Genoeg te zien, maar er is natuurlijk ook genoeg te luisteren. Wist je bijvoorbeeld dat de VPRO in de jaren ‘80 een zeven uur durende homoradioshow uitzond? Daarna werd het tijd voor het wekelijkse programma Ook zo, dat bewustmaking en maatschappelijke aanvaarding van mannelijke en vrouwelijke homoseksuelen als doel had. Lees en hoor hier alles over deze show, en meer.

VPRO Homonachtshow

Dertig jaar geleden, in 1980, maakten Diane de Coninck en Reijer Breed een nachtuitzending ter gelegenheid van de Internationale Homodag 1980.

Deze zeven uur durende VPRO-homonachtshow vond plaats op 28 juni 1980. In deze nachtuitzending veel aandacht voor plannen voor een Homomonument, voor vervolging van homo’s door de eeuwen heen en voor muziek en kunst door en voor homo’s.

Luister hieronder naar het eerste uur:

0:00 Omroeper Cor Galis

1:40 Inleiding door programmamakers Reijer Breed en Diane de Coninck en programmaoverzicht.

15:30 Interview met Benno Premsela en Pieter Koenders - jurylid en penningmeester van de Stichting Homomonument - over de komende demonstratie en het belang van het Homomonument.

23:35 Sketch juffrouw Sonnika en Tante Gré met Het Homomonument.

37:50 oproep om te bellen naar de uitzending.

38:30 Interview met Rob Tielman, voorzitter Humanistisch Verbond en de humanistische Homowerkgroep, over homovervolging door de eeuwen heen. 

46:00 Fragment uit toneelstuk Zwarte Schapen over de vervolging van sodomieten begin 18e eeuw door Gerrit Dijkstra en Bart Schepers van toneelgezelschap de Nieuwe Komedie uit Den Haag.

Ook Zo

Nieuw op Hilversum 3 was in de jaren '80 het radioprogramma Ook Zo.

Een programma van Reijer Breed en Diane de Coninck, dat zich ten doel stelde bij te dragen tot de bewustmaking en maatschappelijke aanvaarding van mannelijke en vrouwelijke homoseksuelen. Thema's uit Ook Zo: de gezondheidszorg en de werksituatie van homoseksuelen. Verder muziek met overwegend homo-teksten en een berichtenrubriek met een grote response. Voor de opvang van telefonische reacties werd samengewerkt met het C.O.C.

Luister hier naar twee afleveringen.

'Roze zaterdag 29 juni 2013, we vieren in Nederland de acceptatie van homoseksualiteit. In de studio van Woord is Reijer Breed want die werkte in de tachtiger jaren mee aan het eerste programma voor en door potten en poten onder de titel Ook Zo elke vrijdagavond tussen 8 en half 9 op Hilversum 3.'

< Luister 'm hier

factsheet

... Ook Zo was het eerste Nederlandse radioprogramma dat aandacht besteedde aan de toen nog nieuwe en 'enge' ziekte aids, dat toen nog GRID (Gay Related Immune Deficiency) heette. In de loop van 1982 veranderde deze naam in in Acquired Immune Deficiency Syndrome.

... Presentator Reijer Breeds vriend Lefert Scheeper is in 1984 overleden aan aids en was het eerste aidsslachtoffer bij wie de doodsoorzaak in de overlijdensadvertentie werd vermeld. Een jaar later schreef Reijer Breed samen met Ineke van den Bergen er een boek over.

... In die tijd had je als homoseksueel een apart visum nodig om Amerika binnen te komen. Voor Ook Zo vlogen Diane en Reijer naar de USA Ze wezen elkaar in het vliegtuig aan als homoseksueel, wat een reden was voor een immigratie-ambtenaar om hen als 'afwijkend' aan te houden, en mochten Amerika officieel niet in. Later zat het duo bij Sonja Barend aan tafel om over het voorval te vertellen.

Met veel dank aan Nienke Feis.

homo punt nl

Is het makkelijker om onderzoekingen te doen naar je geaardheid met internet?

Holland Doc Radio: homo punt nl

Nooit hadden we zo ruim toegang tot informatie als nu we internet hebben. In deze radiodocumentaire uit 2010 komen homoseksuele dertigers en tieners aan het woord. De dertigers hadden in hun pubertijd geen internet en de tieners wel.

Lag de drempel voor de dertigers hoog om informatie over hun geaardheid te zoeken? Is het makkelijker om onderzoekingen te doen naar je geaardheid met internet? Botte Jellema spreekt met dertigers en tieners.


 

OVT: Het spoor terug

OVT: Het Spoor Terug (2007) over 25 jaar AIDS

Jan van Wijngaarden is in 1982 co-assistent bij het AMC als hij met een patiënt geconfronteerd wordt die een 'chronische salmonella infectie' heeft. Van Wijngaarden realiseert zich dat er wel eens iets anders aan de hand kan zijn met de patiënt. Er circuleren namelijk al enige tijd geruchten over een nieuwe ziekte die alleen bij homoseksuelen voorkomt.

Van Wijgaarden denkt dat de man deze nieuwe ziekte heeft want de patiënt is homoseksueel. Maar als van Wijngaarden zijn vermoedens uit, wordt hij weggehoond door de artsen die denken dat van Wijngaarden spoken ziet. Veel co-assistenten zien namelijk zeldzame ziektebeelden waar ze net in hun studieboek over gelezen hebben.

Toch blijkt dat van Wijngaarden het bij het rechte eind had en de patiënt gaat de geschiedenis in als de eerst AIDS patiënt van Nederland.
 

beluister de eerste helft hierboven

Elja's podcasttips

LHBT-special

De redactie van de VPRO Gids luistert en tipt de beste podcasts van het moment. In het kader van Pride Week tipt Elja deze week onder meer History is gay en How to be a girl. Klik hiernaast en luister de beste LHBT-podcasts!

andere thema's die we belichten: