week van de Geschiedenis met als thema   ’Land en Water’. Welke rol speelde het water in onze verdediging? Daarover praten Leendert van der Valk, auteur van het zojuist verschenen boek ‘ Onheilstij. De laatste jaren van de Nieuwe Hollandse Waterlinie’ en historicus Luc Panhuysen, auteur van het boek ‘Rampjaar 1672’. Het jaar waarin de waterlinie een zeer belangrijke rol speelde .

11.00-12.00:

Historica Inger Schaap over haar deze week gepresenteerde boek ‘Sluipmoordenaars. De Silbertanne-moorden 1943 -1944’.
Onder de codenaam ‘Silbertanne Aktion’ werden vanaf september 1943 Nederlandse burgers doodgeschoten. Het waren vergeldingsacties, met als doel wraak en ontwrichting van het Nederlands verzet.De daders waren Nederlandse leden van de Germaansche SS, die handelden in opdracht van de bezetter. 
 

11.25
Het Spoor terug: De Vergeten Geschiedenis van Suleyman Halaceli
In 1925 schreef de Turkse Arabier Suleyman Halaceli, die als dienstplichtige in het begin van de 20e eeuw de geboorte van het moderne Turkije meemaakte, zijn herinneringen op in een schriftje. Nu vertaald door zijn kleindochter de arabiste Meltem Halaceli. Het is een uniek document, dat de blik van een gewone soldaat weerspiegelt op de strijd tussen Turken en Armeniers, de slag bij Gallipoli, de invoering van de moderne Turkse staat en de marginalisering van de Arabieren.
Het verhaal van Suleyman en de reactie van zijn Arabische nakomelingen in Zuid Turkije.
Met een inleiding van de hoogleraar Turkse talen en culturen Erik-Jan Zürcher.
Slot van een tweeluik
Samenstelling: Mathijs Deen

 

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

OVT 17 oktober 2010 uur 1

vanaf 00:00:00

De Koptische Paus

vanaf 00:08:34

Dit weekend brengt de Koptisch Paus na zestien jaar weer een bezoek aan Nederland. Het bezoek van de 87-jarige patriarch Shenouda III van Alexandrië staat onder meer in het teken van het zilveren jubileum van de eerste Koptisch-Orthodoxe Kerk in Nederland. De Kopten in Egypte vormen de grootste christelijke gemeenschap in het Midden-Oosten. Zij maken ongeveer tien procent uit van de Egyptische bevolking. Er zijn zeven Koptische parochies in Nederland. Aandacht voor de Koptische paus met Christina Sadiek, lid van de Koptische kerk.

Vrijheid van meningsuiting

vanaf 00:13:42

N.a.v. het proces tegen Geert Wilders over ?De aanslag op de vrijheid van meningsuiting? en de eis van het Openbaar Ministerie vrijspraak of veroordeling, een gesprek met de publicist en historicus Arend Jan Boekestijn over de geschiedenis van de vrijheid van meningsuiting.

Column Henk Hofland

vanaf 00:34:32

De column van de journalist Henk Hofland. Vandaag over Willem Frederik Hermans en de vrijheid van meningsuiting.

Week van de geschiedenis: Land en Water: Hollandse waterlinie

vanaf 00:39:12

Dit weekend begint de Week van de Geschiedenis met als thema? Land en Water?. Welke rol speelde het water in onze verdediging? Daarover praten Leendert van der Valk, auteur van het zojuist verschenen boek ? Onheilstij. De laatste jaren van de Nieuwe Hollandse Waterlinie? en historicus Luc Panhuysen, auteur van het boek ?Rampjaar 1672?. Het jaar waarin de waterlinie een zeer belangrijke rol speelde . ? Onheilstij. De laatste jaren van de Nieuwe Hollandse Waterlinie? ? Leendert van der Valk, uitg. Carrera, isbn 978 90 488 0754 3 ?Rampjaar 1672? ? Luc Panhuysen, uitg. Atlas, isbn 9789045013282 (2009)

OVT 17 oktober 2010 uur 2

vanaf 01:00:00

Sluipmoordenaars. De Silbertanne-moorden 1943 -1944

vanaf 01:04:05

Historica Inger Schaap over haar deze week gepresenteerde boek ?Sluipmoordenaars. de Silbertanne-moorden 1943 -1944?. Onder de codenaam ?Silbertanne Aktion? werden vanaf september 1943 Nederlandse burgers doodgeschoten. Het waren vergeldingsacties, met als doel wraak en ontwrichting van het Nederlands verzet.De daders waren Nederlandse leden van de Germaansche SS, die handelden in opdracht van de bezetter. ?Sluipmoordenaars. De Silbertanne-moorden 1943 -1944?? Inger Schaap, uitg. Just Publishers, isbn 97890 8975 1362

Het Spoor terug: De Vergeten Geschiedenis van Suleyman Halaceli, deel 2 (Turkije)

vanaf 01:21:36

Het Spoor terug: De Vergeten Geschiedenis van Suleyman Halaceli In 1925 schreef de Turkse Arabier Suleyman Halaceli, die als dienstplichtige in het begin van de 20e eeuw de geboorte van het moderne Turkije meemaakte, zijn herinneringen op in een schriftje. Nu vertaald door zijn kleindochter de arabiste Meltem Halaceli. Het is een uniek document, dat de blik van een gewone soldaat weerspiegelt op de strijd tussen Turken en Armeniers, de slag bij Gallipoli, de invoering van de moderne Turkse staat en de marginalisering van de Arabieren. Het verhaal van Suleyman en de reactie van zijn Arabische nakomelingen in Zuid Turkije. Met een inleiding van de hoogleraar Turkse talen en culturen Erik-Jan Zürcher. Slot van een tweeluik Samenstelling: Mathijs Deen Stemmen: Astrid Nauta en Jan Donkers

advertentie