In veel landen staan er jarenlange gevangenisstraffen op homoseksualiteit of zelfs de doodstraf. De correspondenten van VPRO Metropolis volgen homoseksuele mannen en vrouwen over de hele wereld. Dit en meer in deze Pride Wereldspecial.

scroll door de pagina of ga direct naar:

De snijtafel

welke termen gebruikt de gemeente Amsterdam voor LHBTI+?

In de zomer van 2017 publiceerde de gemeente Amsterdam een taalgids voor haar ambtenaren, die helemaal draaide om het correct aanspreken en beschrijven van personen en zaken in de zogenaamde LHBTI-sfeer (seksuele minderheden en genderminderheden). Er was destijds enige ophef over het bestaan van dit document, maar amper journalistieke aandacht voor de precieze inhoud. Maarten Boudry en Kasper C. Jansen toetsen in De snijtafel de Regenboog Taaltips op juistheid, haalbaarheid en consistentie.

In de online videoserie De snijtafel ontleedt, interpreteert en bekritiseert Kasper C. Jansen populaire cultuur. Dat doet hij iedere aflevering met een wisselende gastspreker. In deze aflevering: welke termen gebruikt de gemeente Amsterdam voor LHBTI?

Maarten Boudry en Kasper C. Jansen

Metropolis: homoseksualiteit

In veel landen staan er jarenlange gevangenisstraffen op homoseksualiteit of zelfs de doodstraf. Metropolis-correspondenten volgen homoseksuele mannen en vrouwen over de hele wereld.

In Bulgarije worden homo's niet écht geaccepteerd. Zelfs de grootste Popster Azis die openlijk homoseksueel is, heeft 'voor het complete plaatje' gewoon een vrouw en kind thuis.

Wendelinus is de enige homo in zijn dorp in Namibië, waar ze liever niks willen weten van homoseksualiteit. Wanneer hij als één van de eerste Afrikaanse mannen meedoet aan de Mr. Gay World verkiezing in Zuid-Afrika, gaat er een wereld vol mooie mannen voor hem open.

of bekijk de hele uitzending:

In Amerika kan je voor alles in therapie, ook als je niet blij bent met je geaardheid. Sean is homoseksueel, maar wil daarvan af. Hij gaat in therapie, waarbij hij op een ‘normale’ manier leert omgaan met mannen. Daarna kan hij aan de volgende stap beginnen: omgaan met vrouwen.

Bij de Areyo-stam vinden ze homoseksualiteit een ziekte die te wijten is aan hun eten waar teveel hormonen zouden zitten. Voor de twee verliefde vrouwen in dit dorp, Teofilia en Susana, geen makkie: ze zijn de schande van het dorp.

homoseksualiteit en dubbellevens

in Door het hart van China

Door het hart van China

Ruben Terlou komt aan in Beijing, waar hij meekijkt bij een aantal populaire livestreamers en kennis maakt met de man achter China's grootste internetplatform voor homoseksuelen.

Zonder smartphone is het leven in de grote stad zo goed als onmogelijk geworden: het is je pinpas, je stadskaart, je ID, je entertainment. En nog belangrijker: je smartphone brengt je in contact met gelijkgestemden. Homo’s hoeven niet langer naar schimmige parkjes om een partner te vinden. Maar de vraag is hoelang de overheid deze online vrijheid toestaat. Ruben Terlou huurt een gouden fiets en ontmoet de strijdbare moeder van een Chinese lala (lesbienne).

Vanaf 17:30 zie je hoe Ruben het grootste online platform voor homo's ter wereld bezoekt en hoe ze in China omgaan met homoseksualiteit.


Op deze pagina vind je interactieve foto's, interviews met de regisseur, muziek uit de aflevering en a whole lot more.

meer Pride?

andere thema's die we belichten: