Ovt

Ovt

Presentatie: Paul van der Gaag en Jos Palm

10.00-11.00:

26 December is de sterfdag van de Amerikaanse president Harry S. Truman. De Amerikanist Hans Veldman over deze president die in 1972, vandaag precies 39 jaar geleden stierf.

Napoleon
200 jaar geleden lijfde Napoleon Bonaparte het Koninkrijk Holland in bij Frankrijk. In Bonn is nu de tentoonstelling te zien ‘Napoleon en Europa. Droom en trauma’.
Een gesprek over Napoleon en Europa met Napoleonkenner Mark van Hattem en Wilfried Uitterhoeve, auteur van o.a. ‘Koning, keizer, admiraal 1810 : de ondergang van het Koninkrijk Holland’.
Samenstelling: Paul van der Gaag en Jos Palm

11.00-12.00:

Kleine vrede, grote oorlog
Als op 1 augustus 1914 de Eerste Wereldoorlog uitbreekt, denkt vrijwel iedereen  dat de soldaten met de kerstdagen van dat jaar weer thuis zullen zijn. De oorlog, die destijds de Grote Oorlog wordt genoemd, zal echter ruim vier jaar duren.
Toch vinden er met de kerstdagen van 1914 op diverse plaatsen tussen de vijandige loopgraven een hoopvolle verbroedering - een kleine vrede - plaats.
Britse, Franse, Belgische en Duitse soldaten zingen samen kerstliederen, begraven hun doden, drinken op de vrede. Daarna begint de slachtpartij van voren af aan.' Met Piet Chielens van het In Flanders Fields Musseum in Ieper.

Samenstelling: Hans Olink en Geertje Tuenter
Presentatie: Astrid Nauta
Stemmen: Anton de Goede en Chris Kijn


 

advertentie