Ovt

Ovt

Presentatie: Mathijs Deen en Jos Palm


OVT is te gast in Huis Bergh, het kasteel in het centrum van het Achterhoekse ’s Heerenberg. Het kasteel verwierf onlangs het meer dan levensgrote portret van een van haar illustere bewoners, graaf Hendrik van den Bergh (1573-1638). Van den Bergh vestigde zijn omstreden reputatie tijdens de Tachtigjarige oorlog, door zowel aan de Staatse als aan de Spaanse kant te vechten. Hendriks vader was ook een man van dubbele loyaliteiten; getrouwd met de zus van Willem de Zwijger, maar in dienst van de Spanjaarden.
De dilemma’s van de adel uit het Oosten, in een programma met  kunsthistoricus en adviseur Huis Bergh, prof Henk van Os, Diane Visser van Huis Bergh, archivaris Peter Bresser en historicus Conrad Gietman, auteur van het onlangs verschenen boek over de Oost-Nederlandse adelscultuur,
Liederen gezongen door ‘Ons Vermonden’.

 

11.25
Het Spoor terug: Mensch durf te leven!
Een dubbelportret van de cabaretiers Max Blokzijl en Jean-Louis Pisuisse

Hun 'Avonturen als straatmuzikant' door hen in het Algemeen Handelsblad gepubliceerd en als boek verschenen, vormden hun doorbraak in de Nederlandse cabaretwereld. Tien jaar lang, aan het begin van de vorige eeuw, vierden ze hun successen in binnen- en buitenland. Tot de Eerste Wereld uitbrak en ze ieder hun eigen weg gingen. Blokzijl werd correspondent in Berlijn, Pisuisse werd een succesvol cabaretier. Hun leven kreeg een tragisch einde, alsof het een toneelstuk was.
Pisuisse werd in 1927 samen met zijn vrouw vermoord door een rivaal die ook de hand aan zichzelf sloeg, een crime passionel. En Blokzijl werd in 1946 wegens oorlogsmisdaden ter dood veroordeeld en geëxecuteerd.
Slot van een tweeluik
Samenstelling: Hans Olink

 

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

OVT 5 december 2010 uur 1

vanaf 00:00:00

Huis Bergh in 's-Heerenberg

vanaf 00:02:10

OVT is te gast in Huis Bergh, het kasteel in het centrum van het Achterhoekse ?s Heerenberg. Het kasteel verwierf onlangs het meer dan levensgrote portret van een van haar illustere bewoners, graaf Hendrik van den Bergh (1573-1638). Van den Bergh vestigde zijn omstreden reputatie tijdens de Tachtigjarige oorlog, door zowel aan de Staatse als aan de Spaanse kant te vechten. Hendriks vader was ook een man van dubbele loyaliteiten; getrouwd met de zus van Willem de Zwijger, maar in dienst van de Spanjaarden. De dilemma?s van de adel uit het Oosten, in een programma met de kunsthistoricus prof Henk van Os, archivaris Peter Bresser en historicus Conrad Gietman, auteur van het onlangs verschenen boek over de Oost-Nederlandse adelscultuur. Sinterklaaslied en lied over de Veldtocht 1629 gezongen door ?Ons Vermonden?. ?Republiek van adel. Eer in de Oost-Nederlandse adelscultuur (1555-1702)?- Conrad Gietman, uitg. Van Gruting, isbn 97890 75879 506

OVT 5 december 2010 uur 2

vanaf 01:00:00

Huis Bergh en Jan van Heek

vanaf 01:04:07

Aandacht voor de vroegere eigenaar van Huis Bergh de textielfabrikant Jan van Heek. Met kunsthistoricus Henk van Os en met de nazaat van Van Heek Goderd van Heek. Wilhelmus gezongen door Ons Vermonden.

Het Spoor terug: Max Blokzijl en Jean-Louis Pisuisse, deel 2 (slot)

vanaf 01:25:36

Het Spoor terug: Mensch durf te leven! Een dubbelportret van de cabaretiers Max Blokzijl en Jean-Louis Pisuisse Hun 'Avonturen als straatmuzikant' door hen in het Algemeen Handelsblad gepubliceerd en als boek verschenen, vormden hun doorbraak in de Nederlandse cabaretwereld. Tien jaar lang, aan het begin van de vorige eeuw, vierden ze hun successen in binnen- en buitenland. Tot de Eerste Wereldoorlog uitbrak en ze ieder hun eigen weg gingen. Blokzijl werd correspondent in Berlijn, Pisuisse werd een succesvol cabaretier. Hun leven kreeg een tragisch einde, alsof het een toneelstuk was. Pisuisse werd in 1927 samen met zijn vrouw vermoord door een rivaal die ook de hand aan zichzelf sloeg, een crime passionele. En Blokzijl werd in 1946 wegens oorlogsmisdaden ter dood veroordeeld en geëxecuteerd. Slot van een tweeluik Samenstelling: Hans Olink Stemmen: Astrid Nauta, Anton de Goede en Tessel Blok.

Huis Bergh en Jan van Heek

vanaf 01:25:36

Aandacht voor de vroegere eigenaar van Huis Bergh de textielfabrikant Jan van Heek. Met kunsthistoricus Henk van Os en met de nazaat van Van Heek Goderd van Heek. Wilhelmus gezongen door Ons Vermonden.

advertentie