Ovt

Ovt

08.00-12.00

Vroege Vogels en OVT
O.V.V.T. gaat ondergronds

Presentatie: Michal Citroen, Lisa Wade en Menno Bentveld

Veertig meter onder het beroemde Restaurant Chateau Neercanne in Maastricht was tot 1993 het Joint Operations Centre van de NATO gevestigd. In een oude mergelgroeve waren dagelijks 400 man in het diepste geheim aan het werk. De groeve wordt op deze zondag symbolisch overgedragen aan het Limburgs Landschap in een uitzending over koude oorlog en ondergrondse natuur. Een uniek samenwerkingsproject van Vroege Vogels van de VARA en OVT van de VPRO.

De Boschberggroeve is nu de schoonste groeve ter wereld! Nooit eerder werd een ondergronds gangenstelsel zo netjes opgeruimd. De afgelopen jaren zijn voor zo’n dertig miljoen euro asbest, dieselolie en zestien kleine afvalbergen verwijderd. De asbest was levensbedreigend, de olie van de dieselgeneratoren naderde het grondwater en het afval was ooit voer voor spionnen. “Niets de berg uit” was het devies in de NAVO-jaren, alles was top secret.

In een gestofzuigde groeve, bij kaarslicht en gaslampen praten de presentatoren niet alleen over het dagelijks leven in het J.O.C. (onder meer met kapper Paul Croymans en saneringsbegeleider Peter Starmans), ook de andere aspecten van natuur en geschiedenis in dit bijzondere stukje Nederland komen aan bod:

Paleontoloog Anne Schulp belicht de miljarden fossielen waaruit mergel bestaat. Fred Brounen vertelt over prehistorische mijnbouw. Bioloog Prof. Wim van der Putten van het Centrum voor Bodemecologie. Peter Kleijnen komt mergelblokken zagen. Muurhagedis en varens op de gerestaureerde mergelmuren van het Chateau. Tessa de Groot (RCE) over resten van de Romeinse bewoning in deze streek. Frans Pollux spreekt een bijzondere column uit. Jos Notermans: de groeve als monument van de koude oorlog Mathieu Hulst neemt wijn van de nabijgelegen Apostelhoeve mee. Directeur Ger Frenken (Limburgs Landschap) met de toekomst van de groeve. Henk Baas (RCE) houdt pleidooi voor ondergrondse landschappen. Edmond Staal is onze gids door de natuur bovenop de groeve. Jacquo Silvertant en de Duitse oorlogsindustrie in de groeve. Martin Roemers, fotograaf van monumenten van de koude oorlog. Zijn foto’s hangen in de mergelgroeve.Eindredactie : Paul van der Gaag en Joost Huijsing

Meer BB en NAVO op Geschiedenis 24
Na de uitzending sluit het digitale themakanaal Geschiedenis 24 vanaf 12.00 uur aan op de speciale radio-uitzending van OVT en Vroege Vogels. Met onder meer programma’s over de Bescherming Bevolking, het asbestschandaal en de NAVO. Kijk hier voor het programma.


 

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

OVT 12 december 2010 uur 1

vanaf 00:00:00

OVT 12 december 2010 uur 2

vanaf 01:00:00

advertentie